Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της CYTA – «Βολές» σε Αβέρωφ-ΔΗΣΥ για τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA), αποδίδοντας τα εύσημα στην πολιτική που ακολούθησε ο Οργανισμός που οδήγησαν σε αυξημένη κερδοφορία που υπολογίζεται στα €75 εκ. το 2021. Την ίδια ώρα Βουλευτές εξέφρασαν ικανοποίηση για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

Ο προϋπολογισμός της CYTA για το έτος 2022 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €434.248.440 και συνολικά έσοδα ύψους €371.570.000, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από την παροχή υπηρεσιών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η Αρχή πρέπει να λάβει τα εύσημα σε επίπεδο διεύθυνσης αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας των συντεχνιών, που οδήγησαν να παραμείνει ο οργανισμός εύρωστος. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ μαζί με άλλες δυνάμεις έδωσε μάχη από τη δεκαετία του 1990 ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Cyta  και στην προσπάθεια ιδιαιτέρως του Προέδρου του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου για αυτό.

Υπογράμμισε ότι αν τα κατάφερνε ο ΔΗΣΥ να ιδιωτικοποιήσει τη Cyta το €1 δις. που επέστρεψε στο κράτος ο οργανισμός θα κατέληγε στα χέρια ιδιωτών.

Στην τοποθέτησή της η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε ικανοποίηση για τα αυξημένα κέρδη του Οργανισμού και σημείωσε ότι ένας κρατικός οργανισμός μπορεί να είναι και υγιής και κερδοφόρους και να εξακολουθεί να ανήκει στον Κύπριο πολίτη. Σημείωσε επίσης ότι στο παρελθόν επέμεναν στην ιδιωτικοποίηση για να εξασφαλίσουν την ευρωστία του οργανισμού και τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Πρόσθεσε ότι η CYTA ανήκει στον Κύπριο πολίτη και δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν σε οποιαδήποτε παράδοση εθνικού πλούτου σε χέρια ιδιωτών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εξήρε την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων και των εκάστοτε ΔΣ του οργανισμού ώστε ο οργανισμός να είναι εύρωστος και να μπορεί να στηρίξει την κυπριακή οικονομία.  Πρόσθεσε ότι οι στόχοι του οργανισμού για ανάπτυξη, ψηφιοποιήση και συνέργεια με το κράτος για την πράσινη μετάβαση, συγχρονίζονται και εναρμονίζονται με τους στόχους του κράτους. Ζήτησε επίσης από τους κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρη Γεωργιάδη να πουν mea culpa για τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι η πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA Ρένα Ρουβιθά Πάνου επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Ζήτησε επίσης από την Cyta να προσφέρει καλύτερες συνθήκες εργοδότησης ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ισχυρίστηλε ότι ήταν η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ που δεσμεύτηκε στο μνημόνιο για ιδιωτικοποίηση της Cyta , ενώ την ίδια ώρα στον οργανισμό συντελείτο μια λεηλασία. Και mea culpa ανέφερε, «δεν ακούσαμε ποτέ».

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι θέσεις του ΔΗΣΥ δεν είναι δογματικές και απόλυτες, για αυτό η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις διάφορες διευθύνσεις δούλεψαν μεθοδικά και αποτελεσματικά και δημιούργησαν ένα πολύ ισχυρό υπόβαθρο. Συνεχάρη επίσης όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της CYTA, γιατί λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα και πολύ μικρότερη υποκρισία και δέχτηκαν πράγματα που προηγουμένως θα ήταν αδιανόητα για αυτούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy