Συνεντεύξεις στον Γιάννη Κακαρή

Τα όσα απασχολούν την τοπική κοινωνία σε Έγκωμη και Άγιο Δομέτιο καταγράφουν στη «Χαραυγή» οι δήμαρχοι Ζαχαρίας Κυριάκου και Κώστας Πέτρου, αντίστοιχα.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την Έγκωμη είναι το κυκλοφοριακό, αφού ο δήμος έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο απουσιάζουν οι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης. Ο Άγιος Δομέτιος αντιμετωπίζει οικονομικό ζήτημα λόγω του ότι κατά 80% είναι κατεχόμενος, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει η επιθυμητή ανάπτυξη.

 

Ερωτήσεις

 1. Βρίσκεστε στα μισά της θητείας σας. Πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα πορεία της δράσης σας ως Δημοτικό Συμβούλιο;
 2. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ως δήμος και γιατί δεν βρίσκεται η λύση του;
 3. Ποια έργα έχουν τροχιοδρομηθεί για το επόμενο διάστημα;
 4. Η Τοπική Αρχή βρίσκεται πάντα πιο κοντά στον πολίτη. Ποια η δική σας σχέση με τους δημότες σας;

 

 

 

 

Ζαχαρίας Κυριάκου

 

Το κυκλοφοριακό «πνίγει» την Έγκωμη

 

 1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης με σύμπνοια και αδιάπτωτο ζήλο και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του δήμου εργάζεται για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τις πόλεις μας. Η πορεία μας βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον προγραμματισμό που εξ αρχής θέσαμε: Δηλαδή, παρεμβάσεις για βελτίωση των υποδομών, που αφορούν οδικά και αντιπλημμυρικά έργα. Κονδύλι 600 χιλ. ευρώ διατίθεται αυτή την περίοδο για αντιπλημμυρικά έργα σε 50 περίπου περιοχές της Έγκωμης, ενώ κονδύλι 500 χιλ. ευρώ διατέθηκε πρόσφατα για την επανακατασκευή της λεωφόρου Λυκαβητού. Επίσης γίνονται συνέχεια βελτιώσεις και σε άλλους οδικούς άξονες που παρουσιάζουν φθορές. Παράλληλα έχουν επανακατασκευαστεί εντός του 2018, 2.600 τ.μ. πεζοδρομίων. Στις δράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται και έργα που διεκπεραιώνουν η Υπηρεσία Πρασίνου, το Υγειονομείο, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών, καθώς και πληθώρα πολιτιστικών/κοινωνικών δράσεων κ.λπ.

 

 1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως Δήμος Έγκωμης είναι η τεράστια επιβάρυνση του κυκλοφοριακού. Η πόλη μας μεγαλώνει ραγδαία με πάσης φύσεως αναπτύξεις, αλλά η τεράστια κίνηση στους δρόμους δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σωστά από τις υπάρχουσες ανεπαρκείς υποδομές για τις οποίες πρέπει να ενδιαφερθεί το κεντρικό κράτος. Λείπουν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης σε αρκετά σημεία και οι δρόμοι μας «πήζουν» από αυτοκίνητα. Ο δήμος δεν έχει τη γη για να δημιουργήσει χώρους στάθμευσης. Οι ιδιωτικές αναπτύξεις οφείλουν ν’ αξιοποιούν σωστά του χώρους στάθμευσης που έχουν. Από την άλλη, οι τροχονόμοι του δήμου με βάση το νόμο δεν έχουν δικαίωμα να ελέγχουν οχήματα εν κινήσει. Πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται καθημερινά -όπως το ζουν και άλλοι δήμοι- είναι η ανεύθυνη συμπεριφορά που επιδεικνύεται, με την απόρριψη πάσης φύσεως αχρήστων σε ανοικτούς χώρους (οικόπεδα κ.λπ.). Τα πράσινα σημεία που έχουν δημιουργηθεί σε 8 σημεία στην επαρχία Λευκωσίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως από τους δημότες. Η ανεξέλεγκτη και ανεύθυνη απόρριψη πρέπει να σταματήσει για λόγους δημόσιας υγείας. Επιπλέον υπάρχει και τεράστιο οικονομικό κόστος για τους δήμους.

 

 

 1. Για το επόμενο διάστημα θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς τα αντιπλημμυρικά έργα και οι βελτιώσεις σε δρόμους/πεζοδρόμια. Επίσης βρίσκεται επί θύραις το μεγάλο έργο αντικατάστασης όλου του οδικού φωτισμού Έγκωμης με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων λαμπτήρων LED, που θα βελτιώσουν σημαντικά τη νυχτερινή εικόνα της Έγκωμης και θα επιφέρουν εξοικονομήσεις ύψους 68% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο είναι δαπάνης 600 χιλιάδων ευρώ. Ακόμη, προγραμματίζεται η σταδιακή ενίσχυση των πάρκων του δήμου με νέα παιγνίδια. Μεγάλο έργο που βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης είναι και η δημιουργία λιμνών κατακράτησης όμβριων υδάτων, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Το έργο αυτό θα γίνει από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Ο Δήμος Έγκωμης ζητά επίσης από το κράτος την αξιοποίηση μεγάλου χώρου εντός της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, για δημιουργία πολυθεματικού πάρκου πολλαπλών δραστηριοτήτων κοινωνικής συνεύρεσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. Είναι ένα αναγκαίο έργο που θα καλύψει όλη τη δυτική Λευκωσία. Επίσης ο Δήμος Έγκωμης θα επαναφέρει στο κεντρικό κράτος τις υποχρεώσεις του που αφορούν την ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα. Από το 2011 έχει κατατεθεί από το δήμο ολοκληρωμένη πρόταση στην κυβέρνηση, μέσω του Τοπικού Σχεδίου. Η προκύψασα όμως οικονομική κρίση πάγωσε κάθε ενέργεια. Τώρα, στα πλαίσια του νέου Τοπικού Σχεδίου, η Έγκωμη θα απαιτήσει αξιοποίηση του όλου σχεδιασμού.

 

 1. Είμαστε πάντοτε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και διάλογο με τους δημότες. Τους ενημερώνουμε και τους ακούμε προσεκτικά, στις τακτικές πανδημοτικές συγκεντρώσεις που συγκαλούμε. Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του δήμου τούς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις δημοτικές δραστηριότητες, ενώ στο δήμο λειτουργεί το Γραφείο Επικοινωνίας με τους δημότες, που καταγράφει και εξετάζει προβλήματα της καθημερινότητας.

 

 

 

Κώστας Πέτρου

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το οικονομικό

 

 

 1. Ο Δήμος Αγίου Δομετίου είναι κατά 80% κατεχόμενος. Από το 2012 δεν έχει καταφέρει ποτέ να καταθέσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Όλοι οι προϋπολογισμοί ήταν ελλειμματικοί, εγκρίνονταν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και το αρμόδιο Υπουργείο αναγνωρίζοντας τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του δήμου, τον εγκρίνει κάθε χρόνο κατ’ εξαίρεση.

Προσπαθήσαμε να διοικήσουμε το δήμο με τέτοιον τρόπο ώστε οι περικοπές στις οποίες προχωρήσαμε να μην επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, αλλά πρωτίστως να μην είναι σε βάρος της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Από τα μέχρι σήμερα οικονομικά πεπραγμένα και τα προϋπολογιζόμενα, μετά μεγάλης δυσκολίας καλύπτεται κάθε μήνα το μισθολόγιο και τα πολύ βασικά λειτουργικά έξοδα, πληρώνονται μερικώς ή και καθόλου οφειλόμενα σε πιστωτές/συνεργάτες και καθυστερούν να πληρωθούν ή μένουν απλήρωτα τα εμβάσματα σε Ταμεία.

Η έγκριση ελλειμματικών προϋπολογισμών κάθε χρόνο είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάποιες πληρωμές. Μέχρι τις 31/12/2018 υπήρχαν καθυστερήσεις ύψους €1.382.132 (Εισφορές στα διάφορα ταμεία των υπαλλήλων €337.482, Εισφορές στο κράτος λόγω μείωσης απολαβών €749.650 και οφειλόμενα τιμολόγια σε πιστωτές €295.000).

Αξίζει να αναφέρω επίσης ότι το 2012 υπήρχαν 80 υπάλληλοι στο δήμο και από το 2012 έφυγαν ή έχουν αφυπηρετήσει 25 άτομα χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη. Σήμερα στο δήμο εργοδοτούνται 55 άτομα. Το 2019 θα αφυπηρετήσουν ακόμα τρία άτομα.

 

 1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου είναι το οικονομικό, όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω. Δυστυχώς λόγω της κατοχής του 80% του εδάφους του δήμου δεν υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο ανάπτυξης/επέκτασης, με αποτέλεσμα τα νεαρά ζευγάρια να προσφεύγουν σε άλλη περιοχή για ιδιοκατοίκηση. Επίσης σημαντικός αρνητικός παράγοντας στο οικονομικό πρόβλημα του δήμου είναι η τεράστια μείωση των κύριων εσόδων του δήμου, όπως η κρατική χορηγία και η φορολογία από το ιπποδρομιακό στοίχημα.

 

 1. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η έναρξη της δεύτερης φάσης των ασφαλτοστρώσεων και η ανακαίνιση των κατοικιών Δημάδη, ώστε να μετατραπούν σε πολιτιστικό – εκθεσιακό κέντρο. Η προσφορά έχει κατακυρωθεί και οι εργασίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2018. Το έργο, με υπολογιζόμενο κόστος €600.000, αναμένεται να παραδοθεί περί τα τέλη του έτους.

Επιπρόσθετα τροχιοδρομείται η διαμόρφωση τμήματος της κοίτης του ποταμού Κλήμου μήκους 750μ. που εμπίπτει εντός της νεκρής ζώνης για τη δημιουργία πεζόδρομου, ποδηλατοδρόμου. Το έργο αυτό θα γίνει εντός της Νεκρής Ζώνης και εκτός από τα πολλά περιβαλλοντικά και υγειονομικά προβλήματα που θα επιλύσει, θα αποτελέσει την οργανική ένωση των δύο πεζοδρόμων/ποδηλατοδρόμων που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή Έγκωμης και στην οδό Αγίου Παύλου. Με την ένωση αυτή ο ποδηλατοδρόμος από την περιοχή της Έγκωμης θα καταλήγει μέσω της περιοχής του Αγ. Ανδρέα (Λευκωσία) στο γεφύρι του Πεδιαίου. Σε περίπτωση που το Υπ. Εσωτερικών δεν μπορέσει να εξασφαλίσει σχετική άδεια, ο δήμος έχει τη δυνατότητα να προτείνει άλλο έργο. Υπολογιζόμενο κόστος €900.000.

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που πήραμε από Κυβερνητικά Τμήματα, το έργο για τη διαμόρφωση της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου έχει εγκριθεί ως πολεοδομικό και θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του κράτους το 2020 για έναρξη των εργασιών.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας προωθείται η δημιουργία υπαίθριου αμφιθεάτρου, χωρητικότητας 800 περίπου θεατών και η χρήση του θα ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο Αγίου Δομετίου. Το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται σε €1.300.000. Το Ινστιτούτο θα επιχορηγήσει το έργο με €300.000.

 

 1. Το Δημοτικό Συμβούλιο παρ’ όλα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, πάντοτε από την αρχή ως προτεραιότητά του θέτει την εξυπηρέτηση του δημότη του. Σκοπός μας είναι πάντοτε η παροχή όσο το δυνατόν καλύτερης διαβίωσης στους δημότες μας και η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δημότες μας.