Εγρήγορση συστήνει ο αν. ΥΠΑΜ της Ελλάδας

«Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, παρόλο που δεν επικράτησε, δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Θα παράγει αποτελέσματα και άμεσα και μεσοπρόθεσμα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν μια τέτοια δυναμική που δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να προβλέψει την τελική τους έκβαση, καθώς έχουμε μπροστά μας όλα τα σενάρια ανοιχτά» σημειώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Αξία» ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Προσθέτει ότι η ελληνική πλευρά οφείλει με προσοχή να αναλύσει τις εξελίξεις και να είναι έτοιμη να διαχειριστεί τόσο τα εύκολα όσο και τα δύσκολα και υπογραμμίζει ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε πλέον οι διεθνείς σχέσεις, και κυρίως οι σχέσεις μεταξύ κρατών που είναι είτε εντός είτε κοντά σε μια ζώνη αστάθειας, αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα, και συνεπώς τυχόν αναταράξεις μεταφέρονται σε όλη την έκταση αυτού του συστήματος. Γι αυτό και, όπως αναφέρει, το ζήτημα των προσφυγικών ροών συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην περιοχή, στη Συρία αλλά και στην Τουρκία.

Ο κ. Βίτσας επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τη διεθνοποίηση του προσφυγικού προβλήματος και την άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και αυτό είναι δίχτυ ασφαλείας και παράγοντας εξισορρόπησης και εξουδετέρωσης τυχόν πιέσεων ενώ παράλληλα η Ελλάδα με τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, εκτιμά αναδεικνύεται παράγοντας σταθεροποίησης και σταθερότητας της περιοχής.

Όσον αφορά στην υπόθεση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι χειρισμός του θέματος, τόσο ως προς το αίτημα των ίδιων για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα όσο και ως προς το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους στην Τουρκία, είναι κάτι που θα κριθεί από τις δικαστικές αρχές, στη βάση των ελληνικών νόμων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. Συμπληρώνει, πάντως, ότι αυτό δεν αναιρεί τη δυνατότητα για πολιτική κρίση και για αξιολόγηση και διαχείριση παράπλευρων συνεπειών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο Δημήτρης Βίτσας τονίζει ότι σε έναν τόσο ασταθή περίγυρο η Ελλάδα είναι, παρά τα όποια άλλα προβλήματα, όαση σταθερότητας. Προσθέτει ότι αυτό δεν πρέπει να την κάνει να εφησυχάσει γιατί η Ευρώπη –με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, ιστορικές και πολιτιστικές– είναι ενιαίος γεωγραφικός και πολιτικός χώρος. «Κάποια πράγματα όσο κι αν είναι φανερά και τραγικά τα αποτελέσματά τους, όπως είναι τα τρομοκρατικά χτυπήματα, θα πρέπει να μας οδηγούν και πίσω από αυτά. Υπάρχουν ευθύνες για την έξαρση του ισλαμικού εξτρεμισμού και την αστάθεια που δημιουργήθηκε σε μια σειρά αραβικές χώρες» αναφέρει διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι να διορθωθούν καταστάσεις.

Τέλος όσον αφορά στο Brexit, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας σημειώνει ότι για να μείνει όρθιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να έχει προοπτική πρέπει να το υπερασπίζονται οι λαοί της Ευρώπης και να το βλέπουν σαν δικό τους, και όχι σαν μια απόμακρη δομή γραφειοκρατών που μετράνε αριθμούς σαν τραπεζίτες. Σημειώνει ότι η στρατηγική της λιτότητας οδηγεί στην αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία περίπτωση στην ανάπτυξη. Ειδικότερα για το Brexit, επισημαίνει ότι δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας αποστασιοποίησης της Βρετανίας από τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όπως λέει οι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εντοπίζονται περισσότερο στις πολιτικές που ακολουθούνται, οι οποίες το απογυμνώνουν από τα βασικά χαρακτηριστικά του, που ήταν το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι να τείνει όλο και περισσότερο σε μια αυστηρά νομισματική ένωση, δεδομένου ότι πλέον οι κανόνες για το παγκόσμιο εμπόριο και την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών υπερβαίνουν τα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy