Κατηγορείται επίσημα για τη δολοφονία της Maricar Valdez Arquiola, 30 ετών από τις Φιλιππίνες, ο λοχαγός «Ορέστης», σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν το πρωί στην αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, εκεί που οδηγήθηκε για αν ζητηθεί η κράτηση του για την τρίτη υπόθεση φόνου, που διερευνούν οι αρχές για 11η μέρα.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης και τα όσα είπε σημερα στο δικαστήριο εκεί όπου οδηγήθηκε ο «Ορέστης», και από την ανάλυση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του, φαίνεται πως είχε επικοινωνία μαζί της μέσω διαδικτύου, ενώ πιθανόν να ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που ήρθε σ’ επικοινωνία μαζί της πριν την εξαφάνιση.

Ο δολοφόνος που έχει παραδεχτεί τη δολοφονία δύο γυναικών μέχρι τώρα, αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης και απαγωγή με σκοπό τον φόνο με τον ανακριτή της υπόθεσης να ζητά την διήμερη κράτηση του και το δικαστήριο να εγκρίνει αυτό το αίτημα.

Στοιχεία που τον συνδέουν με την Maricar

Σήμερα, ο ανακριτής της υπόθεσης, Υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης,  παρουσίασε στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο με την ελλείπουσα Maricar Valtez Arquiola, 30 ετών από τις Φιλιππίνες, η οποία ελλείπει από την οικία φιλικού της προσώπου από τις 13/12/2017.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης προέκυψε μαρτυρία, η οποία καταδεικνύει ότι ο ύποπτος ήταν το πρόσωπο που συναντήθηκε με την Maricar Valtez Arquiola στις 13/12/2017, ενώ σημείωσε ότι λήφθηκε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος είχε στην κατοχή του φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν την άδεια προσωρινής παραμονής της Maricar, η οποία εντοπίστηκε στις 23/02/2018 στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών και είχαν ληφθεί την ημέρα της εξαφάνισης της 13/12/2017.

Επίσης, είπε στο δικαστήριο ότι στις 24/04/2019 ο ύποπτος συνελήφθη και σε ανακριτική του κατάθεση παραδέχεται τη συνάντηση με το θύμα στις 12/12/2017 και δίνει διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται.

Αναμένεται να ληφθούν άνω των 60 καταθέσεων

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, η διερεύνηση των αδικημάτων σε σχέση με την απαγωγή και το φόνο της Maricar, βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, σημειώνοντας πως πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί πέντε καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν άνω των 60 καταθέσεων από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον του υπόπτου, καθώς και του θύματος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι θα ανακριθούν εκ νέου τα πρόσωπα που κατέθεσαν για τη υπόθεση της εξαφάνισης της Maricar, υπό το φως των νέων γεγονότων, ενώ θα ληφθούν και καταθέσεις με βοήθεια διερμηνέα, πράγμα το οποίο καθιστά δύσκολο και χρονοβόρο το έργο της Αστυνομίας.

Παράλληλα, ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι θα γίνουν εκ νέου έρευνες στην οικία του 35χρονου, για εντοπισμό βιολογικών και άλλων τεκμηρίων, καθώς επίσης θα πραγματοποιηθεί εξειδικευμένη έρευνα στα δύο του οχήματα.

Είπε ακόμα στο δικαστήριο ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει σε έρευνα από πόρτα σε πόρτα στη διεύθυνση, όπου διέμενε η Maricar, καθώς και στον χώρο εργασίας της, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί μαρτυρία.

«Την ίδια ώρα οι συσκευές, τα μέσα αποθήκευσης και οι τηλεφωνικές κάρτες που εντοπίστηκαν και σχετίζονται με τους τρεις φόνους, αναμένεται να εξεταστούν εκ νέου υπό το φως των εξελίξεων του τέταρτου φόνου». Αυτό ανέφερε ο ανακριτής ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για τέσσερις φόνους, χωρίς να διευκρινίζεται βέβαια εάν ο τέταρτος φόνος αφορά το εξάχρονο παιδάκι που αγνοείται ή σε άλλη γυναίκα.

Η Αστυνομία έχει αποστείλει για εξετάσεις τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μεταξύ των οποίων και τα κινητά του υπόπτου.

Ο ανακριτής σημείωσε πως οι μέρες που χρειάζεται η Αστυνομία είναι πολύ περισσότερες από δύο, «όμως θέλουμε να τον φέρουμε το Σάββατο για να κάνουμε όλες τις υποθέσεις μαζί».

Χωρίς εκπροσώπηση δικηγόρου

Σημειώνεται, ότι ο 35χρονος παρουσιάστηκε σήμερα στο Δικαστήριο, χωρίς την εκπροσώπηση συνηγόρου υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 35χρονος μέχρι σήμερα παραδέχτηκε την διάπραξη του φόνου της  38χρονης Marry Rose Tiburcio και της 6χρονης κόρης της Sierra Graze, καθώς επίσης και το φόνο της 28χρονης, Arian Palanas.

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι Αρχές συλλαμβάνουν ύποπτο για φόνο, χωρίς να έχει εντοπιστεί το πτώμα. Γεγονός που δείχνει τα ακράδαντα στοιχεία που εξασφάλισαν από την άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και από τον δικανικό έλεγχο.

Ο 35χρονος θεωρείται ύποπτος για τον φόνο της 29χρονης Μαρικάρ Βαλντέζ, που βρισκόταν στη λίστα των ελλειπόντων προσώπων από τις 29 Δεκεμβρίου 2017. Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν η Μαρικάρ ήταν το πρώτο θύμα του κατά συρροή δολοφόνου.