Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους περί προστασίας και ευημερίας των ζώων κανονισμούς.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, οι κανονισμοί εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης να ενισχύσει την ευημερία και την προστασία των ζώων, προσθέτοντας ότι με βάση αυτούς τους κανονισμούς, τίθεται ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας χώρων στους οποίους διαβιούν ζώα.

“Για πρώτη φορά καθορίζονται με πολύ σαφή και συγκεκριμένο τρόπο οι κατασκευαστικές και λειτουργικές απαιτήσεις που προβλέπονται για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε χώρους όπου είναι τα υποστατικά φύλαξης αδέσποτων σκύλων που είναι υπό την ευθύνη των τοπικών Αρχών, τα ιδιωτικά καταφύγια ζώων, τα ξενοδοχεία ζώων και τα εκτροφεία ζώων”, ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι οι κανονισμοί αυτοί αποτελούν το πρώτο από μια σειρά νομοθετήματα που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο για την ενδυνάμωση του πλαισίου ευημερίας και προστασίας των ζώων και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα υπόλοιπα θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν από τη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και θα περάσουν από τη Βουλή για έγκριση, διασφαλίζοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία και την ευημερία των ζώων.

“Όλα αυτά τα νομοθετήματα, καθώς και μια σειρά από άλλες στοχευμένες δράσεις και προγράμματα που έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται – και αναφέρω ενδεικτικά την ουσιαστική αύξηση της χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, την εφαρμογή του συστήματος του σχεδίου στείρωσης των γάτων, προγραμματίζουμε τώρα σχέδιο ενθάρρυνσης σήμανσης των σκύλων για τη μείωση των αδέσποτων σκύλων και άλλες δράσεις- βάζουν σε άλλη αναβαθμισμένη διάσταση τον χειρισμό των θεμάτων ευημερίας και προστασίας των ζώων”, είπε ο κ. Καδής.

Ερωτηθείς τι έγινε με το θέμα δημιουργίας συγκεκριμένου πάρκου για το οποίο δημιουργήθηκε έντονη διαμάχη πέρσι, ο κ. Υπουργός είπε ότι “υπάρχει στα σκαριά άλλο νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει στη συνέχεια”.