«Έγκλημα στο Κραν Μοντανά»: Η ΚΥΠ και το Tweet Βίκτωρα που «πρόδωσε» την παρακολούθηση Άντρου-Άιντε

Απόσπαμα από το βιβλίο «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Μακάριος Δρουσιώτης.

Του Άντρου Ιωάννου

Στο εν λόγω απόσπασμα, ο Μακάριος Δρουσιώτης αναφέρεται σε συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον τέως Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Αφού κάνει λόγο για κυβερνητική προπαγάνδα κατά του Άιντα, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρεται σε παρακολουθήσεις από την ΚΥΠ, καθώς επίσης και διαρροές σημειωμάτων της στον Τύπο από τον Κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πέραν τούτου, ο Μακάριος Δρουσιώτης παραθέτει Tweet του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, το οποίο «προδίδει» την παρακολούθηση του Άντρου Κυπριανού και του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Αυτούσιο το απόσπασμα: «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά – Απόσπαμα»

«Στα τέλη Ιουλίου 2017, όταν ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επισκέφθηκε την Κύπρο, ζήτησε να συναντήσει τον Άντρο Κυπριανού για να τον απο χαιρετήσει. Ο Κυπριανού συνεννοήθηκε με τον Άιντα να τον συναντήσει στο γραφείο του.

Τόση ήταν η λάσπη που είχε ρίξει η κυβέρνητική προπαγάνδα κατά του Άιντα, που η προσωπική βοηθός του Κυπριανού, για να τον προστατεύσει, του πρότεινε να συναντηθούν στο διαμέρισμά της και διευθέτησε η ίδια το ραντεβού, με SMS που αντάλλαξε με τον Άιντα.

Η ΚΥΠ, που παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του Άιντα, έλαβε γνώση της συνάντησης που θα είχε στο διαμέρισμα και έστησε καρτέρι για να δει ποιους θα συναντούσε. Λίγες μέρες μετά, δημοσιεύτηκε σε παραπολιτικό σχόλιο στον Φιλελεύθερο η πληροφορία ότι αρχηγός κόμματος είχε «μυστική συνάντηση» με τον Άιντα. Η συνάντηση δεν ήταν μυστική, ήταν ιδιωτική, διότι η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει τέτοιο κλίμα εναντίον του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, που ακόμη και μια συνάντηση μαζί του θεωρείτο πολιτικά μεμπτή.

Την 1η Αυγούστου 2017, σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όταν ο Κυπριανού άρχισε να ασκεί κριτική στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του στο Κραν Μοντανά, ο Αναστασιάδης του είπε: «Ξέρω ότι μπορεί να συναντιέστε και με τον κ. Άιντα, είτε στο γραφείο του κόμματος, είτε αλλού». Ο Κυπριανού διαμαρτυρήθηκε επειδή παρακολουθείτο, και ο Αναστασιάδης του απάντησε: «Ενδεχόμενα να παρακολουθείται εκείνος που συναντάσαι».

Όταν η πληροφορία για τη συνάντηση δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ο διευθυντής της ΚΥΠ Κυριάκος Κούρος επικοινώνησε με τον Άντρο Κυπριανού και του είπε πως πράγματι παρακολουθείτο ο Άιντα και τον διαβεβαίωσε πως μόλις τον ενημέρωσαν ότι η συνάντησή του θα ήταν με τον Κυπριανού, έδωσε οδηγίες στους ανθρώπους του να φύγουν. Σε αυτό το σημείο ο Κούρος ομολογεί ότι είχε διατάξει επιχείρηση παρακολούθησης ενός αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών ως να ήταν εθνικά επικίνδυνο πρόσωπο. Εάν, πράγματι, η παρακο λούθηση του διαμερίσματος ήταν μια επιχείρηση που δεν είχε στόχο τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, γιατί η συνάντηση αναφέρθηκε στο Προεδρικό;

Γνωρίζω ότι όλα τα σημειώματα της ΚΥΠ πήγαιναν στον Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκανε κατά περίπτωση διαρροές στα ΜΜΕ, κυρίως προς τον Φιλελεύθερο, ως μέρος της τακτικής του Αναστασιάδη να σιγήσει κάθε φωνή αντίδρασης στις πολιτικές του.

Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας του Άντρου Κυπριανού ότι παρακολουθείτο από την ΚΥΠ, ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος δημοσίευσε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα Απόψεις.

«Το εάν παρακολουθείται ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν μπορούμε εμείς, οι “κοινοί θνητοί”, να το γνωρίζουμε», σημείωσε ο Βενιζέλος, ο οποίος, όμως, γνώριζε το αποτέλεσμα αυτής της πράξης.

«Εάν ισχύει [η καταγγελία του Κυπριανού] πρόκειται για μια σοβαρή εκτροπή, που πλήττει τη δημοκρατία», σημείωσε, αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από του να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα αυτής της εκτροπής, ως εκφραστής του μπούλινγκ της κυβέρνησης κατά του Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι για να ήταν μυστική η συνάντηση ήταν και ύποπτη, «γιατί όταν προγματοποιούνται μυστικές συναντήσεις σε μυστικούς χώρους, αυτό σημαίνει πως δεν ήθελαν οι συμμετέχοντες να το μάθει κανείς».

Πράγματι, ίσως να μην ήθελαν να το μάθει κανείς, όχι επειδή θα συν νωμοτούσαν, αλλά διότι ο Άιντα χρίστηκε αναίτια, ατεκμηρίωτα και ανέντιμα πράκτορας των Τούρκων, με τη συνεισφορά και του προπαγανδιστικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ενδεικτικό της προσπάθειας αυτής ήταν και ο τίτλος του άρθρου του Κώστα Βενιζέλου στην ιστοσελίδα Hellas Journal: «Τα μυστικά ενός “κομμουνιστή ηγέτη” με τον ατζέντη της Τουρκίας: Η επανάσταση αρχίζει στα σκοτεινά διαμερί σματα».

Αργότερα, σχολιάζοντας την κριτική του Άντρου Κυπριανού για τους χειρισμούς του Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ο φίλος σου ο Άιντα στα είπε είμαι σίγουρος στο WhatsApp ή στη γνωστή…»  (σ.σ Σε αυτό το σημείο τελειώνει το απόσπασμα].

Το Tweet του Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Tweet στο οποίο αναφέρεται ο Μακάριος Δρουσιώτης, αναρτήθηκε στις 20 Μαϊου 2019.

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος απάντησε σε σχόλιο στο οποίο αναφερόταν στο Κραν Μοντανά, γράφοντας πως «ευτυχώς όμως που υπάρχεις και εσύ το υποψιασμένο και ουχί εύπιστο ακροατήριο που πείστηκες από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά…

Ευτυχώς που είσαστε και εσείς να μάθουμε και εμείς οι αδαείς  που είμασταν εκεί και ζήσαμε  τα πάντα λεπτό προς λεπτό τι πραγματικά έγινε…»

Ακολούθως, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος έγραψε πως «ο φίλος σου ο Αϊντε στα είπε είμαι σίγουρος στο whatsapp ή στην γνωστή γκαρσονιέρα».

 

Δείτε εδώ την όλη συνομιλία στο twitter.

Οι καταγγελίες Κυπριανού και η «σιωπή» από την Κυβέρνηση

Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες του τέως Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για παρακολουθήσεις από την ΚΥΠ είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, η κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετηθεί.

Συγκεκριμένα, ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αλοίμονο αν κάθε φορά διαψεύδουμε ή επιβεβαιώνουμε διαλόγους που έγιναν στο Εθνικό Συμβούλιο. Αν υπάρξει δημόσια δήλωση για το θέμα τότε θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy