Εγκαταλειμμένα κτήρια στις πόλεις μας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου*


Στους εµπορικούς δρόµους των πόλεών µας υπάρχουν πολλά εγκαταλειµµένα καταστήµατα, τα οποία έκλεισαν είτε λόγω της οικονοµικής κρίσης, είτε λόγω της απρογραµµάτιστης πολιτικής αδειοδότησης των Mall.

Όποιος όµως περπατά στις γειτονιές, θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν και εκεί πολλά εγκαταλειµµένα σπίτια και κτίρια για λόγους που δεν έχουν ερευνηθεί ακόµη. Η πραγµατικότητα είναι ότι στην Κύπρο κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά µε τη βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές των πόλεών µας όπως κάνουν µε τόση επιτυχία, για παράδειγμα, οι Ολλανδοί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσουµε σοβαρά τον τρόπο διαχείρισης ιδιαίτερα των κατοικιών, όπως:

1. Μπορεί εύκολα να γίνουν επικίνδυνες.


2. Έχουν κακή αισθητική και µειώνουν την αξία των περιουσιών της περιοχής.

3. Πολύ συχνά στις κενές κατοικίες µαζεύονται άτοµα που προκαλούν ενόχληση και ανασφάλεια στους κατοίκους και µπορεί να κάνουν την οικοδοµή ακόµη πιο επικίνδυνη.

4. ∆εν είναι σωστό να υπάρχει κόσµος που χρειάζεται στέγαση και τα σπίτια αυτά να παραµένουν κενά.

5. Με τη συνεχή αύξηση του πληθυσµού η ανάγκη για στέγαση συνεχώς µεγαλώνει και αναγκάζεται η πόλη να επεκταθεί, προκαλώντας έτσι µια σειρά από προβλήµατα.


Στην Κύπρο δεν έχουµε καµιά πολιτική για τη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων και θα πρέπει να εξετάσουµε µια σειρά από εναλλακτικές λύσεις.

Θα πρέπει βέβαια να έχουµε υπόψη τα νοµικά θέµατα που αφορούν την ιδιωτική περιουσία και την προστασία που της παρέχει η νοµοθεσία. Παρόµοιο πρόβληµα είχαµε και όταν γινόταν η συζήτηση, π.χ., για τον καθαρισµό οικοπέδων ή τη δηµιουργία αντιπυρικών ζωνών µέσα σε ιδιωτική γη.

Το πρώτο βήµα θα πρέπει να είναι ο εντοπισµός των κτιρίων και η καταχώρισή τους σε ένα µητρώο. Η ύπαρξη ενός τέτοιου µητρώου θα βοηθήσει τις τοπικές Αρχές να κάνουν στοχευµένες επιθεωρήσεις για επικίνδυνες οικοδοµές αλλά και να µπορούν να µπουν, µε νοµοθετική κάλυψη, στο τεµάχιο, να καθαρίσουν την αυλή και να χρεώσουν τον ιδιοκτήτη όπως γίνεται και µε τα κενά οικόπεδα.

Ένα µέτρο που µπορεί να συζητηθεί είναι και η γερµανική πρακτική της επιπλέον φορολόγησης της περιουσίας µέσα σε κατοικηµένη περιοχή που είναι σε αχρηστία για πάνω τρία χρόνια ως µέτρο πίεσης στους ιδιοκτήτες.


Μια πιο προχωρηµένη δράση θα ήταν να χρησιµοποιηθούν αυτές οι οικιστικές µονάδες από το κράτος για διαµονή οικογενειών µε χαµηλά εισοδήµατα που τώρα, για παράδειγµα, παίρνουν επίδοµα ενοικίου. Το κράτος θα µπορεί να κάνει απευθείας ανάθεση σε µια κοινωνική επιχείρηση για να εντοπίζει τέτοια κτίρια και να αναλαµβάνει εκ µέρους του κράτους τη σύναψη µακρόχρονης ενοικίασης του κτιρίου, την επιδιόρθωσή του και µετά την παράδοσή του στις αρµόδιες υπηρεσίες για χρήση από οικογένειες που χρειάζονται στέγαση. Με τις κατασκευαστικές τεχνικές που υπάρχουν τώρα στη διάθεσή µας είναι ακόµη πιο εύκολο να επιδιορθωθεί ένα κτίριο.

Λύσεις υπάρχουν, χρειάζεται όµως θέληση, οι κατάλληλες νοµοθετικές ρυθµίσεις και το αποτέλεσµα δεν µπορεί να είναι παρά µόνο θετικό.

* Βουλευτής, πρόεδρος Κινήµατος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.