Εγκαινιάστηκαν δύο ερευνητικά κέντρα στο ΠΚ

Η Κύπρος έχει ανάγκη την έρευνα και την καινοτομία σήμερα περισσότερο από ποτέ, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, εγκαινιάζοντας τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» και του Εργαστηρίου «Δροσόφιλας» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, τα οποία στεγάζονται στην Πανεπιστημιούπολη.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι πρόκειται για δύο νέες πρωτοποριακές εγκαταστάσεις υψηλού ερευνητικού επιπέδου που ανυψώνουν το επιστημονικό και ερευνητικό προφίλ της Κύπρου διεθνώς.

Σημείωσε ότι η αναβάθμιση των Πανεπιστημίων του τόπου αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση λέγοντας ότι ο τόπος μας έχει σήμερα ανάγκη τις δυνάμεις της έρευνας και καινοτομίας περισσότερο από ποτέ.

Ο κ. Καδής είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάζει κατά την τελευταία περίοδο μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αναβάθμισης, η οποία αναγνωρίζεται, τόσο στον τόπο μας, όσο και διεθνώς.

“Ένδειξη αυτής της αναβάθμισης αποτελούν και οι δύο σημαντικές ερευνητικές υποδομές που εγκαινιάζουμε σήμερα», σημείωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Καδής είπε ότι οι πέραν των 80 ερευνητών που εργοδοτούνται σήμερα στο “Κοίος” ανέπτυξαν συνεργασίες με διεθνούς φήμης ερευνητικούς οργανισμούς και με φορείς από τον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στην Κύπρο και διεθνώς.

Αναφερόμενος στο εργαστήριο “Δροσόφιλα” είπε ότι `η δροσόφιλα, το γνωστό μυγάκι των φρούτων δίδει την δυνατότητα στους ερευνητές να την χρησιμοποιήσουν πειραματικά, να την παρατηρήσουν και να μελετήσουν φαινόμενα όπως η ισορροπία στην λειτουργία του εντέρου και η καρκινογένεση”.

Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι στις εγκαταστάσεις που σήμερα εγκαινιάστηκαν “οραματιζόμαστε την καταξίωση των ερευνητών μας, επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση της παιδείας, της μάθησης και της διδασκαλίας με την έρευνα για την επίτευξη των στόχων και των σκοπών του Πανεπιστημίου μας”.

Ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με την υποστήριξη της Κυβέρνησης η πανεπιστημιούπολη θα επεκταθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 με την Πολυτεχνική Σχολή και κτίριο Βιολογικών Επιστημών.

“Θα προκύψουν θέσει εργασίας θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα και εκτιμούμε ότι η ολοκλήρωση της πανεπιστημιούπολης θα συνεισφέρει στο εθνικό εισόδημα 0,4% το χρόνο”, είπε.

Αναφερόμενος στο ερευνητικό έργο, είπε ότι ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου εξασφάλισαν τις 10 από τις 12 ερευνητικές και πλέον ανταγωνιστικές χορηγίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου έρευνας που έχει λάβει η Κύπρος μέχρι σήμερα. Το Πανεπιστήμιο, ανέφερε, είχε 104 συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικής χρηματοδότησης άνω των 30 εκ. Ευρώ, ενώ είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός οργανισμός της Κύπρου με ευρωπαϊκά χρήματα για νέους ερευνητές οι οποίοι αριθμούν σήμερα 550 ενώ το 2020 θα φθάσουν τις 2,000.

“Το μέγεθος μιας χώρας”, είπε ο Πρύτανης, “εξαρτάται από το μυαλό των νέων ανθρώπων της”.

“Χρειαζόμαστε μερικές έξυπνες και καινοτόμες ιδέες για να απογειώσουμε και πάλι την πατρίδα μας. Έχουμε τα δημιουργικά μυαλά που θα τις παράξουν, πρέπει να τους εμπιστευτούμε”, κατέληξε.

Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος», Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου ανέφερε ότι το «Κοίος» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 με το φιλόδοξο στόχο να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένας πυρήνας ερευνητικής αριστείας σε θέματα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, που να δίνει ευκαιρίες και να ανοίγει δρόμους σε άριστους νέους και νέες, που έχουν όρεξη για εξερεύνηση σε πρωτοποριακούς τομείς.

«Αυτή τη στιγμή στο Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» δουλεύουν πάνω από 80 ερευνητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργοδοτούνται από εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα. Από την αρχή της λειτουργίας του, το «Κοίος» έχει λάβει μέρος σε 56 ερευνητικά προγράμματα. Αυτά το προγράμματα έχουν φέρει πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αποτελούν σημαντική υποστήριξη για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου”, είπε.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου «Δροσόφιλας» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Απιδιανάκης ανέφερε ότι το Εργαστήριο απασχολεί αυτή τη στιγμή 15 ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται σε θέματα βιοϊατρικής, με έμφαση τις μολυσματικές ασθένειες και την καρκινογένεση.

“Οι καινούργιες εγκαταστάσεις μας δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης επιπλέον ερευνητών και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην προσέλκυση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων», κατέληξε ο κ. Απιδιανάκης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy