ΑΚΕΛ για Καρόλα Ρακέτε: Εγκληματίες είναι αυτοί που δημιουργούν τους πρόσφυγες, όχι όσοι βοηθούν τους πρόσφυγες

Αλληλέγγυο στην ακτιβίστρια Καρόλα Ρακέτε, στέκεται το ΑΚΕΛ, το οποίο με ανακοίνωση του σημειώνει ότι «Εγκληματίες είναι αυτοί που δημιουργούν τους πρόσφυγες, όχι όσοι βοηθούν τους πρόσφυγες»

Αναλυτικά:

Η πράξη της Καρόλα Ρακέτε, ακτιβίστριας και πλοιάρχου του Seawatch 3, να αψηφήσει τις απειλές και απαγορεύσεις του ακροδεξιού Ιταλού υπουργού Σαλβίνι και να ελλιμενίσει στη Λαμπεντούζα το πλοίο της που μετέφερε 40 εξαντλημένους από δίψα και πείνα πρόσφυγες που διέσωσε από τη Μεσόγειο, ανεβάζει τον πήχη της ανθρωπιάς στο σύγχρονο κόσμο.

Η τόλμη της θα έπρεπε να είναι παγκόσμιο παράδειγμα και όχι να υπόκειται σε διώξεις από τις ιταλικές αρχές. Ο παραλογισμός είναι εξοργιστικός. Αντί να απολογούνται εκείνοι που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και εκείνοι που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για τη φιλοξενία των προσφύγων, διώκονται όσοι εκφράζουν έμπρακτη ανθρωπιστική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για ένα νέο κρούσμα στην προσπάθεια της δεξιάς και ακροδεξιάς στην Ευρώπη να ποινικοποιηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Αυτή η πολιτική συνιστά μια απάνθρωπη και ανήθικη πρακτική η οποία, μάλιστα, αντιβαίνει και στο διεθνές δίκαιο. Οι αυξανόμενες διώξεις και η καταστολή σε βάρος όσων διασώζουν πρόσφυγες στη θάλασσα έχουν ήδη τραγικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, παρότι το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί οι αριθμοί των αφίξεων προσφύγων στην Ευρώπη, η μακάβρια αναλογία των θανάτων –ένεκα ακριβώς των θαλάσσιων τραγωδιών- έχει αυξηθεί.

1934063 1171883749512117 1776513011450532038 N 1

Ένοχος, ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Σαλβίνι και η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες. Μόλις πριν μερικές μέρες, η Κομισιόν αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί ή όχι με την απόφαση της Ιταλίας να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους διασώζουν πρόσφυγες. Η ΕΕ με τις πολιτικές της κτίζει την ‘Ευρώπη-φρούριο’ με ένα πλέγμα μέτρων, μηχανισμών, συμφωνίες με αυταρχικά καθεστώτα για συγκράτηση των προσφύγων σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στρατιές συνοριοφυλάκων για αναχαίτιση καραβιών, αντί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Το σημερινό νομικό πλαίσιο της ΕΕ –ειδικότερα όπως εκφράζεται με την Οδηγία για την Υποβοήθηση- δε διαχωρίζει αποτελεσματικά τους δουλέμπορους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες από τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που ανιδιοτελώς και συχνά με κίνδυνο της δικής τους ζωής διασώζουν πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι δεν αρκεί η έκφραση θλίψης και αγανάκτησης για τις ανθρώπινες τραγωδίες μεταναστών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Απαιτείται αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά, τις πολιτικές και τη ρητορική της. Αγώνας για αλληλεγγύη και ανθρωπιά προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.