Ειδικό πλαίσιο στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα λόγω Ουκρανικού, ζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας από ΕΕ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Τα μέτρα αντιμετώπισης του αρνητικού αντίκτυπου στον αγροδιατροφικό τομέα λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία τη στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί συζήτησε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής κατά την έκτακτη άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα σημαντικές προκλήσεις, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και Ουκρανία είναι κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, με την Ουκρανία να αποτελεί σημαντικό προμηθευτή της ΕΕ για αυτά τα αγαθά, και θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες αύξησης της παραγωγής των αγαθών αυτών, τόσο για τις χώρες μέλη της, όσο και για τους εταίρους της. Παράλληλα διαφάνηκε ότι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι ο επαρκής εφοδιασμός της Ουκρανίας με τρόφιμα και σπόρους και η διαβεβαίωση της επισιτιστικής ασφάλειάς της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Καδής εξέφρασε την συμπαράσταση της Κύπρου στον ουκρανικό λαό, καθώς και την ετοιμότητα της χώρας για έμπρακτη αλληλεγγύη. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Κύπρος εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από τις εισαγωγές σιτηρών και πρώτων υλών για ζωοτροφές και λιπάσματα και η αύξηση των τιμών που καταγράφηκε το 2021 έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στον αγροτικό τομέα και κυρίως στην κτηνοτροφία.

Ο Υπουργός κάλεσε επίσης, όπως αναφέρεται, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει ειδικό πλαίσιο για την εφαρμογή μέτρων στήριξης των κλάδων που έχουν πληγεί, διασφαλίζοντας παράλληλα την επάρκεια πρώτων υλών σε όλη την επικράτεια της ΕΕ και ιδιαίτερα σε νησιωτικά κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν εντονότερες δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.