Εγκρίνεται σήμερα το κονδύλι για απευθείας επιδότηση μικρομεσαίων

Η κυβέρνηση απορρίπτει πεισματικά την πρόταση για αύξηση του ποσούΤο κονδύλι για απευθείας επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, οδηγείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος. 

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και συγκλήθηκε άμεσα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης για την εξέτασή του, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση δεν περιελάμβανε απευθείας επιδότηση από το κράτος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο προστέθηκε στη συνέχεια μετά από επιμονή του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επισημαίνεται επίσης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν πιέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή για αύξηση του ποσού της επιδότησης, ωστόσο η κυβέρνηση επέμεινε πεισματικά στη θέση της.

Με βάση το σχέδιο θα παραχωρηθεί εφάπαξ χορηγία σε περίπου 50.000 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους που εντάχθηκαν στα ειδικά σχέδια πλήρους ή μερικής αναστολής εργασιών την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου ως ακολούθως: 1.250 για όσους απασχολούσαν μέχρι ένα άτομο, 3.000 ευρώ από 2-5 άτομα, 4.000 ευρώ από 6-9 άτομα και 6 χιλ. ευρώ από 10 – 50 άτομα.

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθεί προς ψήφιση και το κονδύλι το οποίο απαιτείται για επέκταση των Ειδικών Σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι «το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε για την απευθείας επιδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των αυτοτελώς εργαζομένων σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επέμενε, με κόστος στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στη λογική του δανεισμού από τις τράπεζες. Επομένως», πρόσθεσε, «το νομοσχέδιο με το οποίο ενισχύεται η λογική της απευθείας επιδότησης βρίσκεται εντός της φιλοσοφίας την οποία υιοθετήσαμε ευθύς εξαρχής και θα στηρίξουμε και αύριο (σήμερα) στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Υπέδειξε επίσης ότι «από τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, εκτιμούμε ότι υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για σημαντική αύξηση του ποσού των 100 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην επιβίωση των ΜμΕ». Τόνισε ακόμη ότι «ανάλογη θα είναι και η στήριξή μας για συνέχιση των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας», ενώ άσκησε κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει εκτός των σχεδίων τους συνταξιούχους οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται. Όπως τόνισε, «δυστυχώς συντηρείται μια κοινωνική αδικία σε σχέση με συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται, καταβάλλουν εισφορές αλλά δεν εμπίπτουν στα σχέδια».

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε επέκταση των σχεδίων, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.