Έγκλημα και… Αδικία

Του Τάσου Αναστάση

 

Έγκλημα και… αδικία

Έξι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε η κυπριακή Δικαιοσύνη για να αποδώσει (λέμε τώρα) δικαιοσύνη στους τρεις νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από έναν φονιά της ασφάλτου, ο οποίος, όντας μεθυσμένος, υπό την επήρεια ναρκωτικών και παραβιάζοντας κόκκινο φανάρι, καρφώθηκε πάνω στο όχημα που επέβαιναν οι Ανδρέας Γιασεμή 32 ετών, ο Δημήτρης Σάββα επίσης 32 ετών και ο Παναγιώτης Στεφάνου 23 ετών.

Ο Ανδρέας Γιασεμή και ο Παναγιώτης Στεφάνου ήταν ξαδέρφια, με τον πρώτο να είχε σύζυγο και μια κόρη 5 ετών τότε και τη σύζυγό του να περιμένει ακόμα ένα παιδί, το οποίο σήμερα θα είναι 6 ετών.

Οι τρεις άτυχοι νέοι βρίσκονταν την ώρα του τροχαίου στο δρόμο για τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την τροχαία, υπήρξε παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και γίνονται προσπάθειες για ανεύρεση μαρτυρίας για το ποιο από τα δυο οχήματα παραβίασε τα φώτα τροχαίας.

Στον 25χρονο έγινε και έλεγχος αλκοόλης με ένδειξη 33 μιλιγκράμ αντί 22 που είναι το επιτρεπόμενο όριο.

Την ίδια ώρα, ένας οδηγός ταξί κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο 25χρονος του επιτέθηκε λίγο πριν το θανατηφόρο προκαλώντας του βαριά σωματική βλάβη. Άρα, μόνο από αυτό μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι δεν ήταν «ένα ανθρώπινο λάθος» ή «η κακιά η ώρα». Ο κατηγορούμενος βγήκε σεργιάνι πίνοντας και κάνοντας ναρκωτικά αγνοώντας τις συνέπειες των πράξεών του.

Στην απόφασή του στις 15 Μαρτίου το Δικαστήριο βρήκε τον 32χρονο ένοχο σε 14 κατηγορίες, με σοβαρότερη την πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, με το δικαστήριο να αναφέρει ότι δεν ήταν ένα στιγμιαίο λάθος και πως τα τροχαία αποτελούν πληγή και μάστιγα για την κυπριακή κοινωνία και έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη, ως μετριαστικούς παράγοντες, το λευκό ποινικό του μητρώο, τις οικογενειακές του περιστάσεις και το γεγονός ότι είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη διεκπεραίωση της υπόθεσης και τη λύπη που εξέφρασε ο 32χρονος, ωστόσο σημείωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για αναστολή της ποινής.

Αποφάσισε δηλαδή το Κυπριακό Δικαστήριο πως αφού έχει δύο παιδιά ο ένοχος και αφού… μετάνιωσε για το ότι σκότωσε τρεις νέους και άφησε δύο παιδιά ορφανά, τρία χρόνια φυλακή είναι αρκετά.

Με άλλα λόγια, η Δικαιοσύνη μάς λέει πως μπορούμε να πίνουμε, να κάνουμε ναρκωτικά, να βγαίνουμε στους δρόμους και να σκοτώνουμε κοσμάκη στο πέρασμά μας, να αφήνουμε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες μόνες και στην εσχάτη θα τιμωρηθούμε με λίγα χρονάκια φυλακή.

Αυτή είναι η Δικαιοσύνη που εμπιστευόμαστε, η Δικαιοσύνη που μας προστατεύει, η Δικαιοσύνη που γεμίζει με θυμό τις καρδιές μας και μίσος για την αδικία που προκαλεί. Ντροπή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy