Εκδήλωσαν ενδιαφέρον 4.289 άτομα μέχρι νωρίς το απόγευμα

 

Τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των φοιτητών που θέλουν να επιστρέψουν στην Κύπρο, αξιώνει η ομάδα Γονείς και Κηδεμόνες Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκληματική ολιγωρία. Επίσης οι γονείς κάνουν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα φέρει 100% την ευθύνη, αν προκύψει οτιδήποτε στα παιδιά που παραμένουν εγκλωβισμένα στο Η.Β. Σημειώνεται ότι η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου αφού η βρετανική κυβέρνηση για αρκετό χρονικό διάστημα αρνείτο να λάβει μέτρα, με αποτέλεσμα να μολυνθεί ακόμα και ο Πρωθυπουργός.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι “η κυβέρνηση καθυστερεί εγκληματικά” και πως “από σήμερα σαν οργανωμένοι γονείς καθιστούμε το κυπριακό κράτος ηθικά, νομικά αλλά και πολιτικά υπεύθυνο για όλες τις επιπτώσεις που προκύπτουν και θα προκύψουν από την απόφασή του να εξορίσει τόσες χιλιάδες νέους και νέες. Καθιστούμε το κυπριακό κράτος υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στα παιδιά μας. Αν χαθεί έστω και μια ζωή στο εξωτερικό, το κυπριακό κράτος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη!”

Επίσης προστίθεται ότι “έχουν περάσει ήδη τρεις βδομάδες από την απαγόρευση εισόδου των παιδιών μας στη χώρα τους. Τρίτη εβδομάδα εξορίας που επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία σε Κύπριους πολίτες. Που το ίδιο τους το κράτος αρνείται την είσοδό τους, αφήνοντας την τύχη τους σε ξένες κυβερνήσεις, μία πολιτική που μόνο το κυπριακό κράτος εφάρμοσε παγκοσμίως”.

“Σαν οργανωμένοι γονείς αυτές τις τρεις εβδομάδες επιδείξαμε υπέρμετρη κατανόηση και υπευθυνότητα δίνοντας στο κράτος το χρονικό περιθώριο που χρειαζόταν για να οργανώσει και να σχεδιάσει  συντεταγμένα τον επαναπατρισμό τους”. “Δυστυχώς αυτή η υπεύθυνη στάση μας”, προσθέτουν, “έχει μεταφραστεί σαν αδυναμία. Τρεις βδομάδες μετά και δεν έχουμε δει κανένα πλάνο επαναπατρισμού. Χαιρετίζουμε την απόφαση για μεταφορά των ευπαθών φοιτητών μας στην Κύπρο τις επόμενες μέρες. Όσον αφορά όμως τον επαναπατρισμό των υπόλοιπων φοιτητών, το μόνο που εισπράξαμε είναι την κατανόηση των κρατικών αξιωματούχων που δεν μας αρκεί πλέον”.

Ενδιαφέρον από 4.289

Συνολικά 4.289 άτομα εξέφρασαν ενδιαφέρον μέχρι χθες το απόγευμα, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας connect2cy, για επαναπατρισμό στην Κύπρο. Από αυτά 3.600 είναι φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, 2.090 άτομα εξέφρασαν ενδιαφέρον για να επιστρέψουν στην Κύπρο από τις 15 μέχρι τις 30 Απριλίου, 1.102 από την 1η μέχρι τις 15 Μαΐου, 456 από τις 16 μέχρι τις 31 Μαΐου, 337 από την 1η μέχρι τις 15 Ιουνίου, 169 από τις 16 μέχρι τις 30 Ιουνίου και 135 για επιστροφή αργότερα. Στην πλατφόρμα connect2cy, η οποία λειτούργησε στις 31 Μαρτίου, έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής γύρω στα 16 χιλιάδες άτομα.