Εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονη Στέγη»

Η προσπάθεια για απεξάρτηση από συμβατικά καύσιμα μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο αν αγκαλιαστεί από όλους τους παράγοντες της αγοράς και, φυσικά, τους καταναλωτές, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονη Στέγη».

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως οι εκθέσεις αυτές υποβοηθούν στην υλοποίηση των βασικών πυλώνων της ενεργειακής μας πολιτικής και επίσης συμβάλουν στις προσπάθειές για μετατροπή του υφιστάμενου κάθετου μοντέλου παραγωγής σε αποκεντρωμένη παραγωγή και αυτοπαραγωγή, κυρίως μέσω της εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με δυνατότητα αποθήκευσης, καθώς και για μετατροπή του παραδοσιακού παθητικού δικτύου διαμονής σε ευφυές δίκτυο και την προώθηση μέτρων για αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας.

Αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην αγορά, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του 2016 είχαν εγκατασταθεί στην Κύπρο, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, συστήματα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 253 MW, με το μέσο μερίδιο ΑΠΕ για το 2015 ανήλθε σε 9,5%.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως τέθηκε σε λειτουργία σχέδιο για την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής, το οποίο έχει αναθεωρηθεί για να περιλαμβάνει και τις τεχνολογίες βιομάζας και υπενθύμισε πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου εξέδωσε, στις 27 Ιανουαρίου 2017, Ρυθμιστική Απόφαση, με την οποία καλεί τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ως Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρισμού, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Τόνισε πως οι προσπάθειες δεν σταματούν εδώ, καθώς «η ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηρίων, η μείωση της ενεργειακής έντασης στην κυπριακή βιομηχανία και η χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς, παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την εκπλήρωση των νέων μας μεσοπρόθεσμων στόχων».

Οποιαδήποτε προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ευημερούσας οικονομίας, απεξαρτημένης από συμβατικά καύσιμα, μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο αν αγκαλιαστεί από όλους τους παράγοντες της αγοράς και, φυσικά, τους καταναλωτές, κατέληξε.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, ανέφερε πως η απήχηση που είχε η Save Energy στα 12 τελευταία χρόνια λειτουργίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και «καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός στην Κύπρο που καταπιάνεται με την προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουν ή και εξοικονομούν ενέργεια».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ύστερα από 12 χρόνια λειτουργίας οι διοργανωτές αποφάσισαν να εντάξουν την έκθεση στον ευρύτερο τίτλο Σύγχρονη Στέγη για εμπλουτισμό της έκθεσης, να διοργανώσουν στο πλαίσιο της έκθεσης επιστημονικό και επαγγελματικό συνέδριο.

Η έκθεση, κατέληξε, συνέβαλε ώστε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τεχνολογίες ΑΠΕ και ΕΞΕ και να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy