Θέα/Ορίζοντας

Εικαστικοί στη σκηνή

Συνεχίζεται μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη η έκθεση Εικαστικές Σκηνές σε επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Κέντρου, Μαρίζας Παρτζίλη. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται ξεναγήσεις από την επιμελήτρια το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 16.00 και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 11.30. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο 99 312391.


Ανδρεασ Χαραλαμπουσ Το Νησιθοκ Φωτογραφία Κώστας Φαρμακάς Γιώργος Κατσούρης
Ανδρέας χαραλάμπους, «το νησί», (θοκ, φωτογραφία κώστας φαρμακάς, γιώργος κατσούρης)
Θεοδουλοσ Γρηγοριου Το Τελοσ Του Παιχνιδιου Θεατρο Ενα Φωτο Χριστοσ Αβρααμιδησ
Θεόδουλος γρηγορίου, το τέλος του παιχνιδιού θέατρο ένα, φωτογραφία: χρίστος αβρααμιδης

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου «Η επιμελήτρια μέσα από την έρευνα της παρουσιάζει την εργασία σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών που εργάστηκαν ως σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι στο θέατρο. Εντάσσοντας στοιχεία από την εικαστική τους θεώρηση και πράξη, εμπλούτισαν τις θεατρικές σκηνές και αφήσαν την δική τους προσωπική σφραγίδα. Μέσα από φωτογραφίες, σχέδια, αφίσες, υφασματογραφίες, έργα ζωγραφικής, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια, μάσκες και τρισδιάστατες μακέτες γίνεται μια σύντομη αναδρομή σε περιόδους της ιστορίας της σκηνογραφίας στην Κύπρο μέσα από εμβληματικές παραγωγές τόσο του κρατικού όσο και των ελεύθερων θεάτρων και θεατρικών ομάδων.

Σε μια περίοδο όπου λίγοι φοιτούσαν σε Ανώτατες Σχολές Σκηνογραφίας, το Κυπριακό Θέατρο γνώριζε άνθιση. Η περίοδος που ιδρύθηκε το Θεατράκι του ΡΙΚ και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου αλλά και οι προηγούμενες δεκαετίες με την σύσταση θιάσων και ομάδων, ήταν ιδιαίτερα πλούσιες σε θεατρικές παραγωγές. Έτσι οι εικαστικοί καλλιτέχνες εργάζονταν με μεγάλη συχνότητα στα θέατρα της Κύπρου. Μέσα από την συγκυρία αυτή κατέθεσαν στον χώρο του θεάτρου τεράστιο έργο και δημιούργησαν αξιομνημόνευτα σκηνικά και κοστούμια. Στην πορεία νέες γενιές εικαστικών εργάστηκαν στο θέατρο συμβάλλοντας στην αναδιαμόρφωση του τοπίου και στην ανανέωση των μέσων, των υλικών και της αισθητικής που διέτρεχε τις προτάσεις τους.»

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Τηλέμαχος Κάνθος, Στέλιος Βότσης, Νίκος Κουρούσιης, Glyn Hughes, Ανδρέας Λαδόμματος, Ανδρέας Χαραλάμπους, Χαμπής Τσαγγάρης, Θεόδουλος Γρηγορίου, Κούλα Σαββίδου, Βαλεντίνος Ιωσήφ, Στέλλα Μιχαηλίδου, Μαρία Λοϊζίδου, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ανδρέας Παρασκευά, Αντώνης Νεοφύτου, Δημήτρης Νεοκλέους, Μελίτα Κούτα, PARAVAN, Μαρία Λιανού, Μαριάννα Κωνσταντή, Αλέξης Βαγιανός και Έλενα Κοτασβίλι.

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη

Μέχρι 3 Δεκεμβρίου  2022

Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 10.00 -14.00

Αντώνης Νεοφύτου Γράμματα Στον Tennessee
Αντώνης νεοφύτου, γράμματα στον tennessee

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.