Εγκρίθηκε η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ECDC από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς και την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κρίσεων από διασυνοριακές απειλές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η πρόταση αναφορικά με την επέκταση της εντολής του ECDC εγκρίθηκε με 598 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 13 αποχές.

Η πρόταση προβλέπει όπως η εντολή του ECDC περιλαμβάνει στο μέλλον και ορισμένες σοβαρές μη μεταδοτικές νόσους, όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι ψυχικές ασθένειες.

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης τα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά σχέδια ετοιμότητας και αντίδρασης και τονίζει την ανάγκη οι εθνικές κυβερνήσεις να κοινοποιούν εγκαίρως συγκρίσιμα και υψηλής ποιότητας δεδομένα.

Η πρόταση για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κρίσεων στο πλαίσιο σοβαρών μελλοντικών διασυνοριακών απειλών στον τομέα της υγείας εγκρίθηκε με 594 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 16 αποχές.

Σύμφωνα με το κείμενο, το Κοινοβούλιο ζητά να καθοριστούν σαφείς διαδικασίες και να διασφαλιστεί η διαφάνεια όσον αφορά τις διαδικασίες κοινής προμήθειας της ΕΕ και τις σχετικές συμφωνίες αγοράς.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε πως προσβλέπει σε έναν γρήγορο και παραγωγικό διάλογο με τις εισηγήτριες των σχετικών εκθέσεων, ευρωβουλεύτριες Βερονίκ Τριγιέ-Λενουάρ και Γοάννα Κοπτσίσνκα, και τη Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου, για την επίσημη υιοθέτηση των προτάσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.