Εικόνες ντροπής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

  • Η αδιαφορία της κυβέρνησης και του ΟΚΥπΥ να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στον τομέα καθαριότητας, μας φέρνουν ενώπιον αυτών των τραγικών εικόνων.
  • Οι εργαζόμενοι στον τομέα αποτάθηκαν επανειλημμένα στην κυβέρνηση και τον Οργανισμό, αλλά δεν έλαβαν καμία ανταπόκριση στα προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση και τις αυξημένες ανάγκες λόγω COVID-19. Ως εκ τούτου, δεν βλέπουν άλλο δρόμο από την απεργία.

Του Γιάννη Κακαρή

Τραγικές είναι οι εικόνες που μπορεί να αντικρίσει κανείς κάνοντας μια βόλτα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς η καθαριότητα δεν καλύπτει ούτε τα βασικά. Και όλες αυτές οι εικόνες είναι μόνο από τα μέρη που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε πρόσβαση. Η «Χαραυγή» βρέθηκε στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου, μετά από καταγγελίες που δέχτηκε, για να αντικρίσει ιδίοις όμμασι την τραγική πραγματικότητα.

Παπουτσοσυκιές φυτρωμένες στα περβάζια, λεκέδες στους διαδρόμους και κάλαθοι γεμάτοι καταδεικνύουν αυτό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας λένε. Ότι η σημαντική υποστελέχωση και ο αυξημένος φόρτος εργασίας που έπεσε στις πλάτες των εργαζομένων, λόγω COVID-19, δεν μπορούν να συνεχίσουν αν θέλουμε να έχουμε ένα καθαρό νοσοκομείο.

Για όλα αυτά είναι ενήμερη εδώ και αρκετό καιρό τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΟΚΥπΥ, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση ούτε καν στις επιστολές που έστειλαν οι εργαζόμενοι.

Με τον κόμπο να φτάνει στο χτένι του, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διεκδικήσουν τα βασικά εργασιακά δικαιώματα που στερούνται, εκτός από την πραγματοποίηση απεργίας.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 12ωρη απεργία (6:30-18:30) την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον Σταύρο Αντρέου, συνδικαλιστή της ΠΑΣΥΕΚ – ΠΕΟ, ο οποίος μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι εργαζόμενοι στο τμήμα της καθαριότητας δεν αντέχουν άλλη πίεση». Πρόσθεσε ότι το προσωπικό καλείται να δουλέψει διπλοβάρδια, λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που πλήττει την παραγωγικότητα του εργαζόμενου.

Ακόμα σημείωσε ότι οι εργαζόμενες καλούνται να καθαρίσουν χώρους εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, με σφουγγαρίστρα και σκούπα, αφού τα εξειδικευμένα μηχανήματα είναι χαλασμένα εδώ και αρκετό καιρό.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, «η απεργία και η αντίδραση των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και της κεντρικής διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ».

Πέραν του 20% η υποστελέχωση στην καθαριότητα

Εξηγώντας μας την κατάσταση που επικρατεί, σημείωσε ότι «το τμήμα είναι υποστελεχωμένο πέραν του 20%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναλαμβάνουν περισσότερα καθήκοντα από ό,τι αντέχουν. Να εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια και υπό σφοδρότατες πιέσεις». Παραδέχεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της καθαριότητας, γεγονός όμως που οφείλεται κατά αποκλειστικό λόγο στην έλλειψη προσωπικού και στην απουσία του αναγκαίου εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, από τις 136 θέσεις που προβλέπεται να υπάρχουν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, σήμερα εργάζονται στον τομέα μόνο 106, καθώς οι 9 από αυτές τις θέσεις παραμένουν κενές, οι 12 είναι αποσπασμένοι σε άλλα κυβερνητικά τμήματα και άλλες 9 εργαζόμενες έχουν ελαφριά καθήκοντα, λόγω προβλημάτων υγείας.

Σημείωσε ότι πέραν των πιο πάνω, το πρόβλημα με την καθαριότητα επιτείνεται αφού έχουν δημιουργηθεί νέες αυξημένες ανάγκες, τις οποίες καλείται να καλύψει ο ίδιος αριθμός προσωπικού.

Λόγω των αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι οι οποίοι φιλοξενούν περιστατικά COVID-19. Επίσης, λόγω του ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ένας νέος οργανισμός ο οποίος προσπαθεί να αναπτυχθεί, δημιουργήθηκαν νέοι γραφειακοί χώροι για να στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες.

Δεν έχουν χώρο για να φάνε ένα σάντουιτς

Στο χώρο που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν το διάλειμμά τους δημιουργήθηκε η μία εκ των δύο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που φιλοξενεί σοβαρά περιστατικά COVID-19.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο «οι άνθρωποι δεν έχουν χώρο να φάνε ένα σάντουιτς και να ξεκουραστούν στο διάλειμμά τους. Κάτι το οποίο βάσει συγκεκριμένων νομοθεσιών είναι υποχρέωση του εργοδότη να εξασφαλίσει».

Σχετικά με την αίθουσα ανάπαυσης, υπέδειξε ότι η συντεχνία απέστειλε επιστολή στον ΟΚΥπΥ από τις 14/9/2020, χωρίς να υπάρξει μέχρι και σήμερα καμία διευθέτηση.

«Αναπάντητες κλήσεις» από την κυβέρνηση

Ο Σ. Αντρέου επεσήμανε επίσης ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα, τόσο προφορικά όσο και γραπτώς στους αρμόδιους. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Όπως ανέφερε, σε κοινή επιστολή (22 Απριλίου) των δύο συντεχνιών ΠΑΣΥΕΚ – ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ προς τον ΟΚΥπΥ, οι συντεχνίες ζητούσαν την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Επίσης, με επιστολή (7 Ιουνίου) προς τον Υπουργό Υγείας, οι συντεχνίες μεταξύ άλλων ζητούσαν την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ώστε να επιλυθεί το σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την υποστελέχωση του τμήματος.

Παρ’ όλα αυτά «και στις δύο περιπτώσεις δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Ούτε και μετά την εξαγγελία της απεργίας».

ΟΚΥπΥ: Τα προβλήματα επιλύνονται με διάλογο

Η «Χαραυγή» αποτάθηκε στον ΟΚΥπΥ για να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και την απεργία των εργαζομένων στο τμήμα καθαριότητας, με τον εκπρόσωπο Τύπου Πάμπο Χαριλάου να αρκείται στην εξής τοποθέτηση: «Τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν συζητούνται και επιλύνονται με επικοινωνία και όχι με απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο Οργανισμός είναι πάντοτε στη διάθεση των εργαζομένων και των συντεχνιών».

Η κυβέρνηση να αφήσει τις «ευχαριστίες» στο προσωπικό και να δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρ­νηση κουτσούρεψε τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ Λευκωσίας για το 2021 και τώρα, αρ­γοπορημένα, τρέχουν να τα μπαλώσουν.

Ενώ η διεύθυνση Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ που αντιλαμβάνεται περισσότερο από τον κα­θένα τις πραγματικές ανάγκες, κατά την ετοι­μασία των προϋπολογισμών του 2021 έλαβε υπόψιν τις αυξημένες ανάγκες που θα προ­κύπταν σε εποχικό προσωπικό, εντούτοις το Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση κουτσούρεψαν τον προϋπολογι­σμό που αφορά το κονδύλι για τους εποχια­κούς εργαζομένους κατά 17%.

Επίσης, κατακρεούργησαν το κονδύλι που είχε προβλέψει η διεύθυνση Λευκωσί­ας για την πρόσληψη προσωπικού στα νο­σηλευτήρια. Ο Σ. Αντρέου υπέδειξε ότι «θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η κεντρική διεύθυνση του ΟΚΥπΥ να αφουγκραστούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στον τομέα καθαριότητας του Γε­νικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και να προ­χωρήσουν άμεσα σε αποδέσμευση επαρκούς κονδυλίου, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύψει τις νέες ανάγκες και εποχικού προ­σωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας».

Να δείξουν έμπρακτα στήριξη στα δημόσια νοσηλευτήρια

Ο συνδικαλιστής της ΠΕΟ κάλεσε την κυβέρνηση να μη μένει στις ευχαριστίες και στην απονομή ευσήμων προς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και γενικά στο προσωπικό του Γ.Ν. Λευκωσίας, αλλά να εγκύψει και να δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα. Επίσης, την κάλεσε να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, όσο το χρειάζονται, αφού έχουν αναλάβει αποκλειστικά όλο το βάρος για τη διαχείριση της πανδημίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy