Έγκαιρη δράση για πρόληψη πυρκαγιών στην ύπαιθρο

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Κοιτάζοντας γύρω μας, σε ανοικτούς χώρους στις αστικές περιοχές και βέβαια πολύ περισσότερο στην ύπαιθρο, η διαπίστωση είναι ότι ένα πυκνό «χαλί» από ξηρή βλάστηση απλώνεται παντού. Οι λίγες βροχές που είχαμε τους χειμωνιάτικους μήνες, που δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές για τους γεωργούς μας, είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα αυτό το «κίτρινο χαλί» που αποτελεί το καλύτερο υλικό για την τροφοδότηση μας φωτιάς.

Και το είδαμε αυτό να συμβαίνει πριν λίγες μέρες με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Πεντακώμου, η οποία, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα ξερά χόρτα, μέσα σε λίγη ώρα πέρασε μέσα στις αυλές των σπιτιών. Και είναι βέβαιο ότι, ανεξαρτήτως αιτίας από την οποία ξεκινά μια φωτιά σε ανοικτό χώρο, θα έχουμε και στη συνέχεια παρόμοιες πυρκαγιές, καθώς ακολουθεί ένα μακρύ καλοκαίρι με ψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει και αύξηση του κινδύνου.

Ιδιαίτερα επίφοβες και ευάλωτες είναι οι περιοχές στα ορεινά, όπου η πυκνή βλάστηση, πράσινη και δροσερή τους προηγούμενους μήνες, έχει αρχίσει να ξηραίνεται και να αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, εύφλεκτη ύλη που προσφέρεται για τη μετατροπή και της παραμικρής σπίθας σε καταστροφική πυρκαγιά.

Αυτό και μόνο υποχρεώνει, όχι μόνο την Πυροσβεστική και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά κυρίως τους ίδιους τους πολίτες (ας έχουμε πάντα κατά νου ότι τα αίτια μιας πυρκαγιάς οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ανθρώπινο παράγοντα, σε απροσεξίες, αμέλειες κ.λπ.), να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε όλοι ότι ο μικρός τόπος μας δεν σηκώνει πλέον άλλες πυρκαγιές.

Πέραν από τις δράσεις που αναλαμβάνει η Πυροσβεστική, προσπαθώντας να ενημερώσει τον κόσμο και να τον εμπλέξει στη διαδικασία πρόληψης και αποτροπής πυρκαγιών σε αστικές περιοχές, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και τους κινδύνους που απειλούν τις περιοχές της υπαίθρου. Κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουμε χάσει από πυρκαγιές τεράστιες δασικές εκτάσεις, οι οποίες θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να αποκατασταθούν.

Φέτος, με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, η πρόληψη και η αποτροπή θα πρέπει να μπουν στις βασικές μας προτεραιότητες. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί, φτάνει να το θέλει, να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά μας κάποια απλά πράγματα και ιδιαίτερα όταν δουλεύουμε με σπινθηροβόλα εργαλεία στο περβόλι μας ή σε άλλον ανοικτό χώρο ή όταν εκδράμουμε σε δασικές και άλλες περιοχές της υπαίθρου. Και μόνο να εμπεδώσουμε την ανάγκη να μην αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια και πολύ περισσότερο να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ανάβουμε κάρβουνα, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.

Από την άλλη, βέβαια, επιβάλλεται έγκαιρα να γίνει συστηματική εκστρατεία και τα αρμόδια υπουργεία να συντονίσουν τις υπηρεσίες τους και σε συνεργασία με τις κοινοτικές Αρχές και άλλους φορείς να αναλάβουν προληπτική δράση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy