Ειδικά μέτρα για τα απόβλητα αμιάντου

Υπουργικές υποσχέσεις για καθαρισμό της περιοχής των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Ειδικά μέτρα διαχείρισης των αποβλήτων αμιάντου, τα οποία επιβεβαιωμένα υπάρχουν στην περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα, υπόσχεται το αρμόδιο υπουργείο.

Με απαντητική επιστολή του σε διάβημα του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, για το πού θα μεταφερθούν και πώς θα τύχουν διαχείρισης αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημειώνει ότι θα μεταφερθούν και θα διατεθούν στο χώρο υγειονομικής ταφής αμιαντούχων αποβλήτων στο μεταλλείο του Αμιάντου.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καδή, σε δύο από τις τέσσερις περιβαλλοντικές γνωματεύσεις που εκδόθηκαν σχετικά με την αποσυναρμολόγηση εγκαταστάσεων του πρώην διυλιστηρίου και μετέπειτα Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών και ιδιωτικών εταιρειών, επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκαν αμιαντούχα υλικά, όπως αμιαντότσιγκοι, τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και θαμμένα σε συγκεκριμένη περιοχή εντός του τεμαχίου με αριθμό 952. Η ύπαρξη υλικών από αμίαντο ισχύει για τους χώρους της ΚΕΤΑΠ και σε αποθήκες της Exxon Mobil Cyprus Ltd.

O υπουργός επικαλείται τους όρους που ενσωματώθηκαν στις περιβαλλοντικές γνωματεύσεις για την αποσυναρμολόγηση και κατεδάφιση των εγκαταστάσεων για να διαβεβαιώσει ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Κατά τις εργασίες αφαίρεσης και διαχείρισης αμιαντούχων υλικών, ο εργοδότης (εργολάβος/υπεργολάβος) ακολουθεί τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Προστασία από Αμίαντο) Κανονισμών του 2006 και 2016, επισημαίνει.

Μετά το πέρας των εργασιών αφαίρεσης αμιάντου θα γίνουν, σύμφωνα με όρο της γνωμάτευσης, δειγματοληψίες εδάφους και αέρα για έλεγχο, με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν ρύπανσης από ίνες αμιάντου, σύμφωνα πάντα με τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για το περιβάλλον.

Θαμμένος αμίαντος και εκτεταμένη ρύπανση του εδάφους

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει θέσει σωρεία όρων για το έργο της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων οι οποίοι σχετίζονται με σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν. Στις περιβαλλοντικές γνωματεύσεις καθίσταται σαφές ότι η σημαντικότερη περιβαλλοντική επίπτωση δεν οφείλεται ουσιαστικά στο ξήλωμα των εγκαταστάσεων, αλλά είναι η ρύπανση του εδάφους και του υπόγειου υδροφορέα που οφείλεται κυρίως σε διαρροές καυσίμων, αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πρώην διυλιστηρίου. Η ρύπανση του εδάφους και του υπόγειου υδροφορέα έχει εντοπιστεί από τις κατά καιρούς δειγματοληψίες που έγιναν στην περιοχή. Ωστόσο εκτιμάται ότι ολοκληρωμένη εικόνα για τα επίπεδα ρύπανσης και τις ρυπασμένες περιοχές θα προκύψει με την απομάκρυνση των δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων. Η σχεδιαζόμενη αλλαγή της μελλοντικής χρήσης γης του χώρου καθιστά πολύ σημαντική την ενδελεχή μελέτη της διασποράς της ρύπανσης, καθώς επίσης και της απορρύπανσης του χώρου.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες αποσυναρμολόγησης, θα εκπονηθεί Περιβαλλοντική Μελέτη Αναφοράς (Environmental Baseline Study) για το χερσαίο και το θαλάσσιο περιβάλλον και με βάση τα συμπεράσματά της θα εκπονηθεί και θα υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος «Σχέδιο Αποκατάστασης του Χώρου».

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, για αποσυναρμολόγηση της ΚΕΤΑΠ, από το 1996 που άρχισε η διεξαγωγή μελετών παρακολούθησης της ρύπανσης έχουν γίνει 125 πηγαδάκια παρακολούθησης στους χώρους των δεξαμενών και περιμετρικά. Η τελευταία έρευνα έγινε τον Ιούλιο του 2015 και διαπιστώθηκε ρύπανση του εδάφους και του υπόγειου υδροφορέα που οφείλεται στη βιομηχανική δραστηριότητα. Οι μελέτες έχουν δείξει αποδεκτά όρια ρύπανσης περιμετρικά και ψηλότερα, αλλά σταθερά εντός των εγκαταστάσεων. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους δεν έχει εξαπλωθεί η ρύπανση.

Από τη μελέτη των χώρων των φραγμάτων των δεξαμενών παρατηρούνται σπηλιές στις οποίες είναι εγκλωβισμένη η ρύπανση του εδάφους.

Μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πρέπει να γίνει νέο πρόγραμμα δειγματοληψιών, ώστε να ληφθούν δείγματα από περιοχές που σήμερα δεν είναι προσβάσιμες, για να φανεί το ακριβές μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy