Εγκρίθηκε ν/σ από τη Δούμα για απαγόρευση κάθε μορφής LGBTQ «προπαγάνδας»

Οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει κάθε μορφή LGBTQ «προπαγάνδας» σε τελική ανάγνωση την Πέμπτη, καθώς η Μόσχα προχωρά με τις συντηρητικές της προσπάθειες στο εσωτερικό.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, τη Δούμα, απαγορεύει σε όλες τις αναφορές σε αυτό που οι αρχές θεωρούν «γκέι προπαγάνδα» στα μέσα ενημέρωσης, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και τις διαφημίσεις. Απαγορεύει επίσης «την προπαγάνδα της παιδεραστίας και της αλλαγής φύλου».

Εάν εγκριθεί επίσης από την ‘Ανω Βουλή και υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε ότι απαγορεύει ουσιαστικά κάθε δημόσια προβολή των LGBTQ στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει ήδη νόμο κατά της «προπαγάνδας» που απευθύνεται σε ανηλίκους σχετικά με τις σχέσεις LGBTQ.

Το νέο νομοσχέδιο θα διευρύνει αυτόν τον κανόνα και στους ενήλικες. «Οποιαδήποτε προπαγάνδα μη παραδοσιακών σχέσεων θα έχει συνέπειες», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.

Είπε ότι το νομοσχέδιο «θα προστατεύσει τα παιδιά μας και το μέλλον της χώρας μας από το σκοτάδι που εξαπλώνουν οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη».

Η Ρωσία προσπάθησε να παρουσιάσει τις σχέσεις LGBTQ ως προϊόν επικίνδυνης δυτικής επιρροής.

Η επικεφαλής της ομάδας για τα δικαιώματα των LGBTQ Sfera, Ντίλια Γκαφούροβα είπε ότι είναι ιδιαίτερα «ενοχλητικό που το κράτος λέει ότι τα άτομα LGBT+ είναι δυτική εφεύρεση». Προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες της «δαιμονοποίησης μιας ολόκληρης ομάδας».

Το νομοσχέδιο εισάγει βαριά πρόστιμα έως και 10 εκατομμύρια ρούβλια (165.400 δολάρια) για άτομα που αγνοούν τη νέα απαγόρευση.

Οι αρχές θα μπορούν να αποκλείουν ιστότοπους που περιέχουν απαγορευμένες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Δούμα, θα απαγόρευει επίσης «την πώληση αγαθών (συμπεριλαμβανομένων των ξένων) που περιέχουν απαγορευμένες πληροφορίες».

Οι ρωσικές εταιρείες παραγωγής ταινιών και οι εκδότες βιβλίων έχουν εκφράσει ανησυχία για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση ορισμένων κλασικών έργων, όπως η «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ.

Η Δούμα είπε ότι «οι ταινίες που προωθούν τέτοιες σχέσεις δεν θα λάβουν πιστοποιητικό διανομής».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.