«Έγκλημα στο Κραν Μοντανά»: Οι μυστικές επαφές με Τουρκία και η συνάντηση στην Προεδρική Σουίτα

  • Μυστικές επαφές με την Τουρκία και συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη – Αχμέτ Τσαλίκ, στην Προεδρική Σουίτα στις Βρυξέλλες.
  • Προαποφασισμένη η κατάρρευση των συνομιλιών από τα τέλη Ιανουαρίου 2017. Σε ειδικές αποστολές οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης.
  • Έγνοια του Αναστασιάδη η επανεκλογή του. Μια μέρα πριν την αναχώρηση για το Κραν Μοντανά, αντί προετοιμασίας, πραγματοποίησε προεκλογική σύσκεψη στο Προεδρικό.
  • «Ο Αναστασιάδης ήταν πιωμένος και έβριζε χυδαία τον Άιντα, ενώ είχε επιτεθεί στον Άντρο Κυπριανού επειδή τον πίεζε να δεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες».
  • «Άνοιγμα» Αναστασιάδη προς τους συνεργάτες του για λύση δύο κρατών.

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά. Πώς και γιατί η συμμορία ματαίωσε τη λύση του Κυπριακού», στο οποίο ο συγγραφέας καταγράφει τη δική του εκδοχή για όσα προηγήθηκαν, έγιναν και ακολούθησαν της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

Του Άντρου Ιωάννου

Μεταξύ άλλων, ο Μακάριος Δρουσιώτης κάνει λόγο για μυστικές συνομιλίες οι οποίες έγιναν με ανθρώπους του Ερντογάν, με τη συγκατάθεση αλλά και την παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη.

Διαβάστε επίσης:  «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά»: Η ΚΥΠ και το Tweet Βίκτωρα που «πρόδωσε» την παρακολούθηση Άντρου-Άιντε

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Μενσούρ Ακγιούν, ο οποίος ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου και είχε στενές επαφές με το AKP και τον Ερντογάν.

mensur akgun
                                                       Ο Μενσούρ Ακγιούν

Σύμφωνα με τα γραφόμενα, ο Ακγιούν ήρθε σε επαφή με τον Νίκο Αναστασιάδη στα μέσα του 2012 (σ.σ διότι θεωρούσαν ότι μπορεί να εκλεγεί), με μεσολαβητές τους Μακάριο Δρουσιώτη και το συγγραφέα Χρυσόστομο Περικλέους.

Αναφέρεται μάλιστα ότι έγιναν δύο συναντήσεις, η πρώτη τον Ιούνιο του 2012 στο σπίτι του Νίκου Αναστασιάδη στη Λεμεσό και η δεύτερη τον Νοέμβριο στο Λονδίνο.

Προστίθεται επίσης ότι ο Αναστασιάδης έστελνε μηνύματα πως ήταν έτοιμος για μια λύση αποκεντρωμένης ομοσπονδίας με ευρείες εξουσίες στις ομόσπονδες πολιτείες και αδιαίρετο κράτος στην κορυφή. «Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς ήταν ότι αν το εννοεί, τότε μπορεί να βρεθεί μια λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα»αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν πρόσθετο κίνητρο για την Τουρκία, διότι ενεργειακά ήταν εξαρτημένη από την Ρωσία.

Γι’ αυτό το λόγο, αναφέρει, μια λύση του κυπριακού θα άνοιγε ένα νέο ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία, εξέλιξη που θα την απάλλασσε από τη ρωσική εξάρτηση.

Όπως καταγράφεται στο βιβλίο, τον Απρίλιο του 2013 ο Ακγιούν επισκέφθηκε την Κύπρο και έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία ενδιαφερόταν για απευθείας επαφή με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 11 Μαϊου 2013 στο εξοχικό του συγγραφέα, ο Αναστασιάδης έδωσε έγκριση για να προωθηθούν οι απευθείας επαφές με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, μετά από συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ακγιούν στις 3 Αυγούστου του 2013, η Τουρκία όρισε εκπρόσωπό της τον Φεριντούν Σινιρλίογλου έτσι ώστε να υπάρξουν επαφές. Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013 στη Νέα Υόρκη και ήταν επιτυχής, ενώ ακολούθησαν άλλες τρεις.

                                             O Φεριντούν Σινιρλίογλου

Οι επαφές με στελέχη της Çalık Holding

Στο βιβλίο γίνεται λόγος για επαφές του Μακάριου Δρουσιώτη στην Κωνσταντινούπολη με τον Αχμέτ Τσαλίκ, Πρόεδρο της Çalık Holding, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας και διατηρεί στενές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν.

image003
                                               Ο Αχμέτ Τσαλίκ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Σημειώνεται παράλληλα ότι στις 10 Απριλίου 2014, ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με στελέχη θυγατρικής εταιρείας της Çalık Holding.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, στη συνάντηση λέχθηκε πως η άποψη της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ότι μόνο με λύση του Κυπριακού μπορεί να απελευθερωθεί η δυνατότητα μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έγινε λόγος για επιτροπή που θα προχωρούσε σε μελέτες για την ενέργεια, παράλληλα με μελέτες για την Αμμόχωστο, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Η συνάντηση στην Προεδρική Σουίτα

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση μεταξύ του Αχμέτ Τσαλίκ και του Νίκου Αναστασιάδη, μετά και από σχετική έγκριση από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση «κλείδωσε» να γίνει στις 26 Ιουλίου 2014 στις Βρυξέλλες, κατά την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Αχμέτ Τσαλίκ ταξίδεψε στις Βρυξέλλες με το ιδιωτικό του τζετ, ενώ η συνάντηση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Χίλτον και πιο συγκεκριμένα, στη Σουίτα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Μακάριο Δρουσιώτη, τον Τσαλίκ συνόδευαν ο Σαϊμ Ντιντς, Γενικός Διευθυντής της Calik Enerji και ο Ριντβάν Ακτούρκ, διευθυντής του τμήματος αγωγών και διυλιστηρίων. Από κυπριακής πλευράς, συμμετείχε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Χρήστος Στυλιανίδης, τότε ευρωβουλευτής και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Όπως αναφέρει ο κ. Δρουσιώτης, στην εν λόγω συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θεωρούσε πως ο Ερντογάν ήταν έτοιμος να προχωρήσει και ότι «η ανεύρεση υδρογονανθράκων θα βοηθήσει όλη την περιοχή, θα φέρει ευημερία και περιφερειακή σταθερότητα».

Σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα, ο Αχμέτ Τσαλίκ ανέφερε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων ήταν «μια μεγάλη ευκαιρία για ευημερία» και ότι «η ενέργεια θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη και τη γαλήνη στην περιοχή και ότι υπάρχει μια μεγάλη συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί».

Όταν ο Αναστασιάδης διερεύνησε το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ερντογάν, ο Τσαλίκ απάντησε ότι τόσο η συγκεκριμένη συνάντηση, όσο και οι προηγουμένες επαφές, ήταν εις γνώση του Τούρκου Προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Ενέργειας.

Όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης, μετά την αποχώρησή του από το Προεδρικό, οι επαφές με την Τουρκία υποτόνισαν.

Σχετικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Δρουσιώτης γράφει πως «τη συνεργασία με την Τουρκία την αντιμετώπιζε σαν μακροπρόθεσμη προοπτική, από την οποία δεν απουσίαζαν οι βλέψεις του να καρπωθεί μέρος του πλούτου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».


Η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά 

Όσον αφορά την κρίσιμη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, ο Μακάριος Δρουσιώτης υποστηρίζει ότι το ναυάγιο προαποφασίστηκε τουλάχιστον από τα τέλη του Ιανουαρίου 2017.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στις Βρυξέλλες για να εγείρει το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών έτσι ώστε «να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διασποράς φόβου και για να δημιουργηθεί υπόβαθρο στην κοινή γνώμη ενάντια στη λύση».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενημερώσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας «να ακολουθήσει τη δική του γραμμή, της πρόταξης (σ.σ. ακύρωση εγγυήσεων – απόσυρση κατοχικών στρατευμάτων και μετά να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα), που με βεβαιότητα θα οδηγούσε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο».

Όπως υποστηρίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης, η τακτική που ακολουθούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν να φύγει από τις συνομιλίες και να επιρρίψει την ευθύνη στην άλλη πλευρά.

Γι’ αυτό το λόγο, αναφέρει, δημιούργησε επικοινωνιακό επιτελείο με επικεφαλής τον Νίκο Χριστοδουλίδη και βοηθούς τους Λοΐζο Αντωνίου και Βίκτωρα Παπαδόπουλο.

Αυτοί δημιούργησαν ένα γκρουπ στο Viber και διέρρεαν στους δημοσιογράφους πληροφορίες που εξυπηρετούσαν την τακτική για αποτυχία της διάσκεψης.

Γενικότερα, ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται μέσα από τα γραφόμενα του συγγραφέα να κάνει στροφή στο Κυπριακό, να κωλυσιεργεί, αλλά και να προτείνει τη λύση δύο κρατών στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για το ζήτημα των δύο κρατών, ο Μακάριος Δρουσιώτης παραθέτει και μαρτυρία του Πάμπου Χαραλάμπους, σύμφωνα με την οποία στις 4 Απριλίου 2017, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στους συνεργάτες του στο Προεδρικό ότι «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα δύο κράτη έναντι εδαφών».

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω μαρτυρία, υπήρξε έντονη αντίδραση από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος του απάντησε «να μην ξαναπείς τέτοιο πράμα», ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως «το κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη δεν θα γινόταν συνεργός στη διχοτόμηση».

Ο Μακάριος Δρουσιώτης σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αρνητικός και χωρίς πολιτική βούληση έτσι ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ προτεραιότητά του ήταν η επανεκλογή του στις Προεδρικές του 2018.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που παραθέτει, είναι το ότι μια μέρα πριν την αναχώρηση για το Κραν Μοντανά, αντί προετοιμασίας, ο Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε προεκλογική σύσκεψη στο Προεδρικό.

Πέραν τούτου, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρεται σε επικοινωνία που είχε τις κρίσιμες μέρες της διάσκεψης με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος στις 3 Ιουλίου 2017 είπε ότι έζησε μια «κόλαση» και ότι ήταν το χειρότερο βράδυ σε όλη την πολιτική του ζωή.

«Ο Αναστασιάδης, είπε, ήταν πιωμένος και έβριζε χυδαία τον Άιντα, ενώ είχε επιτεθεί στον Άντρο Κυπριανού επειδή τον πίεζε να δεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες», αναφέρεται χαρακτηριστικά (σ.σ. σήμερα η κυβερνητική παράταξη διά του Προέδρου της Αβέρωφ Νεοφύτου, δηλώνει για το πλαίσιο Γκουτέρες πως «θα το γυρέφκουμε και δεν θα το ξαναβρίσκουμε»).

Όσον αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Μακάριος Δρουσιώτης γράφει ότι είχε αρνητική εμπλοκή και στο Μοντ Πελεράν. Όπως υποστηρίζει, αντέδρασε έντονα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε πρόθεση να αποδεχθεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη. Φέρεται μάλιστα να προειδοποίησε τον Αναστασιάδη ότι αν αποδεχόταν, «θα έπαιρνε το αεροπλάνο και θα επέστρεφε στη Λευκωσία».


Διαβάστε επίσης: «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά»: Σημειώματα της ΚΥΠ διέρρεαν στον Τύπο από… τον Νίκο Χριστοδουλίδη


 

Προσθέτει επίσης ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε πίσω και είπε ψέματα στον Μουσταφά Ακιντζί ότι τον είχε πάρει τηλέφωνο ο Άντρος Κυπριανού και του είπε να επιστρέψει στην Κύπρο, διότι – δήθεν – είχε πρόβλημα το ΑΚΕΛ.

Όπως σημειώνει ο Μακάριος Δρουσιώτης, την 1η Αυγούστου 2018, ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι είχε πει ψέματα στον Ακιντζί.

Εν ολίγοις, το «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά», αποτελεί μια κατά μέτωπο «επίθεση» τόσο κατά του Νίκου Αναστασιάδη όσο και των Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Κοτζιά, οι οποίοι παρουσιάζονται να υπονομεύουν τις προσπάθειες για λύση, σε συνεργασία με το ρωσικό παράγοντα.

Διευκρινίζεται ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κανείς με τα γραφόμενα του Μακάριου Δρουσιώτη. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να λογοδοτήσει για όσα – φοβερά – του καταλογίζονται και να εγκαταλείψει την τακτική του «κρυφτού» που ακολουθεί από τον καιρό της «Συμμορίας».

Η επανειλημμένη επίκληση του Νίκου Αναστασιάδη και στελεχών του ΔΗΣΥ, των εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στον «Φιλελεύθερο», σε συνάρτηση με την εκκωφαντική σιωπή για όσα του καταλογίζει ένας πρώην στενός του συνεργάτης, κάθε άλλο παρά πείθουν για το αφήγημα που επιχειρούν να υποστηρίξουν.

Όσον αφορά το ζήτημα της λογοδοσίας, το ίδιο ισχύει και για όσους φέρονται να διεκδικούν την Προεδρία της Δημοκρατίας…

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy