Είναι κτήνη… κτυπούν, βιάζουν και εκβιάζουν τρυφερές ανθρώπινες ψυχές

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι καταγγελίες και οι υποθέσεις που έρχονται στην επιφάνεια τόσο σε ό,τι αφορά τα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, όσο και για την οικογενειακή βία, επιβεβαιώνουν ότι υποβόσκει σοβαρό κοινωνικό και όχι μόνο πρόβλημα. Επιβεβαιώνουν πόσο συντηρητική είναι η μικρή μας κοινωνία, στην οποία θα έπρεπε -λόγω και του μικρού της μεγέθους- να υπήρχε μηχανισμός έτσι ώστε όλα αυτά τα απαράδεκτα και αποτροπιαστικά φαινόμενα που εμπεριέχουν βία και αισχρότητα να έρχονται έγκαιρα στην επιφάνεια, να καταγγέλλονται και να διώκονται με αυστηρότητα.

Το μαρτύριο των θυμάτων, κάθε ηλικίας και φύλου, είναι μεγάλο, σωματικά και ψυχικά. Το γεγονός ότι αποκαλύπτονται και γίνονται καταγγελίες από τα θύματα είναι ένα θετικό βήμα που πρέπει να στηριχτεί από ολόκληρη την κοινωνία. Απαιτείται ωστόσο προσοχή για να μη στιγματιστούν άνθρωποι, να μην τραυματιστούν ψυχές και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, όποιοι κι αν είναι, σε όποια κοινωνική τάξη και αν ανήκουν, απ’ όλου κι αν προέρχονται. Δεν μιλάμε για ανθρώπους, αλλά για τέρατα. Που χτυπούν και βιάζουν ανθρώπινες ψυχές, εκβιάζουν και απειλούν για να επιτύχουν τη σιωπή και τη συγκάλυψη.

Ένας από τους λόγους που τα θύματα δεν προχωρούν σε καταγγελίες είναι η απουσία σωστών «καναλιών» που θα έπρεπε να λειτουργούν ως δίκτυο στήριξης. Ανασταλτικός παράγοντας η αποξήλωση και η έλλειψη σωστής επαγγελματικής δομής του Γραφείου Ευημερίας. Η απουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία και στις τοπικές κοινωνίες. Η απουσία ειδικών εντός των νοσοκομειακών μονάδων, στις οποίες σίγουρα αποτάθηκαν τέτοιες περιπτώσεις για ιατρική περίθαλψη.

Ακόμη και σήμερα που γίνονται δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και για ενδοοικογενειακή βία, έστω και αν στατιστικά μόνο το 15% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης καταγγέλλουν τη θυματοποίησή τους, δεν υπάρχουν εξειδικευμένες επιστημονικές δομές που να μπορούν να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν τα θύματα κάθε ηλικίας και φύλου, όχι μόνο στο στάδιο πριν ή κατά την καταγγελία, αλλά και την επόμενη ημέρα της καταγγελίας. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε ως κοινωνία και ο καθένας έχει το δικό του ρόλο, ξεκινώντας από την οικογένεια, το σχολείο, το φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, από τις τοπικές κοινωνίες, από τις κυβερνητικές και μη οργανώσεις…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.