Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Εργασιών της Κομισιόν για το 2020

Το Πρόγραμμα Εργασιών της Κομισιόν για το 2020, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος Μάρος Σέφτσοβιτς, βάσει των προτεραιοτήτων που είχαν εξαγγελθεί με την ανάληψη των καθηκόντων της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται νομοθετικό χρονοδιάγραμμα για την δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την νέα πράσινη συμφωνία, την οικονομία, τη διεύρυνση και τη μετανάστευση.

Αναλυτικά, σε ότι αφορά το “Green New Deal”, μετά την κατάθεση των πρώτων βασικών πρωτοβουλιών τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020, η Κομισιόν θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό νόμο κλιματικής αλλαγής για την ενσωμάτωση του στόχου ουδετερότητας ως το 2050 στη νομοθεσία, θα διεξαγάγει επίσης διεθνείς διαπραγματεύσεις πριν από την COP26 στη Γλασκώβη, θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας και – μέσω μιας στρατηγικής “από το αγρόκτημα στο πιάτο” και θα υποστηρίξει τους αγρότες να παράσχουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας, προσιτά και ασφαλή με πιο βιώσιμο τρόπο.

Ακολούθως η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική δεδομένων θα επιτρέψει στην Ένωση να αξιοποιήσει στο έπακρο την τεράστια αξία των μη προσωπικών δεδομένων ως ένα συνεχώς επεκτεινόμενο και επαναχρησιμοποιούμενο περιουσιακό στοιχείο στην ψηφιακή οικονομία. Αυτό θα καλύψει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού των ψηφιακών δεδομένων και την ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης που σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.

Επιπλέον η νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη θα ενισχύσει τις ικανότητές της ΕΕ στη βιομηχανία και την καινοτομία, ενώ ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα ενισχύσει την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και θα βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις να αποκτήσουν τη νομική σαφήνεια και ίσους όρους ανταγωνισμού που χρειάζονται.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις πρώτες ιδέες της για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2020, και θα αναλάβει δράση για να ενσωματώσει την ψηφιακή και κλιματική μετάβαση στη κοινωνική οικονομία της αγοράς. Όπως ανακοίνωσε τηρώντας τις εθνικές παραδόσεις, θα υποβάλει προτάσεις για τη διασφάλιση δίκαιων κατώτατων μισθών για τους εργαζόμενους στην ΕΕ, για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης ανεργίας και για πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση αποτελεσματικής και δίκαιης φορολογίας. Θα προτείνει επίσης μια ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και θα ενισχύσει την εγγύηση των νέων για τη στήριξη της εκπαίδευσης των νέων, καθώς και της κατάρτισης και των ευκαιριών απασχόλησης που χρειάζονται.

Σε σχέση με τη θέση της ΕΕ στον κόσμο, η Κομισιόν θα αναπτύξει νέες στρατηγικές συνεργασίας με τους γείτονές στη Αφρική και τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να πιέζει για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Παράλληλα, θα επιδιώξει να διατηρήσει τη δυναμική, προτείνοντας τρόπους για την ενίσχυση της διαδικασίας προσχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της μεθοδολογίας της διεύρυνσης και ενός ενισχυμένου επενδυτικού πλαισίου.

Ακολούθως θα παρουσιάσει ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, θα υποστηρίξει επίσης την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων και θα ηγηθεί της καταπολέμησης του καρκίνου. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσης μια νέα στρατηγική για την Ένωση Ασφάλειας που θα καθορίζει τους τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία για να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη στη διασφάλιση της ασφάλειας από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος στην πρόληψη και την ανίχνευση υβριδικών απειλών και στην ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και στην αύξηση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών.

Τέλος η Κομισιόν μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα και εταίρους της ΕΕ, θα ξεκινήσει τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, και θα εξετάσει το πώς οι νέες δημογραφικές πραγματικότητες επηρεάζουν τα πάντα, όπως η απασχόληση, η κοινωνική προστασία, η δημόσια υγεία, τα δημόσια οικονομικά και η περιφερειακή πολιτική, η ψηφιακή συνδεσιμότητα, οι δεξιότητες και οι πρωτοβουλίες για τη γήρανση.

Κατά την προετοιμασία του προγράμματος εργασίας, η Κομισιόν εξέτασε όλες τις προτάσεις που επί του παρόντος αναμένουν απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και προτείνει την ανάκληση και την κατάργηση των 34 αυτών. Από το 2020, θα προτείνει μάλιστα ένα ενισχυμένο πλαίσιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας με την προσέγγιση “one-in-one-out”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy