«Είμαστε Αμμόχωστος»: Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Ερντογάν και τις ενέργειες στο Βαρώσι (βίντεο-φωτογραφίες)

Εκδήλωση διαμαρτυρίας  υπό τον τίτλο «Είμαστε Αμμόχωστος» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (19/07) στη Δερύνεια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, με αφορμή την παράνομη άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, αλλά και τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρευρέθηκαν και τουρκοκύπριοι οι οποίοι υποστηρίζουν λύση και επανένωση της Κύπρου. Μεταξύ αυτών, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της KTOS, DEV-IS και της πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας».

217520468 1860946527400957 1536700545462852481 N
Στη φωτογραφία οι αλί μπουλε από την dev-is και ο κεμάλ γιουτσμπερέν από το κόμμα νέα κύπρος

Μιλώντας στην εκδήλωση, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης DEVIS ο Αλί Γκιουλέ, αφού ανέφερε ότι ως Αμμοχωστιανός δεν είναι ευτυχισμένος σήμερα, εξέφρασε ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, ο οποίος μεταξύ πρώτης και δεύτερης τουρκικής εισβολής του 1974 έδωσε ως στρατιώτης τότε ψωμί και νερό, όπως είπε, σε Τ/κ μεταξύ των οποίων και στη σύζυγο του.

Σε αντίθεση, είπε ο κ. Γκιουλέ, η «αστυνομία» στα κατεχόμενα δεν επέτρεψε σε Ε/κ τους οποίους συνόδευε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες, να βγάλουν φωτογραφία το σπίτι τους.

Ο κ. Γκιουλέ ευχαρίστησε όλους όσοι διοργάνωσαν την εκδήλωση και τόνισε πως θα αγωνίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του για να πετύχει κάτι για την επανένωση της Κύπρου.

«Ως Αμμοχωστιανός, ως Κύπριος σας δίνω τον λόγο μου ότι θα κάνω κάτι για τον τόπο μας» και «ελεύθεροι και ευτυχισμένοι να μπορούμε να γυρίσουμε όλη την πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Τ/κ Σενέρ Ερτσίλ, εκπρόσωπος της Πλατφόρμας «Τούτη η πατρίδα είναι δική μας» στην οποία συμμετέχουν 5 κόμματα και 17 συντεχνίες, είπε ότι επιθυμία μας είναι όλοι οι πρόσφυγες να πάνε στα σπίτια τους και να υπάρξει ειρήνη και ελευθερία στην Κύπρο.

Τ/κ και Ε/κ πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να «κρατήσουμε την ειρήνη στον τόπο μας, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι όλοι πρέπει να δώσουμε απάντηση σε αυτούς που κρατούν και έκαναν εισβολή στον τόπο μας και πρόσθεσε ότι δεν θέλουμε στρατό, δεν θέλουμε όπλα και δεν θέλουμε οδοφράγματα και πόρτες. Θέλουμε ειρήνη, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμάς ζήτησε εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, από την ΕΕ να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και απαίτησε το κόστος της εισβολής να μην το επιβαρυνθεί μόνο μια μικρή μερίδα των εκτοπισμένων και η πολιτεία να τους αντιμετωπίσει ως ισότιμους πολίτες αυτού του τόπου.

Είμαστε ενωμένοι και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, τόνισε.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου Σταύρος Μαυρομμάτης τόνισε την ανάγκη να δοθεί κοινός αγώνας με ενότητα, ψυχραιμία, ομοψυχία και ορθολογισμό, ενώ αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος για διαφώτιση διεθνώς μεταξύ των οποίων να φέρουν μεγάλους ευρωπαϊκούς δικηγορικούς συλλόγους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν και οι Πρόεδροι των ποδοσφαιρικών σωματείων Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα οι οποίοι τόνισαν ότι θα αγωνιστούν για την επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ανέφερε στην ομιλία του πως αν χαθεί ότι απέμεινε από την Αμμόχωστο, θα είναι η ταφόπλακα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι μια πιθανή επιστροφή υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει και δεν εγγυάται μια σταθερή και νομικά κατοχυρωμένη αποκατάσταση των περιουσιών.

«Η κυβέρνηση, τα κόμματα, ο Δήμος Αμμοχώστου, όλα τα οργανωμένα σύνολα της Πόλης, πρέπει να αντιμερωπίσουμε άμεσα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Διότι πλέον θα είναι πολύ αργά. Δεν θα υπάρχουν νικητές, αλλά μόνο ηττημένοι», συνέχισε.

Αυτούσια η ομιλία του Δήμαρχου Αμμοχώστου, Σίμου Ιωάννου:

Συμπολίτες, Συμπολίτισες, συμπατριώτες, συμπρατριώτισσες,

Πόσα και πόσα χρόνια μετά τις τραγικές μέρες του Ιούλη και Αυγούστου του 74, βρισκόμαστε εδώ στα κράσπεδα της Βασιλεύουσας, να διατρανώσουμε την πίστη μας και την αποφασιστηκότητα μας για επιστροφή στη Πόλη των παππούδων μας και των γονιών μας. Αλλά χρόνο με το χρόνο χωρίς αυτούς, που η συντριπτική πλειοψηφία τους μας έχει αφήσει με τον πόνο της επιστροφής. Σήμερα είμαστε ξανά εδώ με τα παιδιά και τα εγγόνια μας, να βροντοφωνάξουμε στην Τουρκία και τους εγκάθετους της ότι η Αμμόχωστος ΔΕΝ ανήκει ούτε στην κατοχική δύναμη, ούτε στον Ερντογάν, ούτε στον Τατάρ. Η Αμμόχωστος ανήκει σε σας. Σε σας που γεννηθήκατε και αναγιωθήκατε στα σπίτια και τις γειτονιές της. Σε αυτούς που την έκτισαν, που την έζησαν, που την έκαναν καμάρι της Κύπρου μέχρι που η κατοχική δύναμη την κατέστησε όμηρο και πόλη Φάντασμα.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει το status quo της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου άρχισε βασικά εδώ και 2 χρόνια. Αρχικά με τις επισκέψεις αξιωματούχων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περίκλειστη περιοχή και την διοργάνωση συμποσίων. Σταδιακά-σταδιακά με την μέθοδο της σαλαμοποίησης έφθασαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Τα όσα έχουν κάνει στο παραλιακό μέτωπο το έχουμε αναφέρει πάμπολλες φορές και αρκετές το έχετε δει ιδίας όμμασι.

Φτάσαμε σήμερα στη πιο δύσκολη στιγμή όχι μόνο για την Πόλη μας, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο. Διότι αν χαθεί ότι μας απέμεινε από την πόλη μας, θα είναι η ταφόπλακα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο Ερντογάν σαν νέος σουλτάνος βρίσκεται ήδη στην κατεχόμενη γη μας. Αύριο προκλητικά θα εισέλθει με τυμπανοκρουσίες στην αγαπημένη μας Πόλη. Θα ανακοινώσει πιθανόν την αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής από στρατιωτική σε πολιτική. Η πρόσκληση στους νόμιμους ιδιοκτήτες της περίκλειστης περιοχής, να επιστρέψουν κάτω από την διοίκηση του ψευδοκράτους, σίγουρα μας προκαλεί προβληματισμό και θα μας φέρει μπροστά σε μεγάλα και τραγικά διλήμματα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει μέσω των ευκαιριών που θα δώσει στους Αμμοχωστιανούς να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, να θέσει ένα οριστικό τέλος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να οδηγηθούμε σε λύση δύο κρατών.

Η επιστροφή υπο Τουρκοκυπριακή διοίκηση σε καμμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει και δεν εγγυάται μια σταθερή και νομικά κατοχυρωμένη αποκατάσταση των περιουσιών. Υπο αυτές τις συνθήκες θεωρούμε πως όλοι πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος όλες τις παραμέτρους, να δούμε όλα τα δεδομένα και μετά από ώριμη σκέψη να καταλήξουμε στις όποιες αποφάσεις.

Παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος δέχονται κριτική και πιέσεις και απʾ αυτούς που είναι έτοιμοι για επιστροφή ανευ όρων, και απʾ αυτούς που ζητούν την χρήση του όρου ως προδότες, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, επιδεικνύοντας σεβασμό σε οποιαδήποτε άλλη άποψη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας που δεν είναι άλλος, παρά η επιστροφή στην Πόλη μας, η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου μας.

