Εγκρίθηκε η συμφωνία για τη διατλαντική προστασία δεδομένων

Τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει ενισχυμένη προστασία για τις “διατλαντικές ροές προσωπικών δεδομένων”, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τις αμερικανικές αρχές και θα τεθεί σε ισχύ μόλις κοινοποιηθεί στα κράτη μέλη και δημοσιευθεί στο Ομοσπονδιακό Μητρώο (Federal Register) των ΗΠΑ.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία φέρει τον τίτλο “ασπίδα προστασίας ΕΕ-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα” προβλέπει αυστηρές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις που χειρίζονται δεδομένα. Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα προβαίνει σε τακτικές επικαιροποιήσεις και επανεξετάσεις των συμμετεχουσών εταιρειών, για να εξασφαλιστεί ότι οι εταιρείες τηρούν τους κανόνες που υπέβαλαν οι ίδιες. Οι επιχειρήσεις των οποίων η πρακτική δεν συμμορφώνεται, αντιμετωπίζουν κυρώσεις και διαγραφή από τον κατάλογο. Με τη θέσπιση αυστηρότερων όρων για την περαιτέρω διαβίβαση δεδομένων σε τρίτους θα εξασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο προστασίας σε περίπτωση διαβίβασης από εταιρεία που καλύπτεται από την ασπίδα προστασίας.

Προβλέπει, επίσης, σαφείς διασφαλίσεις και υποχρεώσεις διαφάνειας όσον αφορά την πρόσβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την ΕΕ ότι η πρόσβαση των δημόσιων αρχών για σκοπούς επιβολής του νόμου και εθνικής ασφάλειας υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς, διασφαλίσεις και μηχανισμούς επίβλεψης. Κάθε πολίτης της ΕΕ θα επωφεληθεί επίσης, για πρώτη φορά, από μηχανισμούς έννομης προστασίας στον τομέα αυτό. Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τη μαζική και χωρίς διακρίσεις παρακολούθηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την ασπίδα προστασίας για την ιδιωτικότητα. Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διευκρίνισε περαιτέρω ότι η μαζική συλλογή δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη και συγκεκριμένη. Αναλύει τις διασφαλίσεις που εφαρμόζονται για τη χρήση των δεδομένων υπό τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει θεσπίσει δυνατότητα προσφυγής στον τομέα της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών για τους Ευρωπαίους μέσω μηχανισμού συνηγόρου του πολίτη στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακόμα, προβλέπει, αποτελεσματική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Οποιοσδήποτε πολίτης θεωρεί ότι έχει γίνει κατάχρηση των δεδομένων του στο πλαίσιο της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικότητας θα επωφελείται από διάφορους προσιτούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. Στην ιδανική περίπτωση, η καταγγελία θα εξετάζεται από την ίδια την εταιρεία· ή θα παρέχεται δωρεάν εναλλακτική επίλυση διαφορών. Τα πρόσωπα μπορούν επίσης να απευθυνθούν και στις εθνικές τους αρχές προστασίας δεδομένων, οι οποίες θα συνεργαστούν με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ώστε να διασφαλίσουν ότι θα ερευνηθούν και θα διευθετηθούν οι καταγγελίες πολιτών της ΕΕ. Εάν δεν διευθετηθεί μια υπόθεση με άλλα μέσα, θα υπάρχει μηχανισμός διαιτησίας ως έσχατη λύση. Η δυνατότητα προσφυγής στον τομέα της εθνικής ασφάλειας για τους πολίτες της ΕΕ θα αναληφθεί από συνηγόρους του πολίτη ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Περαιτέρω, προβλέπεται ετήσιος μηχανισμός κοινής επανεξέτασης. Μέσω του μηχανισμού θα παρακολουθείται η λειτουργία της ασπίδας προστασίας για την ιδιωτικότητα, κυρίως η τήρηση των δεσμεύσεων και των διαβεβαιώσεων όσον αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα για σκοπούς επιβολής του νόμου και εθνικής ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή εθνικούς εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων, θα προβαίνουν στην επανεκτίμηση. Η Επιτροπή θα κάνει χρήση όλων των άλλων διαθέσιμων πηγών πληροφόρησης και θα δημοσιεύσει έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy