Εικόνες: Στο οδόφραγμα Λήδρας ο Τατάρ με λουκουμάδες και αξιωματικούς του Τουρκικού στρατού

Το σημείο διέλευσης της Λήδρας στα κατεχόμενα επισκέφτηκε ο ηγέτης των Τπυρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.
Ο Τατάρ επισκέφτηκε χώρο εστίασης στο κατεχόμενο σημείο του οδοφράγματος μαζί με συνεργάτες του και αξιωματικούς του κατοχικού στρατού όπου ήπιαν καφέ και έφαγαν λουκουμάδες.
194282816 1470772646614446 9142359247017791591 N
Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί άνοιξαν εκ νέου μετά από 15 μήνες τα οδοφράγματα σε όλη την Κύπρο με τον κόσμο και από τιε δύο πλευρές να διασχίζει τα οδοφράγματα.
195194116 286773886513926 6402717813990404061 N
Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κατεχόμενο μέρος της Λήδρας οι οποίοι ζητούσαν από την «κυβέρνηση» Τατάρ να προχωρήσει σε διάνοιξη των οδοφραγμάτων.
Ο Τατάρ επισκέφθηκε  και το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου

Στο τ/κ σημείο ελέγχου στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου μετέβη προηγουμένως το πρωί ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ για επιθεώρηση, συνοδευόμενος από τον «αρχηγό αστυνομίας», Αχμέτ Σογιαλάν και τον «αστυνομικό διευθυντή» Λευκωσίας, Χουσείν Καντίρ.

Μιλώντας εκεί με το προσωπικό που στελεχώνει το τ/κ σημείο ελέγχου, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε και για αυτό όλοι πρέπει να φοράνε μάσκες και να κρατάνε αποστάσεις.

Katexomena Odofragmata Tatar Ozersai 4 Scaled

Πάντοτε, συνέχισε, είναι υπέρ της ειρήνης και εξέφρασε την ευχή με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, κάνοντας μνεία και στην οικονομική διάσταση. Η διάνοιξη και πάλι των σημείων διέλευσης, συνέχισε, θα ωφελήσει το εμπόριο και την οικονομία.

Ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν σε αυτό, την «κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι η «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία.

Katexomena Odofragmata Tatar Ozersai 5

Η διαχείριση της πανδημίας στην τ/κ πλευρά, ανέφερε ο κ. Τατάρ, ήταν επιτυχημένη, λέγοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην ε/κ πλευρά είναι 72.000 ενώ στην τ/κ το ένα δέκατο. «Όσοι έρθουν στην βόρεια Κύπρο να μην ανησυχούν», είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε επίσης ότι πρέπει να τερματιστεί ο διαχωρισμός για τους εκ Τουρκίας που μένουν στα κατεχόμενα και θέλουν να περάσουν στην ε/κ πλευρά, αλλά δεν τους επιτρέπεται. Το θέμα, είπε, το έχει μεταφέρει στα ΗΕ. Δεν πρέπει ούτε να δημιουργηθούν προβλήματα σε πολίτες χωρών μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών που θέλουν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, πρόσθεσε.

Katexomena Odofragmata Tatar Ozersai 7 Scaled

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του κόμματος του Λαού, ήταν ο πρώτος τ/κ πολιτικός που πήγε το πρωί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, πέρασε από τον έλεγχο και μετέβη στην ε/κ πλευρά, όπου συνομίλησε με ε/κ καταστηματάρχες.

Με αρνητικό τεστ οι διελεύσεις

Από τις 06:00 άνοιξαν όλα τα οδοφράγματα εκτός από εκείνο της οδού Λήδρας το οποίο άνοιξε στις 08:00. Η διέλευση, από τα οδοφράγματα θα επιτρέπεται σε όσους είχαν δικαίωμα να περάσουν από τα σημεία πριν αυτά κλείσουν.

194945082 313687886960614 2729162174442737910 N

Επίσης δικαίωμα διακίνησης θα έχουν υπήκοοι τρίτων χωρών που που διαθέτουν κυπριακή θεώρηση (90 μέρες), υπήκοοι τρίτων χωρών που ανήκουν στον κατάλογο των χωρών που δεν θέλουν θεώρηση (90 μέρες) (περιλαμβάνονται και υπήκοοι του ΗΒ που δεν κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας), υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες παραμονής άλλων κρατών μελών (90 μέρες), και υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν θεωρήσεις Σιένγκεν, διπλή και πολλαπλή (90 μέρες).

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι είναι απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος Rapid Test ή PCR, που θα ισχύει για 7 μέρες, σε έντυπη μορφή και όχι σε sms.

Odofragmalidras 5 1

Στο έντυπο θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του διερχόμενου προσώπου σε γλώσσα κατανοητή στην άλλη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των Αγγλικών, μαζί με αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου. Όλοι οι ανήλικοι πάνω από 12 ετών χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR.

Η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στα οδοφράγματα κάθε 15 μέρες και, αναλόγως των κρουσμάτων, θα προσαρμόζεται η πολιτική διακίνησης.

Σε ότι αφορά τη χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού για διακίνηση, αυτό έχει αφεθεί για μεταγενέστερο στάδιο.

Odofragmalidras 4 1 Scaled

Με κέρασμα υποδέχτηκαν τους διερχόμενους στη Λήδρας

Ηρεμία παρατηρείται στο σημείο διέλευσης στη Λήδρας εκεί όπου από το πρωί δημοσιογράφοι από Κύπρο και εξωτερικό καταγράφουν το διάνοιγμα μετά από 15 μήνες.

Στα κατεχόμενο κομμάτι του σημείου διέλευσης, τ/κ υποδέχτηκαν τους διερχόμενους με κεράσματα και χαμόγελα.

194847656 444199553349599 8820359042272215133 N

Χριστοδουλίδης: «Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων έγινε στη βάση επιδημιολογικών δεδομένων»

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να δώσει και μια ώθηση στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κύριος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η απόφαση δείχνει επίσης ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων πριν από ένα χρόνο λήφθηκε στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων και δεν ήταν πολιτική απόφαση. Εξέφρασε την ευχή σύντομα να λυθεί και το θέμα με τους εμβολιασμένους.

Odofragmalidras 1 1

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε και την πραγματοποίηση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ Αναστασιάδη και Τατάρ και επανέλαβε τη θέληση του προέδρου της δημοκρατίας να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, προσθέτοντας ότι αυτό θα υποβοηθούσε το κλίμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.