Εγκρίθηκε το νέο μοντέλο αγοράς, αλλά αργεί η μείωση της τιμής του ρεύματος

Η ανταγωνιστική αγορά θα μπει σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα  

Η Βουλή ενέκρινε χθες ομόφωνα το πλαίσιο για τη λειτουργία του νέου μοντέλου της ανταγωνιστικής αγοράς στον ηλεκτρισμό, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση των τιμών.

Παρά ταύτα, το νέο μοντέλο δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τον Οκτώβριο του 2022 και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τις υπόλοιπες ενέργειες οι οποίες απαιτούνται.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη μεγάλη καθυστέρηση η οποία παρατηρήθηκε στην κατάθεση των νομοσχεδίων. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, επεσήμανε ότι το άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς έπρεπε να γίνει από το 2016, αλλά τα σχετικά νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή μόλις πρόσφατα υπό τον κίνδυνο να μας επιβληθούν κυρώσεις από την Κομισιόν. Υπενθύμισε επίσης ότι η ΡΑΕΚ προχώρησε αρχικά σε ρυθμιστική απόφαση με οδικό χάρτη μέχρι τον Ιούλιο 2019, αλλά είναι αμφίλογο κατά πόσον οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν το 2022. Ακόμη, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να εισάγει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να τερματιστεί η χρήση μαζούτ και ντίζελ που είναι πολύ ακριβά και φοβερά ρυπογόνα, με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει πρόστιμα ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο λόγω εκπομπών ρύπων. Επιπρόσθετα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προωθήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, ώστε να καλυφθεί ο δεσμευτικός στόχος της Ε.Ε. και να δοθεί παράλληλα η ευκαιρία στους πολίτες να έχουν πολύ μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Με αποτέλεσμα, πρόσθεσε, να παραμένει στα ύψη η τιμή του ρεύματος προκαλώντας κρούσματα ακρίβειας σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Πηλείδου: Κάλεσμα σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην αγορά

Εν τω μεταξύ, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση της Βουλής ως «τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτοντας ότι «ανοίγεται ο δρόμος για την εφαρμογή του μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς, σύμφωνα με τους Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) το 2017».

«Το μόνο που απομένει για λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο 2022 είναι η πιστή προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα πλήρους ολοκλήρωσης της απαραίτητης υποδομής, η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή τον Απρίλιο του 2022», ανέφερε η υπουργός. Κάλεσε επίσης όλες τις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού, είτε ως παραγωγοί είτε ως προμηθευτές, αυτοκαταναλωτές, φορείς σωρευτικών υπηρεσιών κ.ά., να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του αρμόδιου φορέα, δηλαδή του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού που είναι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, για να δηλώσουν συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της αγοράς, «η οποία αναμένεται να αποτελεί γεγονός σε ακριβώς ένα χρόνο από σήμερα», είπε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.