Με 30 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε απόψε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019,δεσμεύοντας μεταξύ άλλων και τις δαπάνες ύψους €33 εκατομμυρίων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», που αφορά τη επιδότηση μέρους της δόσης δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία.

Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης.

Αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως η αρνητική ψήφος είναι πολιτική τοποθέτηση που αφορά την έκφραση διαφωνίας με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για υπερψήφιση κάποιων κονδυλίων με τα οποία το κόμμα συμφωνεί.

Δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός είναι πολύ μικρός ως ποσοστό των συνολικών δαπανών. «Δεν βλέπουμε να υπάρχουν αναπτυξιακά μέτρα σε παραγωγικούς τομείς και δεν υπάρχουν κοινωνικές παροχές σε ευάλωτες ομάδες που να μειώνουν το χάσμα μεταξύ ευάλωτων και προνομιούχων», είπε, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ και το πρόγραμμα της αμυντικής θωράκισης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωση πως το Κίνημα καταψηφίζει τον προϋπολογισμό διότι «δεν ικανοποιούνται τα δικά μας θέλω, η δική μας ελπίδα για το μέλλον του τόπου». Αναφέρθηκε στην απουσία προνοιών για την κυκλική και  αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη και την έλλειψη κονδυλίων για κοινωνικές παροχές. Είπε ότι θα υπερψηφίσει για τα κονδύλια του ΓΕΣΥ και Τμήμα Περιβάλλοντος.

Μετά την ένθεση σημείωσης στο ΕΣΤΙΑ, τα κονδύλια θα μπορούν να αποδεσμευτούν μετά από ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Κατά του σταυρώματος τάχθηκε ο ΔΗΣΥ.

Αποκόπηκαν επίσης 5% των λειτουργικών δαπανών για όλα τα Υπουργεία και κρατικά τμήματα καθώς επίσης 5%των δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης ύψους €8.55 δισεκατομμυρίων και δαπάνες ύψους €7,91 δις, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να ανέχεται στο 3% του ΑΕΠ. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης θα ανέλθουν στα €6,27 δις.

Στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί εξάλλου 51 τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Οικονομικών, αυξάνουν τις δαπάνες κατά €16 εκατομμύρια.