«Εγώ εν τζιαι…» το διάγγελμα του Προέδρου για τη διαφθορά

  • Τα έριξε όλα στην αντιπολίτευση, τα ΜΚΔ και την προσπάθεια διασυρμού του

Ούτε απολογητικός, ούτε μετριόφρων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την κατάσταση της διαφθοράς και την εμπλοκή του ονόματός του, τη σύγκρουση συμφέροντος, στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων. Ούτε είδε ούτε άκουσε για τη σύγκρουση συμφέροντος ούτε τον άγγιξε η χάρτα δεοντολογίας που ο ίδιος μοίρασε στους υπουργούς… Με το ψεσινό του διάγγελμα στην ουσία επέμεινε ότι είναι «αμόλυντος και άσπιλος» ως να μην άκουσε τον Μακαριότατο που τον κάλεσε «να μην κλέβουμε»! Επιβεβαιώνοντας τη ρήση «απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του»… Η μόνη ανάληψη ευθύνης αφορούσε την επί έξι φορές τροποποίηση του Επενδυτικού Προγράμματος στα 8 χρόνια διακυβέρνησής του και τις έρευνες που ανατέθηκαν στις Επιτροπές Καλογήρου και Νικολάτου.

Δεν μίλησε για μέτρα ούτε λογοδότησε στους πολίτες για την εμπλοκή του δικού του ονόματος, γεγονός που διέσυρε την Κύπρο διεθνώς. Μίλησε για «ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων, μέσα από διαστρέβλωση γεγονότων ή ψιθυρολογία, να δημιουργήσουν την αντίληψη, είτε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εμπλεκόμενος σε πράξεις διαφθοράς είτε για την έκταση του φαινομένου, κάτι που δεν ανταποκρίνεται ποσώς στην πραγματική διάσταση του προβλήματος».

Μίλησε για γκεμπελισμό και προπαγάνδα, για λασπολογία και διάδοση ψευδών ειδήσεων και φημών από τα ΜΚΔ. Και σαν παράδειγμα προσπάθειας «χειραγώγησης της κοινής γνώμης», μέσω των ΜΚΔ, επικαλέστηκε τα όσα ακολούθησαν την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ και… την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο!

Ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση, περίπου ότι στερείται πατριωτισμού, λέγοντας ότι «επιλέγηκε η διαφθορά ως το πεδίο συνένωσης όσων στόχο είχαν είτε την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, είτε όσων διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου στο εθνικό πρόβλημα, έστω και αν οι θέσεις τους στο Κυπριακό αλληλοσυγκρούονται…» Εξέφρασε θλίψη γιατί αγνόησαν, όπως είπε, «τις απειλές της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του κυπριακού Ελληνισμού» και «κάποιοι έφτασαν στο σημείο, με πρόσχημα τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς, να επιχειρήσουν την παράλυση και κατάρρευση του κράτους, αρνούμενοι την ψήφιση του προϋπολογισμού»…

Περιττό να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος εξακολουθεί επίμονα να αρνείται έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Αναφέρει ότι «μέσα από τη συστηματική διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων επιχειρείται καθημερινά η δημιουργία της εντύπωσης πως η κυβέρνηση αρνείται ή δήθεν φοβάται τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή» και παραπέμπει σε γραπτές αναφορές του Γεν. Ελεγκτή στις 4 και 13 Νοεμβρίου, προτάσσοντας σε όλες τις περιπτώσεις τον «οφειλόμενο σεβασμό στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα».

Τα έβαλε με τον δημοσιογράφο που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και έριξε ευθύνες στα κόμματα που παρουσιάζονται ως πρωταγωνιστές της πάταξης γιατί άφησαν να εκκρεμούν για χρόνια ενώπιόν τους νομοσχέδια με στόχο την πάταξη της διαφθοράς…

Πάντως ο Πρόεδρος κατέληξε στο διάγγελμά του επικαλούμενος τον πατριωτισμό των κομμάτων για να κρίνουν τα μέτρα που θα εξαγγελθούν σήμερα «μέσα σε κλίμα εποικοδομητικής πολιτικής αντιπαράθεσης, από κοινού να αντιμετωπίσουμε τόσο το πρόβλημα της διαφθοράς, όσο και τα άλλα κρίσιμα προβλήματα ύπαρξης, που ο λαός μας αντιμετωπίζει».

Επί προσωπικού επιπέδου μίλησε για επίδειξη ανοχής και υπομονής σε «μία χωρίς προηγούμενο προσπάθεια διασυρμού, με υποτιμητικά υπονοούμενα, προσβολές και αήθεις ισχυρισμούς που υπερβαίνουν κάθε όριο πολιτικού πολιτισμού και δεοντολογίας».

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.