Τρίωρη στάση εργασίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι ειδικευόμενοι ιατροί την ερχόμενη Παρασκευή διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίτλους ειδικότητας λόγω των αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία.

Το θέμα, αν και έχει τεθεί εδώ και καιρό από τους ειδικευόμενους, δυστυχώς έχει μείνει στάσιμο, με αποτέλεσμα ακόμη να μην γνωρίζουν εάν μπορούν τον Δεκέμβριο να παρακαθίσουν σε εξετάσεις για απόκτηση του τίτλου ειδικότητάς τους. Όπως μας ανέφεραν, δυστυχώς οι ειδικευόμενοι είναι εγκλωβισμένοι, αφού δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις και αφού οι υποσχέσεις που δίδονται μεταξύ των υπουργείων Κύπρου και Ελλάδας δεν έχουν καρποφορήσει. Τους τίτλους ειδικότητας στην Κύπρο τους παραχωρεί η Ελλάδα μέσα από διακρατική συμφωνία που έγινε πριν από την ψήφιση του ελληνικού νόμου το 2014, όπου το αγροτικό έγινε υποχρεωτικό. Ωστόσο από το 2016 και έπειτα δεν υπάρχει πρόνοια για τους Κύπριους ειδικευόμενους. Τώρα οι ειδικευόμενοι που θα δώσουν εξετάσεις τον Δεκέμβρη δεν γνωρίζουν εάν θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις ή όχι. Μάλιστα, όπως μας λέχθηκε, αρκετοί απόφοιτοι από Ιατρικές Σχολές της Κύπρου αναμένεται να δώσουν εξετάσεις για τίτλο, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν. Αντίθετα, δεν θα μπορούν να εργαστούν ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα.

Χθες εξάλλου και ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του και δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που προκύπτει.

Το πρόβλημα επιτείνεται και για τους ειδικευόμενους ιατρούς, οι οποίοι απέκτησαν το πτυχίο ιατρικής από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας και οι οποίοι για απόκτηση ειδικότητας θα πρέπει να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Αυτή η ομάδα ιατρών θα πρέπει, πέραν από την υπηρεσία τους στην ελληνική επαρχία, να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, κάτι που προϋποθέτει απόδειξη μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα με καταχώριση διεύθυνσης κατοικίας και ενεργού τραπεζικού λογαριασμού με κατάθεση μεγαλύτερη των €4.000.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, σημειώνεται, δεκάδες γιατροί που απέκτησαν το πτυχίο ιατρικής μετά το 2015 και κάνουν ειδίκευση στην Κύπρο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την ειδίκευσή τους και να αποκτήσουν τον τίτλο Ειδικού Ιατρού. Η ΠΑΣΥΔΥ καλεί το Υπουργείο να επισπεύσει και να ενδυναμώσει την επικοινωνία και τις προσπάθειες που καταβάλλει προς το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, γιατί με την παρούσα ρύθμιση οι ειδικευόμενοι ιατροί παραμένουν εκτεθειμένοι χωρίς δικαίωμα απόκτησης ειδικότητας, ενώ ταυτόχρονα το κυπριακό ιατρικό σύστημα θα στερηθεί την υπηρεσία νέων ειδικών ιατρών.

Ελένη Κωνσταντίνου