«Εγώ τον γιο μου εν θα τον πετάξω» – Κραυγή αγωνίας γονιών ατόμων με αυτισμό

Έντονες ήταν οι δηλώσεις από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό, στη χθεσινή Επιτροπή Εργασίας και συγκεκριμένα από την κα Γεωργιάδου η οποία είναι μητέρα ατόμου με αυτιστικά χαρακτηριστικά.

Η κα Γεωργιάδου τόνισε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει από τότε που ο γιος της ήταν 2 χρόνων (σήμερα είναι 33 χρόνων), με το κράτος ουσιαστικά να μην προσφέρει τίποτα. Όπως ανέφερε η ίδια, “ως Σύνδεσμος έχουμε αναλάβει εδώ και χρόνια το ρόλο του κράτους. Κάθε χρόνο αυξάνουμε τα προγράμματά μας, αναγκαστικά, γιατί οι ανάγκες αυξάνονται.

Οι γεννήσεις σε παιδιά με αυτισμό αυξάνονται καθημερινά. Συγκεκριμένα σήμερα μιλάμε για ένα παιδί στα 68. Έχει φτάσει στο σημείο επιδημίας ο αυτισμός”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα ταμεία του Συνδέσμου είναι άδεια αυτή τη στιγμή και μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να γίνουν οι πληρωμές. “Παίρνουμε έναντι από την κρατική χορηγία”, ανέφερε.

Σημειώνεται ότι, ενώ πέρσι δόθηκαν 218 χιλιάδες ευρώ ως κρατική χορηγία, φέτος ο Σύνδεσμος δεν γνωρίζει ακόμα πόση χορηγία θα του δοθεί. Μέχρι στιγμής ο Σύνδεσμος εχει πάρει έναντι περίπου 120 χιλ. ευρώ. “Δεν έχουμε να κάνουμε πληρωμές. Έχουμε κάνει βήματα, τα οποία έπρεπε να ληφθούν από το κράτος. Το κράτος όμως απέχει. Δεν είναι παρόν”, ανέφερε η κα Γεωργιάδου. Ενώ πρόσθεσε ότι έχει δικαίωμα το κάθε παιδί, αν χρειάζεται και δύο εκπαιδευτές να τους έχει δίπλα του.

“Εγώ τον γιο μου εν θα τον πετάξω. Έχει ίσα δικαιώματα και πρέπει να του τα δώσουμε”, τόνισε. Σημείωσε ωστόσο ότι αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν δοθούν λεφτά από το κράτος, θα παραδοθούν τα κλειδιά των Κέντρων του Συνδέσμου στα Γραφεία Ευημερίας και στο Υπουργείο Εργασίας. “Δεν είναι απειλή”, σημείωσε. “Πρέπει όμως να βρεθούν λύσεις”.

Στα χαρτιά έμεινε το Κέντρο Πολυθεματικής Αξιολόγησης Παιδιών – «Ανάπηρο» το κράτος στην αντιμετώπιση προβλημάτων αυτιστικών ατόμων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτιστικά χαρακτηριστικά συζητήθηκαν χθες στην αρμόδια Επιτροπή, θέτοντας ως ανάγκη τη στήριξη των οικογενειών τους αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών φροντίδας και εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Φακοντής, πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, ένα χρόνο μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης παιδιών με αυτιστικά χαρακτηριστικά μέχρι 4 ετών, αλλά και τη δημιουργία 5 νέων οικιών οι οποίες θα φιλοξενήσουν άτομα με νοητική στέρηση και αυτισμό, βρισκόμαστε στο μηδέν.

«Άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα φιλοξενούνται κάτω από την ίδια στέγη με ηλικιωμένους, πολλές οικογένειες ζουν μια τραγωδία στο σπίτι τους, για το τι θα γίνουν τα άτομα αυτά όταν οι γονείς φύγουν από τη ζωή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Φακοντής, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές για να φιλοξενηθούν αυτά τα άτομα». Σύμφωνα με στοιχεία του 2016 που παράθεσε ο Ανδρέας Φακοντής, 2.300 άτομα με αναπηρίες ζουν με τις οικογένειές τους χωρίς καμία στήριξη και εποπτεία από το κράτος, 77 άτομα διαμένουν σε στέγες ηλικιωμένων, 109 άτομα ζουν σε σπίτια στην κοινότητα, 54 άτομα ζουν σε σπίτι μόνοι τους με οικιακή βοηθό, ενώ 6 άτομα βρίσκονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Η κα Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι αρκετός κόσμος με ψυχιατρικά προβλήματα, φεύγοντας από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, διαβίωσε σε ίδρυμα στη Λεμεσό όπου ήταν απαράδεκτες οι συνθήκες. «Τελικά έκλεισε το εν λόγω ίδρυμα και οι οικογένειες υποχρεώθηκαν να λύσουν μόνες τους το πρόβλημα φροντίδας», σημείωσε.

Ένα χρόνο μετά «δεν έκαναν τίποτα»

Ένα χρόνο μετά την απόφαση του Υπουργικού φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι έτοιμες να παρέχουν Κέντρα Φιλοξενίας στα άτομα με αυτιστικά χαρακτηριστικά και ψυχιατρικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, το Υπουργείο δεν είναι έτοιμο ακόμα να προχωρήσει με τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας, καθώς πρέπει πρώτα να συμπληρωθούν αιτήσεις από τα άτομα αυτά, ώστε να αξιολογηθούν οι ανάγκες του κάθε ενός για να διαμορφωθούν οι κατοικίες κατάλληλα. Μετά και τις υποδείξεις του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης για το ποια βήματα πρόκειται να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του Υπουργικού, ο κ. Φακοντής είπε ότι «όσα και να λέτε το αποτέλεσμα είναι ένα. Ένα χρόνο δεν κάνατε τίποτα».

Αποκλείονται τα αυτιστικά άτομα στην αίτηση για στέγασή τους σε κατοικία

Ο Α. Φακτοντής ζήτησε εξάλλου «να αποσυρθεί η αίτηση», η οποία λόγω των «όρων» που αναγράφονται σε αυτήν αποκλείει από τη στέγαση – φιλοξενία άτομα με αναπηρίες και άτομα με αυτιστικά χαρακτηριστικά.

Για το θέμα υπήρξε έντονη αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου για άτομα με Αυτισμό αναφορικά με τους «όρους» της αίτησης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «άτομα τα οποία έχουν επιθετικότητα, τάσεις φυγής ή δυσκολίες, πιθανότατα να απορρίπτονται». Σύμφωνα με τους εν λόγω όρους, φαίνεται να αποκλείονται τα αυτιστικά άτομα.

Κάλια Ανδρέου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy