Έγκριση κανονισμών από Βουλή για μείωση της ρύπανσης από τα ασφαλτικά εργοστάσια

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα κανονισμούς που επιτρέπουν στην Υπουργό Εργασίας να επιβάλει όρους λειτουργίας και άλλα διαχειριστικά μέτρα, στις εγκαταστάσεις παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, με στόχο να μειωθεί η ρύπανση που προκαλούν στην ατμόσφαιρα. Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 30 ψήφους υπερ.


Μετά την έγκριση των προτεινόμενων κανονισμών από τη Βουλή και την έναρξη της ισχύος τους, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα προβεί στην έκδοση σχετικού διατάγματος, ώστε οι εγκαταστάσεις παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος να ενταχθούν στις αδειοδοτούμενες εγκαταστάσεις του Παραρτήματος ΙΙ του περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Νόμου, και ακολούθως η αρμόδια αρχή θα δύναται να επιβάλει όρους λειτουργίας και άλλα διαχειριστικά μέτρα, έτσι ώστε να μειωθεί η αέρια ρύπανση.

Αμέσως μετά την έκδοση του πιο πάνω διατάγματος, οι φορείς εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας εκπομπής αέριων αποβλήτων, η οποία θα εξεταστεί από τεχνική επιτροπή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν οι συγκεκριμένες οχληρές παράνομες βιομηχανίες να μολύνουν το περιβάλλον, και τους κατοίκους των περιοχών και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δώσουμε και τα εύσημα στην κυβέρνηση γιατί αποφάσισε να μετακινηθούν οι συγκεκριμένες οχληρές βιομηχανίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι σήμερα υπάρχει ενώπιον της Βουλής μια θετική εξέλιξη που προάγει τη διαφάνεια και μπαίνουν όρια στις εκπομπές, ενώ υπάρχει πολιτική απόφαση από την Κυβέρνηση για μετακίνηση των εργοστασίων.
Σε δική του παρέμβαση ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους τόνισε την ανάγκη αν εκπονηθεί σχέδιο νήσου για να είναι χωροθετημένες οι περιοχές όπως πρέπει να είναι και ζήτησε όλα τα κόμματα να πιέσουν για να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα. Έκανε παράλληλα λόγο για λαϊκισμό, από Βουλευτές που λένε ότι πρέπει να να φύγουν τα ασφαλτικά αλλά να μην πάνε πουθενά και ταυτόχρονα «τάσσουν ένα σωρό δρόμους».


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι το μαρτύριο των κατοίκων του Ιδαλίου δεν θα πρέπει να μεταφερθεί σε κατοίκους άλλων περιοχών. Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να προσαρμόζονται οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων στις απαιτήσεις οικονομικών συμφερόντων σε βάρος της δημόσιας υγείας. Χαρακτήρισε θετική την υπόθεση για το θέμα που βρίσκεται στα δικαστήρια αλλά και τον διορισμό  ειδικής Επιτροπής Πανεπιστημιακών από το τμήμα περιβάλλοντος.

Σε δική της παρέμβαση η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε ότι οι κανονισμοί είναι προς της σωστή κατεύθυνση και το κόμμα θα τους υπερψηφίσει. Παράλληλα σημείωσε την απουσία ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για χωροθέτηση βαριών βιομηχανιών και πλαισίου λειτουργίας ελέγχου για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ανέφερε ακόμα ότι η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει πραγματικές λύσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε εάν οποιαδήποτε εγκατάσταση δεν δύναται να τύχει αξιολόγησης ως προς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος να μην αδειοδοτείται.  Απέδωσε εύσημα στον Γενικό Εισαγγελέα και βοηθό Γενικό Εισαγγελέα γιατί το κράτος έκανε την κίνηση να πάρει τους παράνομους στο δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι εκτός από το Κίνημα Οικολόγων όλοι οι άλλοι υποστηρίζουν την μεμονωμένη κατοικία και δεν έμεινε τόπος να μεταφέρουμε τις οχληρές βιομηχανίες. Είπε επίσης ότι για να αποφασιστεί που θα μεταφερθούν τα εργοστάσια θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις για την κατεύθυνση του αέρα.


Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι σε αυτή τη χώρα το 2021 ανακαλύψαμε ξαφνικά ότι τα ασφαλτικά εργοστάσια εργάζονται χωρίς να έχουν όρους και όρια για την εκπομπή αερίων ρύπων. Δεν ελέγχεται είπε ούτε στα χαρτιά η εκπομπή καρκινογόνων και τοξικών ρύπων από έναν τύπο εργοστασίων. Είπε παράλληλα ότι θα ψηφίσουν τους κανονισμούς που είναι ένα βήμα μπροστά, χωρίς να γνωρίζουν το είδος των ρύπων που θα μετρούνται και το ύψος των εκπομπών που θα εκπέμπονται γιατί δεν μπόρεσαν να ενημερώσουν οι αρμόδιοι σχετικά τη Βουλή. Πρόσθεσε ότι όταν οι αρμόδιοι ερωτήθηκαν κατά πόσο μπορούν να ελέγχουν τις εκπομπές των ρύπων με το κατάλληλο προσωπικό, απάντησαν αρνητικά. Εξέφρασε επίσης πλήρη συμπαράσταση στους κατοίκους των κοινοτήτων που επηρεάζονται και αντιδρούν.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να βάλει πάνω από κάθε οικονομικό συμφέρον την υγεία των πολιτών. Ζήτησε να απομακρυνθούν το συντομότερο από κατοικημένες περιοχές τα εργοστάσια.

Η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί δεν έκανε καμιά χωροταξική ρύθμιση και αντιδρούν οι κοινότητες. Σημείωσε ότι τη νύχτα το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, όταν γίνεται μαζική παραγωγή και ο μαύρος καπνός δεν φαίνεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.