Σημείο Κοινού

15ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2019 – Θεατρική Ομάδα Παράβαση Λυμπιών

Ναι, μπορεί να πήγα με ευχάριστη διάθεση γιατί θα ξανάβλεπα μια ωραία παράσταση ενός έργου μου. Ναι, μπορεί να πήγα ευνοϊκά προδιατεθειμένος και κολακευμένος γιατί ήμουν ο τιμώμενος συγγραφέας της φετινής χρονιάς.

Πιστεύω όμως, έχοντας δει πολλά φεστιβάλ στη ζωή μου, ότι είμαι σε θέση να παραμερίζω την αυταρέσκεια μου και να βλέπω με καθαρό μάτι όσα συμβαίνουν γύρω.

Είδα ένα μοναδικό (ίσως;) στο είδος του, υπέροχο, σημαντικότατο και άψογα οργανωμένο Φεστιβάλ Θεάτρου.

Είδα τους κόπους μια ομάδας ανθρώπων, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους.
Είδα το μεράκι τους για να προσφέρουν, όχι ακόμη μια πολιτιστική/ψυχαγωγική εκδήλωση διπλά στις άλλες πολλές του καλοκαιριού. Αλλά για να συμβάλουν ενεργά και ουσιαστικά στους κοινωνικούς (θαυμάσια ιδέα και συγκινητική η προβολή του σύντομου φιλμ για το Καραϊσκακειο Ίδρυμα στην έναρξη) και πολιτικούς προβληματισμούς μας.

Είδα αγάπη, αγάπη, αγάπη πολλή και εκτίμηση για αυτούς που φιλοξενούν.

Είδα θεατές που χαίρονταν με τη ψυχή τους αυτό το πανηγύρι Θεάτρου.

Και είδα επίσης την παντελή απουσία κάθε κρατικής αρωγής. Κρίμα. Και θυμός. Το φεστιβάλ αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα σπουδαίο συμπλήρωμα της όντως σημαντικότατης δουλειάς του Αναπτυξιακού Τομέα του ΘΟΚ σχετικά με το «ερασιτεχνικό» θέατρο. Υπάρχουν και εκεί άνθρωποι που δουλεύουν με μεράκι και αγάπη. Αυτό που χρειάζονται όλοι είναι λίγα λεφτά παραπάνω.

Φίλοι και φίλες της Θεατρική Ομάδας Παράβαση Λυμπιών σας ευχαριστώ για αυτά που κάνετε. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο Φεστιβάλ είναι η πραγματική τιμή!

Γιώργος Νεοφύτου

(από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ)