Εγκρίνεται τη Δευτέρα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου

epa08210662 European countries' flags and the European Union flag fly in front of the 'Louise Weiss Building', the seat of the European Parliament, in Strasbourg, France, 11 February 2020. EPA/PATRICK SEEGER
Έλα στο Google News

Στη διαδικτυακή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) τη Δευτέρα, θα τεθεί προς έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων, ανοίγοντας το δρόμο για υλοποίηση του σχεδίου με τίτλο «Κύπρος το αύριο».

Το κυπριακό Σχέδιο θα βρίσκεται στη δεύτερη ομάδα χωρών, τα σχέδια των οποίων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης εγκρίνονται επίσης και από το ECOFIN.

 

Βάσει του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, με την έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο Υπουργών, η Κύπρος θα λάβει ως προκαταβολή, η οποία αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού ή περίπου €120 εκατομμύρια.

 

Το κυπριακό σχέδιο προνοεί συνολικά κονδύλια 1,2 δισ., εκ των οποίων το €1 δισ. σε χορηγίες και €0,23 δισ. σε δάνεια, με το ΥΠΟΙΚ να εκτιμά πως οι δημόσιες επενδύσεις αυτές θα κινητοποιήσουν επιπλέον €1,4 δισ. σε ιδιωτικά κεφάλαια.

 

Βάσει των εκτιμήσεων, οι δράσεις, επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο θα επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% την περίοδο 2022 – 2026 και 16,5% τα επόμενα 20 χρόνια. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 1% την επόμενη διετία, 3% τα επόμενα πέντε χρόνια και κατά 6% τα επόμενα 20 χρόνια, όπως εκτιμά το ΥΠΟΙΚ.

 

To Σχέδιο περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις και 76 επενδύσεις, ενώ το 41% των συνολικών κονδυλίων ή €501 εκατ. διοχετεύονται στην πράσινη μετάβαση και το 23% ή €282 εκατ. στην ψηφιακή μετάβαση, υπερβαίνοντας έτσι τα ελάχιστα όρια που έθεσε η Κομισιόν, δηλαδή 37% και 20% αντίστοιχα.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.