Εγκατάσταση της εικαστικού Miriam McConnon στο Δουβλίνο, στη μνήμη όσων χάθηκαν από Covid-19 στην Ιρλανδία

Εγκατάσταση της εικαστικού Miriam McConnon στο Δουβλίνο , μνήμη αυτών που χάθηκαν από τον Covid 19 στην Ιρλανδία

Μία δημόσια εγκατάσταση τέχνης στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας πραγματοποίησε η εικαστικός Miriam McConnon, από την Ιρλανδία και τώρα κάτοικος Πάφου στη μνήμη όλων αυτών, που χάθηκαν από τον covid-19 στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ιδέα του έργου υπό τον τίτλο «Χαμένη δαντέλα» αποτελεί ένα έργο συνεργασίας μεταξύ της εικαστικού Miriam McConnon και της ποιήτριας Jessica Traynor με την αφοσιωμένη συμμετοχή των οικογενειών, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα λόγω του covid-19 στην Ιρλανδία.

Τα μέλη του κοινού όντως προσκλήθηκαν τον Οκτώβριο μήνα να μοιραστούν τις ιστορίες απώλειας σε έναν ιστότοπο, που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό: http://www.lostlace.com/

Όπως αναφέρεται η υπαίθρια εγκατάσταση «Lost Lace» της Miriam McConnon αποτελείται από περίπου δέκα χιλιάδες λευκά τριαντάφυλλα φτιαγμένα από την καλλιτέχνη από μεμονωμένα λευκά μαντήλια.

Η εικαστικός Miriam McConnon τοποθέτησε τα τριαντάφυλλα γύρω από ένα από τα σιντριβάνια στους κήπους Iveagh του Δουβλίνου. Τα τριαντάφυλλα με μαντήλι, σχημάτισαν ένα λεπτό μοτίβο παραδοσιακής ιρλανδικής δαντέλας. Κάθε τριαντάφυλλο από μαντήλι συμβόλιζε μια ζωή που χάθηκε στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως η εικαστικός δηλώνει, κάθε μεμονωμένο μαντήλι τριαντάφυλλο σε αυτήν την εγκατάσταση αναφέρεται στα μικρά υφάσματα ή «clooties», που ήταν κρεμασμένα σε δέντρα κοντά στην τοποθεσία των ιερών πηγαδιών στην παγανιστική Ιρλανδία.

Doc.20221109.4112686.Miriam1
Εγκατάσταση της εικαστικού miriam mcconnon στο δουβλίνο , μνήμη αυτών που χάθηκαν από τον covid 19 στην ιρλανδία

Το μαντήλι πιστεύεται, ανέφερε, ότι διώχνει την αρρώστια απορροφώντας το. Η Miriam McConnon επέλεξε να τα τοποθετήσει σε ένα λουλουδάτο μοτίβο δαντέλας, που υπαινίσσεται την έννοια του τεχνητού αντικειμένου που μιμείται τη φύση σε μια προσπάθεια να βρει αποφασιστικότητα.

Το μονό τριαντάφυλλο είναι σύμβολο αφοσίωσης. Εδώ, είπε, «αυτή η αφοσίωση γίνεται συλλογική, δηλώνοντας την εθνική και προσωπική απώλεια. Αυτή η εγκατάσταση προτρέπει το κοινό να μην χάσει από τα μάτια του την ατομική ζωή, το ενιαίο τριαντάφυλλο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σ’ αυτή την εγκατάσταση, η McConnon τονίζει τη μοναχική διαδρομή της ατομικής θλίψης σε συνδυασμό με την εθνική και συλλογική απώλεια.

Η υπαίθρια εγκατάσταση της Miriam McConnon Lost Lace είναι συνεπής με τα άλλα έργα τέχνης της στη χρήση της προσωπικής αφήγησης για την επικοινωνία κοινωνικών ζητημάτων σε ένα ευρύτερο κοινό.

Σε αυτή την περίπτωση, μια μεμονωμένη ζωή που χάθηκε από τον Covid αντιπροσωπεύεται ως ένα ενιαίο λευκό τριαντάφυλλο από μαντήλι. Το έργο της παρουσιάστηκε με πάνω από 10.000 άλλα τριαντάφυλλα σε μοτίβο δαντέλας στους κήπους Iveagh του Δουβλίνου.

Όπως κάνει συχνά, προστίθεται στην ανακοίνωση, καλεί την προσωπική αφήγηση πίσω από οικιακά αντικείμενα για να σηματοδοτήσει γεγονότα αλλαγής στην ιστορία. Σε αυτή την περίπτωση, μέσω των αντικειμένων του μαντηλιού και της δαντέλας, συσχετίζει τα αντικείμενα με την αρχαία ιρλανδική παράδοση του κρεμάσματος ρούχων (μαντήλια) στους ιερούς χώρους των πηγαδιών στην παγανιστική Ιρλανδία με την ελπίδα να θεραπεύσει μια ασθένεια.

Η χρήση συγκεκριμένου υλικού για την κατασκευή των τριαντάφυλλων αναφέρεται στην ευαίσθητη και οικεία αφήγηση των τελευταίων ημερών ενός ατόμου στο κρεβάτι λόγω της εμφάνισης του Covid-19.

Η δαντέλα προσθέτει η εικαστικός, είναι ένας φόρος τιμής στην ανθρώπινη ιστορία πίσω από καθένα από αυτά τα δέκα χιλιάδες τριαντάφυλλα και προτρέπει το κοινό να μην χάσει από τα μάτια του την ατομική ζωή μέσα στη συλλογική και εθνική θλίψη. Στην Ιρλανδία η εικαστικός Miriam McConnon εκπροσωπείται από την Olivier Cornet Gallery στην Ιρλανδία McConnon εκπροσωπείται από την Olivier Cornet Gallery στην Ιρλανδία https://www.oliviercornetgallery.com/miriam-mcconnon

Η εγκατάσταση της εικαστικού παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο Δουβλίνο και που περιλάμβανε ρεσιτάλ ποίησης στην Ιρλανδία στους κήπους Iveagh, από την ποιήτρια Jessica Traynor.

Doc.20221109.4112690.Miriam
Εγκατάσταση της εικαστικού miriam mcconnon στο δουβλίνο , μνήμη αυτών που χάθηκαν από τον covid 19 στην ιρλανδία

Όπως αναφέρεται, στην ποιήτρια Jessica Traynor είχε ανατεθεί να γράψει μια σειρά τεσσάρων ποιημάτων, λαμβάνοντας ως κατευθυντήρια αρχή τη φιλοδοξία να τιμήσουν εκείνα τα πράγματα που χάθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια όπως ανθρώπους, δεξιότητες, τέχνη, σύνδεση.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση άνοιξε από την TD Catherine Martin, Υπουργό Τουρισμού, Πολιτισμού, Τεχνών, Gaeltacht, Αθλητισμού και Μέσων Ενημέρωσης. Παρέστησαν ακόμη επίσης η Λόρδος Δήμαρχος του Δουβλίνου Caroline Conroy και η Κύπρια Πρέσβειρα Χάρης Χριστοδουλίδου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.