Εγκρίνονται σήμερα νέες χαλαρώσεις ενόψει του Πάσχα

Χωρίς «πλαφόν» ατόμων το πασχαλινό τραπέζι

Η περαιτέρω αναπροσαρμογή και χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού οριστικοποιείται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, μιας και στη χθεσινή τους σύσκεψη, οι επιστήμονες με τον Υπουργό Υγείας έκριναν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας το επιτρέπει. Ανάμεσα στις χαλαρώσεις που αναμένεται να εγκριθούν είναι η κατάργηση του ορίου ατόμων που δικαιούνται να συναθροίζονται σε οικίες.


Αναλυτικότερα, στη χθεσινή σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με τις νοσηλείες λόγω Covid-19 να παραμένουν σε πολύ χαμηλά αλλά κυρίως διαχειρίσιμα επίπεδα.

Πέραν της κατάργησης του περιορισμού ατόμων στις συναθροίσεις, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που αφορά παιδιά κάτω των τριών ετών, οι επιστήμονες – μέλη της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής πρότειναν χαλαρώσεις και στην εστίαση.

Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει διαχωρισμός σε κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας και μέσης αλλά και ότι υπάρχει περιθώριο για απαλοιφή αποστάσεων και τέλος στο ανώτατο όριο ατόμων στο χώρο και ανά τραπέζι. Τέθηκε επίσης το ενδεχόμενο άρσης της απαίτησης Safepass από τους χώρους εστίασης.


Εισηγήσεις υπήρξαν και για ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να πάνε από την κατηγορία της υψηλής επικινδυνότητας στη μέση, και αυτές που βρίσκονται τώρα στη μέση να μεταφερθούν στην κατηγορία χαμηλής επικινδυνότητας, όπου δεν απαιτείται επίδειξη Safepass.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι εκφράστηκαν και απόψεις για σταδιακή άρση των μέτρων και όχι άμεση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έξαρσης.

Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε και συζητήθηκε είναι η χρονική ισχύς του πιστοποιητικού των νοσησάντων. Όπως λέχθηκε, η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ στις οποίες είναι μόνο τρεις μήνες, την ώρα που σε άλλες είναι έξι ή και εννέα μήνες. Ενόψει και των τουριστικών ροών που αναμένονται, λέχθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ομοιογένεια.


Σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε άλλες χαλαρώσεις, πέραν της κατάργησης του ανώτατου ορίου ατόμων σε συναθροίσεις και αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των χώρων επικινδυνότητας, αναμένονται από την 1η Μαΐου.

Σε σχέση με την υποχρέωση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, δεν έγινε οποιαδήποτε εισήγηση για κατάργησή της στο παρόν στάδιο.

Προβληματίζει το Safepass νοσησάντων


Η χρονική ισχύς του πιστοποιητικού των νοσησάντων είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους αρμόδιους. Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ στις οποίες είναι μόνο τρεις μήνες, την ώρα που σε άλλες είναι έξι ή και εννέα μήνες. Ενόψει και των τουριστικών ροών που αναμένονται, προτείνεται η αύξηση της περιόδου ισχύς ώστε να υπάρξει ομοιογένεια.

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.