Εγκαινιάστηκε το Σημείο Ενημέρωσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους στα Πλατάνια

Το Σημείο Ενημέρωσης στα Πλατάνια, που αποτελεί μέρος του έργου iLIFE-TROODOS «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους – Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών» εγκαινίασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν επίσης τα βραβεία του Διαγωνισμού Φωτογραφίας με τίτλο «Τρόοδος, είναι στη φύση μας» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου.

Το έργο, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ, εκ των οποίων, το 60% συγχρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Καδής είπε ότι στόχοι του έργου είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τις φυσικές αξίες του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, οι οποίες αποτέλεσαν το βασικό κριτήριο για την ένταξη του στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, καθώς και η ανάδειξη των οικοσυστημικών υπηρεσιών που το Πάρκο παρέχει.

Στο έργο, στο οποίο συμμετέχουν το Τμήμα Δασών ως Επικεφαλής Εταίρος, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο FREDERICK και η εταιρεία Contact Advertising Agency Ltd, περιλαμβάνονται δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη των κοινοτήτων του Τροόδους, είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στο διαγωνισμό, είπε ότι επιδίωξή του ήταν η φωτογραφική αποτύπωση της φυσικής ομορφιάς του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους και η ανάδειξη της πανίδας, της χλωρίδας, της γεωλογικής του ταυτότητας και των φυσικών του τοπίων.

Είπε ακόμη ότι στο Σημείο Ενημέρωσης που εγκαινιάζεται, ο επισκέπτης μπορεί να βρει πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για ναούς, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, περιπατητικές διαδρομές, καταλύματα, εστιατόρια, γεώτοπους και άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή.

Εκτός από το παρόν Σημείο Ενημέρωσης, πολύ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και δεύτερο Σημείο Ενημέρωσης, στην πλατεία Τροόδους, πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι το συνολικό κόστος υλοποίησης των δύο σημείων υπολογίζεται στις 80 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.