Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι στο φάσμα της πείνας στο Κέρας της Αφρικής

Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα φέτος στο Κέρας της Αφρικής, καθώς οι ξηρασίες επιδεινώνουν την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση σε Κένυα, Σομαλία και  Αιθιοπία, προειδοποίησε ο ΟΗΕ την Τρίτη.

Η πολύμηνη ξηρασία άφησε το Κέρας της Αφρικής στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, με μεγάλες καταστρέφοντας σε καλλιέργειες και ζώα και αναγκάζοντας τεράστιους αριθμούς ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας τροφή και νερό.

Ο ΟΗΕ και συγκεκριμένα το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του οργανισμού ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι στα πρόθυρα λιμού θα μπορούσε να αυξηθεί από τα 14 εκατομμύρια που υπολογίζονται σήμερα, σε 20 εκατομμύρια.

Έξι εκατομμύρια Σομαλοί ή το 40 τοις εκατό του πληθυσμού αντιμετώπιζαν ακραία επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος λιμού τους επόμενους μήνες, αν επικρατήσουν οι τρέχουσες συνθήκες, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Στην Κένυα, μισό εκατομμύριο άνθρωποι ήταν στα πρόθυρα κρίσης πείνας, με τις κοινότητες στο βόρειο τμήμα της χώρας να κινδυνεύουν ιδιαίτερα λόγω της εξάρτησής τους από τα ζώα για φαγητό.

Ο αριθμός των Κενυατών που χρειάζονται βοήθεια έχει υπερτετραπλασιαστεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, ανέφεραν τα ΗΕ.

Τα ποσοστά υποσιτισμού στη νότια και νοτιοανατολική Αιθιοπία που πλήττεται από την ξηρασία έχουν ξεπεράσει τα όρια έκτακτης ανάγκης, ενώ το βόρειο τμήμα της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός πολέμου 17 μηνών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Tigrayan.

Οι άθλιες συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων και έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή, που θα χρειαζόταν 473 εκατομμύρια δολάρια για αντιμετώπιση τους επόμενους έξι μήνες.  Η ανατολική Αφρική ήταν αντιμέτωπη με μια τεράστια ξηρασία το 2017, αλλά η  ανθρωπιστική δράση απέτρεψε τον λιμό στη Σομαλία.

Αντίθετα, 260.000 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά κάτω των έξι ετών,  πέθαναν από πείνα ή διαταραχές που σχετίζονται με την πείνα όταν ένας λιμός έπληξε τη χώρα το 2011.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα και ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.