Πρέπει το κράτος λόγω της τουρκικής κατοχής και της μη λύσης να εξασφαλίσει στους πρόσφυγες, το θεμελιώδες δικαίωμα της αποκατάστασης τους, στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Όσο αυτό δεν είναι εφικτό, έχει υποχρέωση να προχωρήσει στην εισαγωγή σχεδίου για την σταδιακή κάλυψη της απώλειας χρήσης των περιουσιών τους στα κατεχόμενα. Η Δημοκρατία στα πλαίσια της ισότητας οφείλει σαν μέτρο πολιτικής, κοινωνικής και νομικής υποχρέωσης, να κατανέμει ισότιμα το βάρος της απώλειας χρήσης που προκύπτει από την εισβολή και κατοχή των περιουσιών των προσφύγων.

Δεν θα αναφερθώ στις καθημερινές και έντονες ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης μας, εντός και εκτός Κύπρου για να πείσουμε τους μεγάλους της γης για το δίκαιο του αγώνα των Αμμοχωστιανών. Επισκέψεις σε πρεσβείες, υπουργεία, κόμματα, συναντήσεις με φορείς της Πόλης, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, επισκέψεις στην Μεσαιωνική Πόλη, συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ, τρίμηνη εκστρατεία διαφώτισης στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Δεν έχουν όμως δυστυχώς κανένα νόημα όλα αυτά, αν οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ε.Ε. και των υπολοίπων μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, προς την Τουρκία, δεν είναι πιεστικές και έντονες, με μεγάλη σιγουριά, θα προωθήσει τις αυριανές του αποφάσεις ο κ. Ερντογάν.

Πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως τα σχέδια και οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, και από πολιτικής και νομικής απόψεως. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ε.Ε. και στα Η.Ε. δεν είναι δυνατον να υφίστανται όταν είναι εμπλεκόμενη η Τουρκία. Τα ψηφίσματα 550 και 789 από ποιά χώρα παραβιάζονται; Φυσικά όχι από τη χώρα μας. Κι όμως η καταδίκη της Τουρκίας ουδέποτε ήταν ξεκάθαρη.

Πρέπει να γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι η επιστροφή και το άνοιγμα της Αμμοχώστου κάτω από την αιγίδα των Η.Ε. είναι επωφελές για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους. Για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για πρόσφυγες και μη. Θα γίνει ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα για την συνεργασία και συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Ανάπτυξη στέρεας και πραγματικής ευημερίας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το γιατί φτάσαμε ως εδώ. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αναλύσεις για το Κυπριακό. Χάθηκαν σίγουρα ευκαιρίες να πάρουμε την περίκλειστη περιοχή.

Αλλά σήμερα είμαστε στο και πέντε και δεν χωρούν παλινωδίες. Η κυβέρνηση, τα κόμματα, ο Δήμος Αμμοχώστου, όλα τα οργανωμένα σύνολα της Πόλης, πρέπει να αντιμερωπίσουμε άμεσα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Διότι πλέον θα είναι πολύ αργά. Δεν θα υπάρχουν νικητές, αλλά μόνο ηττημένοι.

Ας κρατήσουμε ως ευχή και κατάρα τα τελευταία λόγια των δικών μας ανθρώπων, που πριν κλείσουν τα μάτια τους, μας τα άφησαν ως παρακαταθήκη. “Πάρε με γυιέ μου στο Βαρώσι να πεθάνω”.

Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Με αυτό το πείσμα που είναι μεγαλύτερο από τις πίκρες, τις διαψεύσεις και τις απογοητεύσεις. Με αυτή την αποφασιστηκότητα που είναι ισχυρότερη από την προκλητικότητα της κατοχής και τις σειρήνες για ξεπούλημα των περιουσιών μας. Με αυτή την πίστη που πρέπει να ξαναγίνει δυνατή και μεγάλη για να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από όλους τους Αμμοχωστιανούς. Με το βλέμμα στραμμένο στην Αμμόχωστο. Με την ελπίδα στην καρδιά. Με την επιστροφή και την επανένωση στη συνείδηση μας.

Τελειώνω με μια φράση της Αλκυόνης Παπαδάκη. Σκεφτήκατε καμιά φορά πόσο φως μπορεί να κρύβεται ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι…..

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy