Εικόνες-Βίντεο: Αναχώρησαν για Βηρυτό οι δύο ομάδες της ΕΜΑΚ και Αστυνομίας

Μέλη της Αστυνομίας και της ΕΜΑΚ ταξιδεύουν αυτή την ώρα προς τη Βηρυτό μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά

Στο Λίβανο κατευθύνονται αυτή την ώρα δύο πενταμελή κλιμάκια, ένα του Τμήματος Αστυνομικών Σκύλων και ένα της ΕΜΑΚ τα οποία αποτελούνται από 4 σκύλους και 4 χειριστές μαζί με τον επικεφαλής τους, προκειμένου να συμβάλουν στις έρευνες για εντοπισμό τραυματιών και θυμάτων της χθεσινής φονικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

apostoli sto livano emak astinomia 22

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττής είπε ότι η ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πενταμελής – όλοι μέλη της ΕΜΑΚ- και αποτελείται από έναν επικεφαλής και τέσσερις χειριστές. Μαζί τους ταξιδεύουν τέσσερις εκπαιδευμένοι σκύλοι.

apostoli sto livano emak astinomia 18

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι θα σταλούν στον Λίβανο δυο ελικόπτερα με στελέχη της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ, καθώς και σκύλους ιχνηλάτησης.

apostoli sto livano emak astinomia 17

ΥΠΕΞ: Πληροφορίες για όσους Κύπριους θέλουν να επιστρέψουν από το Λίβανο

Ενδιαφέρον από 50 Κύπριους για επαναπατρισμό τους από τον Λίβανο υπήρχε μέχρι τις 2 περίπου μετά το μεσημέρι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε πως στόχος είναι αύριο με την ειδική ναυλωμένη πτήση, που θα αναχωρήσει από την Κύπρο για να φέρει πίσω συμπατριώτες μας από τον Λίβανο, να σταλεί η όποια βοήθεια είναι δυνατόν να μαζευτεί, ειδικότερα όσον αφορά ιατρικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα είδη που αφορούν τις πρώτες βοήθειες.

apostoli sto livano emak astinomia 15

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη συντονιστική συνάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε μετά τις χθεσινές εκρήξεις στη Βηρυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς δυο κατευθύνσεις,

apostoli sto livano emak astinomia 14

Η πρώτη, σημείωσε, αφορά τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στον Λίβανο. “Έχει αποφασιστεί να ναυλωθεί αύριο πτήση η οποία θα μεταφέρει Κύπριους που βρίσκονται στον Λίβανο στην Κύπρο. Όσοι ενδιαφέρονται να επιστρέψουν θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών ή στο τηλέφωνο 22801000”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Είπε πως στη βάση του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί μέχρι το απόγευμα θα αποφασιστεί η ώρα αναχώρησης της πτήσης από τον Λίβανο.

apostoli sto livano emak astinomia 9

Σημείωσε πως για όσους θα φθάσουν στην Κύπρο θα ακολουθηθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τον κορωνοϊό. “Μόλις φθάσουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Λίβανος βρίσκεται στην κατηγορία Γ, θα υπόκεινται σε τεστ κορωνοϊού και ακολούθως θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία του αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες”, είπε.

apostoli sto livano emak astinomia 5Η δεύτερη κατεύθυνση, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, αφορά τη βοήθεια που έχει ζητήσει επίσημα η Κυβέρνηση του Λιβάνου.

“Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις λιβανέζικες αρχές έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται”, είπε σημειώνοντας πως επρόκειτο σε πολύ λίγο να αναχωρήσουν εξειδικευμένες ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ με σκύλους, με δυο ελικόπτερα της της Αστυνομίας, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην εξεύρεση τυχόν επιζώντων μετά την έκρηξη.


 

Ακόμη ανέφερε πως ήδη ξεκίνησαν οι διεργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε αύριο να υπάρχει ετοιμότητα για να σταλούν περισσότερα στελέχη της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Άμυνας αλλά και από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων για να συνδράμουν στις προσπάθειες των αρχών του Λιβάνου.

Ο Υπουργός είπε ακόμη πως “μας έχει ζητηθεί φαρμακευτική βοήθεια και ιατρικός εξοπλισμός. Κατά κύριο λόγο αυτή η βοήθεια αφορά είδη πρώτων βοηθειών. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία στη βάση των αιτημάτων που έχουμε δεχτεί από την Κυβέρνηση του Λιβάνου”, σημείωσε.

Είπε εξάλλου πως “μας έχουν επίσης ζητηθεί ποσότητες αλουμινίου και γυαλιού σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, με τα οργανωμένα σύνολα, θα ανταποκριθούμε και σε αυτό το αίτημα”.

Ανέφερε πως ζητήθηκε ακόμα βοήθεια για τρόφιμα μακράς διάρκειας και πως σε συνεργασία και με τον Επίτροπο Εθελοντισμό αρχίζει η συλλογή τέτοιου είδους βοήθειας.

Ερωτηθείς για το θέμα της στέγασης των Κυπρίων των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν στη Βηρυτό είναι αυτό της στέγασης.

Είπε πως οι Κύπριοι πολίτες είναι σε επαφή με λειτουργούς της πρεσβείας μας στον Λίβανο, οι οποίοι εργάζονται κανονικά “έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις όποιες ανάγκες τους”.