Μπαίνει μπροστά για κατεδάφιση και καθαρισμό ο Δήμος Λάρνακας

Εικόνες ντροπής συνάντησε ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σε πολύ πρόσφατη επίσκεψή του στον προσφυγικό συνοικισμό Κοκκίνων στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων επαφών του με τους δημότες.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η άθλια κατάσταση των υποστατικών όπου στεγαζόταν η κρατική Στέγη Ηλικιωμένων του συνοικισμού πριν το κλείσιμό της από την κυβέρνηση. Το γηροκομείο έχει σταματήσει τη λειτουργία του από το 2013 και έκτοτε το κτίριο αφέθηκε στο έλεος της φθοράς και της εγκατάλειψης με αποτέλεσμα να μετατραπεί σ’ ένα έκτρωμα στο κέντρο του συνοικισμού. Η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο και τα υποστατικά χρήζουν άμεσης κατεδάφισης.

Διαβάστε επίσης: Βύρας: Άμεσης κατεδάφισης χρήζει η Στέγη Ηλικιωμένων του Συνοικισμού Κόκκινες

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τους κατοίκους ότι η Στέγη αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες του κράτους και ότι έχουν γίνει άμεσες προσπάθειες, από μέρους του δήμου, μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για επίσπευση των διαδικασιών κατεδάφισης. Λόγω της συνεχιζόμενης κωλυσιεργίας, ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε ότι σ’ ένα μήνα, εάν δεν γίνει καμιά προσπάθεια μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, θα αναλάβει την κατεδάφισή της, γιατί η Στέγη αυτή αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων του συνοικισμού. Η απόφαση αυτή δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας.

Η εφημερίδα μας αποκάλυψε την άθλια κατάσταση των συγκεκριμένων κτιριακών εγκαταστάσεων από τον Ιανουάριο του 2015 με εκτεταμένο φωτορεπορτάζ, ωστόσο, τρία χρόνια μετά, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από πλευράς κράτους και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα παρά μέρα. Η εγκατάλειψη των υποστατικών δημιούργησε επίσης ιδανικό πεδίο για βανδαλισμούς και κλοπές. Οι κλέφτες έχουν αφαιρέσει από το κτίριο όλες τις πόρτες και παράθυρα, τους θερμοσίφωνες, τις καλωδιώσεις και γενικά ό,τι αποτελείται από μέταλλο. Έχουν κλαπεί επίσης τα έπιπλα, τα ερμάρια, ο εξοπλισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχοντας αφαιρέσει όλο τον εξοπλισμό από το εσωτερικό του κτιρίου, οι επιτήδειοι ξήλωσαν τη στέγη και στη συνέχεια μετέτρεψαν τα δέντρα στους εξωτερικούς χώρους σε καυσόξυλα.

Η άλλοτε ακμαία Κρατική Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων Κοκκίνων παρουσιάζει σήμερα εικόνα βομβαρδισμένου κτιρίου, αφού ό,τι άφησαν πίσω τους οι κλέφτες είναι απλώς διαλυμένο. Στο χώρο βλέπει κανείς σπασμένα έπιπλα και είδη υγιεινής, ξεχαρβαλωμένα ταβάνια, πλαστικά και ρούχα στα πατώματα και γενικώς μια εικόνα διάλυσης και λεηλασίας.

Τάσος Περδίος