Με στόχο την προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της Κύπρου, τελέστηκαν το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη τα εγκαίνια του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης «Κάβο Γκρέκο».

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι σε ομιλία του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο «είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς της Αγίας Νάπας και της Επαρχίας Αμμοχώστου, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην αναβάθμιση του Εθνικού δασικού πάρκου του Κάβο Γκρέκο όσο και στην ενημέρωση/εκπαίδευση των ντόπιων και ξένων επισκεπτών».

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο «συνάδει πλήρως με τη στρατηγική του Δήμου για ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, στα πλαίσια της οποίας θα πρέπει οι επισκέπτες να λαμβάνουν τέτοιες εμπειρίες και αναμνήσεις έτσι ώστε με την επιστροφή τους στις πατρίδες τους να παίρνουν και λίγη Αγία Νάπα μαζί τους».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, «επόμενος στόχος του Δήμου Αγίας Νάπας είναι η δημιουργία Πάρκου ειδικού ενδιαφέροντος στο δάσος του Αγίου Νίκανδρου, το οποίο θα είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς περιβαλλοντικής σημασίας» και διαβεβαίωσε ότι «ο Δήμος θα στηρίξει το Περιβαλλοντικό Κέντρο και θα το προβάλει με όλα τα μέσα που διαθέτει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι «η λειτουργία του Κέντρου πέρα από τους βασικούς σκοπούς του, θα έχει άμεσες θετικές επιδράσεις στην προστασία και ανάπτυξη του Κάβο Γκρέκο και θα λειτουργεί ως ερέθισμα για τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των διευκολύνσεων και υπηρεσιών του Πάρκου».

Για το σκοπό αυτό πρόσθεσε «συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου όπου ήδη έχουμε συμφωνήσει την κατασκευή τεσσάρων σημείων κατάδυσης για στήριξη του καταδυτικού τουρισμού, τη βελτίωση του δρόμου προς τις Θαλασσινές Σπηλιές και άλλα»

Για το ίδιο το έργο μίλησε ο Αρχιτέκτονας Μάριος Οικονομίδης ο οποίος ανέφερε ότι «η φιλοσοφία πίσω από το σχεδιασμό του ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου γήινου, με απλές μορφές, που να συνδιαλέγεται με τις υφές, τα υλικά, τα χρώματα της περιοχής. Η πλήρης εναρμόνιση και ενσωμάτωση του κτιρίου με το τοπίο ήταν βασική επιδίωξη μας ώστε να αποτελέσει τελικά άλλη μία φυσική προέκταση του Κάβο Γκρέκο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές κατασκευαστικές ενεργειακές και αισθητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».