Εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών: Φεύγουν με λίγη καθυστέρησηΤα δεδομένα για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών 15 μέρες πριν τη λήξη του πρώτου χρονοδιαγράμματος

 

Του Τάσου Περδίου

 

Καλά και κακά νέα περιείχε η δημόσια παρουσίαση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, την περασμένη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.

Ως γνωστόν, σε 16 μέρες από σήμερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, λήγει το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις εταιρείες σε Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, το οποίο αφορά τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων. Όπως φάνηκε από τη λεπτομερή παρουσίαση των διαδικασιών από τον δήμαρχο, τα καλά νέα είναι ότι προχωρούν οι διαδικασίες, αλλά τα κακά νέα είναι ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τις εταιρείες υγραερίου οι οποίες έχουν ακόμα ένα χρόνο προθεσμία (31 Δεκεμβρίου 2020 ορίζει το Μνημόνιο). Και εκεί τρέχουν οι διαδικασίες και θα υπάρξει μετακίνηση, αλλά και πάλι με καθυστέρηση.

Η κατάσταση ακριβώς έχει ως εξής:

 

Υγρά καύσιμα – 31 Δεκεμβρίου 2019

Οι τέσσερις εταιρείες, Πετρολίνα, BP, Exxon Mobil και Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίες εμπορεύονται υγρά καύσιμα, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στη διαδικασία μετεγκατάστασης στην ΕΒΠΕ Βασιλικού. Πιο αναλυτικά:

Πετρολίνα: Έχουν ολοκληρωθεί οι νέες εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό και άρχισαν εν μέρει να εξυπηρετούνται από αυτές. Το τερματικό αναμένεται να λειτουργήσει σε δοκιμαστική βάση στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

 

Exxon Mobil: Έχει ήδη μετακινηθεί και εξυπηρετείται από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της VTTV στο Βασιλικό. Η εταιρεία υπέβαλε στον Δήμο Λάρνακας και αίτηση κατεδάφισης των εγκαταστάσεών της.

 

BP: Έχει υπογράψει συμφωνία για εξυπηρέτηση από τις εγκαταστάσεις της Πετρολίνα στο Βασιλικό και τερματίζει τη λειτουργία των δικών της εγκαταστάσεων στη Λάρνακα στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

 

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώνονται πολύ σύντομα τα έργα στο Βασιλικό και βρίσκονται στο στάδιο αδειοδοτήσεων λειτουργίας των νέων τους εγκαταστάσεων. Η εταιρεία, όμως, ενημέρωσε πρόσφατα τον Δήμο Λάρνακας ότι λόγω κάποιων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων, η πλήρης μετεγκατάσταση στην Ενεργειακή Περιοχή Βασιλικού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο 2020.

 

Αγκυροβόλιο/Σημείο Φορτοεκφόρτωσης Υγρών Καυσίμων:

Τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν στη σύναψη συμφωνιών με το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού για φορτοεκφόρτωση υγρών καυσίμων από το λιμάνι Βασιλικού.

Η PETROLINA θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της. Στο θέμα αυτό, πρόσφατα παρουσιάστηκε πρόβλημα με την εξυπηρέτηση της Πετρολίνα από το λιμάνι Βασιλικού με τη θέση της Αρχής Λιμένων ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το νέο τερματικό της Πετρολίνα. Ωστόσο, η διαφορά έχει ξεπεραστεί και η Πετρολίνα θα εξυπηρετείται από το λιμάνι Βασιλικού. Η διευθέτηση του ζητήματος αυτού είναι καίριας σημασίας για την έγκαιρη μετακίνηση στο Βασιλικό, αφού η κατασκευή του νέου αγκυροβολίου, που είναι η μόνιμη λύση, έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση και δεν είναι καν σίγουρο πλέον ότι θα προχωρήσει.

 

Υγραέριο – 31 Δεκεμβρίου 2020

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση της μετακίνησης που αφορά τις εταιρείες υγραερίου, η κατάσταση έχει ως εξής:

 

Κοινοπραξία VLPG PLANT LTD

(PETROLINA – INTERGAZ – SYNERGAZ):

Η κοινοπραξία έχει εξασφαλίσει άδεια για τις χωματουργικές εργασίες στο καινούργιο τερματικό στο Βασιλικό, οι οποίες διεξάγονται κανονικά. Υπήρξαν όμως προβλήματα με την έκδοση της άδειας οικοδομής. Το πρώτο πρόβλημα ήταν η κάθετη άρνηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας να εγκρίνει την έκδοση της άδειας οικοδομής με συνολικό όγκο δεξαμενών 3.300 κυβικών μέτρων, αφού το Τμήμα εκτιμά ότι επεκτείνεται η ακτίνα επικινδυνότητας και εντάσσει κατοικημένες περιοχές σε κύκλους επικινδυνότητας της οδηγίας Σεβέζο. Η κοινοπραξία αποδέχθηκε την ένσταση και υπέβαλε αναθεωρημένο σχεδιασμό με μικρότερες δεξαμενές της τάξης των 2.200 κυβικών μέτρων, οπότε ξεπεράστηκε το πρόβλημα. Παραμένει όμως το πρόβλημα με τις αποστάσεις μεταξύ των εγκαταστάσεων οι οποίες είναι απαγορευτικές με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, αλλά αποδεκτές με βάση τις σύγχρονες πρακτικές. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αναμένεται να δοθεί λύση στο θέμα των αποστάσεων μέσα στον επόμενο μήνα ώστε να μπορέσει να εκδοθεί η άδεια οικοδομής.

 

ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν υποβάλει στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τις σχετικές μελέτες/σχέδια των νέων εγκαταστάσεων υγραερίου και προωθήθηκαν στα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες για απόψεις πριν την κατάθεση της Αίτησης Άδειας Οικοδομής στο Γραφείο του Έπαρχου.

 

Αγκυροβόλιο/Σημείο Φορτοεκφόρτωσης Υγραερίου

Η κοινοπραξία αιτήθηκε να γίνεται φορτοεκφόρτωση υγραερίου από σημείο μέσα στο λιμάνι Βασιλικού αντί για την κατασκευή αγκυροβολίου το οποίο, όπως προαναφέραμε, φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας, κατά την πολύ πρόσφατη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών, ζητήθηκε όπως εντός ενός μηνός ληφθούν τελικές αποφάσεις. Η όποια λύση δοθεί, θα εξυπηρετεί όλες τις εταιρείες υγραερίου που θα εγκατασταθούν στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.

 

Εκμίσθωση γης για την τοποθέτηση αγωγών

Ένα θέμα που προκαλεί καθυστέρηση στις διαδικασίες μετεγκατάστασης των εταιρειών είναι η υπογραφή σύμβασης μίσθωσης της γης για την τοποθέτηση των αγωγών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας, εκκρεμεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του κειμένου της Σύμβασης Μίσθωσης από τη Νομική Υπηρεσία. Για το θέμα αυτό θυμίζουμε ότι ο κ. Βύρας απέστειλε πρόσφατα (16 Νοεμβρίου 2019) επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, επισημαίνοντάς του την τεράστια σημασία της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και ζητώντας επίσπευση του νομοτεχνικού ελέγχου της σύμβασης μίσθωσης.

 

Άλλα θέματα

Άλλα θέματα που αναφέρθηκαν είναι τα εξής:

Το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωσε τις επηρεαζόμενες εταιρείες για τον τερματισμό της αποθήκευσης ασφάλτου στις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ μέχρι τον Δεκέμβριο 2020. Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δύο εταιρείες για κατασκευή Τερματικού Ασφάλτου στο Βασιλικό και αναμένεται η υποβολή των αιτήσεων και των σχετικών μελετών. Ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός στο Βασιλικό εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2020, ενώ για το οδικό δίκτυο αναμένεται η υπογραφή συμβολαίου για τις κατασκευαστικές εργασίες της πρώτης φάσης πριν το τέλος του 2019, σύμφωνα με την παρουσίαση του δημάρχου.

Ένα θέμα που χρήζει διευκρίνισης από πλευράς κράτους είναι η διακίνηση των οχημάτων στην ΕΒΠΕ Βασιλικού χωρίς κατάλληλο οδικό δίκτυο, αφού υπάρχει παραδοχή από πλευράς κράτους ότι η πρώτη φάση του οδικού δικτύου θα χρειαστεί μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2022 για να ολοκληρωθεί.

Όπως γράψαμε πρόσφατα στη «Χ», με απάντησή του σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ευανθίας Σάββα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Σταύρος Μιχαήλ, παραδέχεται ότι οι εργασίες διαμόρφωσης της πρώτης φάσης του οδικού δικτύου δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, η πρώτη φάση του οδικού δικτύου στην ΕΒΠΕ Βασιλικού αφορά βελτίωση υφιστάμενου οδικού δικτύου και κατασκευή νέου δρόμου δύο λωρίδων κυκλοφορίας, μήκους 9 χλμ. και περιλαμβάνει πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, κυκλικούς κόμβους και οδικό φωτισμό. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 33 μήνες, έναντι προκαταρκτικής δαπάνης 17 εκατ. ευρώ+ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου μετατίθεται περίπου στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε και στο νέο Σχέδιο Περιοχής, το οποίο εκπονείται και θα διέπει την ανάπτυξη της περιοχής του πρώην διυλιστηρίου μετά την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και την απορρύπανση. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, σε τρεις μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί το Σχέδιο Περιοχής. Πρόκειται για ένα νέο, ξεχωριστό Τοπικό Σχέδιο, με καινούργιες ζώνες το οποίο καλύπτει μια έκταση 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε δημοτικά όρια Λάρνακας και Λειβαδιών.