- «Οποιαδήποτε διαφοροποίηση θέτει το δάνειο εκτός σχεδίου επιδότησης»
- Το Υπουργείο Οικονομικών κλειδώνει τα κέρδη των τραπεζών
Όσοι πήραν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια με τα σχέδια επιδότησης του επιτοκίου από το κράτος (τα οποία εφαρμόστηκαν το 2021 λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού), εγκλωβίστηκαν στις αυξήσεις επιτοκίων οι οποίες επιβλήθηκαν από τις τράπεζες λόγω της αναπροσαρμογής του Euribor. Και αυτό λόγω της νέας εγκυκλίου η οποία εκδόθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι «η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του βασικού επιτοκίου θέτει αυτόματα το δάνειο εκτός σχεδίου».
Στην εγκύκλιο υπάρχει παραδοχή όσον αφορά τη «σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες στο Euribor, το οποίο χρησιμοποιείται ως Βασικό Επιτόκιο για τα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια βάσει του Σχεδίου Επιδότησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στα συνολικά επιτόκια των δανείων αυτών και κατ’ επέκταση των μηνιαίων δόσεων που πρέπει να καταβάλλουν» οι δανειολήπτες. Αναφέρεται επίσης ότι «μεγάλος αριθμός πελατών, τόσο ιδιώτες όσο και εταιρείες, έχουν προσεγγίσει τις τράπεζες αιτούμενοι αλλαγή στο επιτόκιο των δανείων τους».
Παρά ταύτα, δεν δίνεται καμιά επιλογή στους δανειολήπτες για αναδιάρθρωση του δανείου τους και μεταφορά τους σε πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο. Αντίθετα, αναφέρεται ότι «η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του βασικού επιτοκίου (σ.σ.: Euribor) θέτει αυτόματα το δάνειο εκτός σχεδίου», δηλαδή θα κόβεται αυτόματα η επιδότηση.
Η μόνη χαραμάδα που υπάρχει είναι η μεταφορά του δανείου στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (για όσους πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να εξασφαλίσουν έγκριση από τον Φορέα), αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση προνοείται τερματισμός της επιδότησης από το κράτος και αντικατάστασή της με την επιδότηση του Φορέα (η οποία ενδεχομένως να είναι χαμηλότερη, αφού το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί ως επιδότηση του επιτοκίου με βάση τα κριτήρια του Φορέα είναι 130 χιλ. ευρώ). Αναφέρεται μάλιστα ότι εάν ο δανειολήπτης πρόλαβε και εκταμίευσε ένα ποσό απ’ αυτό που εγκρίθηκε από την τράπεζα στα πλαίσια του σχεδίου επιδότησης του επιτοκίου από το κράτος, η μεταφορά μπορεί να γίνει «την 1η εργάσιμη ημέρα μετά την κεφαλαιοποίηση των τόκων ή την 1η εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη κάθε τριμήνου».
Σημειώνεται ότι το 2021 (όταν έγιναν τα σχέδια) το Euribor ήταν -0,5%, ενώ σήμερα είναι 3,3%. Ως εκ τούτου, τα επιτόκια στα υπό αναφορά στεγαστικά δάνεια έχουν εκτοξευτεί στο 5,5% περίπου, ξεπερνώντας ακόμη και τον μέσο όρο στα νέα δάνεια που είναι 3,15%.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
