Είντα τζιαιρούς εφτάσαμε…

man showing his empty pocket, turning his pocket inside out, no money

Του
Θανάση Αθανασίου

Οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, περιλαμβανομένου του μικρόκοσμου της σημαντικής γεωπολιτικά Κύπρου, δεν θα ήταν σοφό να απομονώνονται και να εξετάζονται αποσπασματικά.

Η εποχή που οι επιπτώσεις από μια κατάσταση θα μπορούσαν να περιοριστούν σε στενά εθνικά σύνορα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, καθώς οι σύγχρονες οικονομικο-πολιτικές και κοινωνικές δομές ευνοούν (αν όχι ελκύουν) το φαινόμενο ντόμινο σε ευρεία πλέον κλίμακα.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις αποτέλεσαν δύο συνεντεύξεις που παραχώρησαν πρόσφατα στον Άστρα 92,8 ο νομπελίστας οικονομολόγος Δρ Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Δρ Ανδρέας Παναγιώτου.

Στο επίκεντρο της πρώτης συνέντευξης βρέθηκε η κατάσταση της οικονομίας, όπως διαμορφώνεται, εν μέσω κλιμακούμενης αύξησης της ακρίβειας, της έκρηξης του πληθωρισμού και ευρύτερα η οικονομική κρίση που μαστίζει τις κοινωνίες, συνεπεία άλλων διαδοχικών κρίσεων, με τελευταία πράξη του δράματος την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης εντόπισε ένα εξαιρετικά, θεωρώ, σημαντικό εύρημα:

• Ζούμε την πρώτη μεγάλη κρίση του διεθνούς συστήματος υπό την παγκοσμιοποιημένη του μορφή (ή την πρώτη μεγάλη κρίση της παγκοσμιοποίησης).

Ο οικονομολόγος εντόπισε, παράλληλα, ότι η υφιστάμενη κρίση, όπως βιώνεται, είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γεωπολιτικών, οικονομικών κρίσεων και έλλειψης πολιτικής συνεννόησης.

Σε αυτό το μεγάλο παζλ περίοπτη θέση έχει το φαινόμενο του μεταναστευτικού/προσφυγικού, που δημιουργεί διεθνώς αντιδράσεις, εντάσεις και αναταράξεις. Το φαινόμενο ανέλυσε στον Άστρα 92,8 ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick, Δρ Ανδρέας Παναγιώτου, ο οποίος εντόπισε το εξής:

• Ζούμε τη μεγαλύτερη μετατόπιση/μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Και ο λόγος είναι διότι ο Άνθρωπος, για να επιβιώσει, έχει την τάση να ακολουθεί τη ροή του κεφαλαίου (και εν μέσω διευρυμένης κρίσης το φαινόμενο γενικεύεται ανάλογα).

Ένα επιπλέον στοιχείο που προέκυψε από τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι επιστήμονες και αρμόδιοι είναι ότι στα ήδη καταγεγραμμένα είδη της παραδοσιακής μετανάστευσης έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, το οποίο δεν είναι καινούριο μεν, ακολουθεί και γιγαντώνεται δε. Πρόκειται για την κλιματική μετανάστευση. Σε παρέμβασή της στην ίδια εκπομπή, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, παρατήρησε ότι το θέμα της κλιματικής μετανάστευσης συζητείται -διεθνώς- εδώ και 70 χρόνια, ενώ συμφώνησε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι «προ των πυλών», αλλά μπήκε στην πόλη και αλώνει. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στην Κύπρο δεν έχει καταγραφεί επίσημα τέτοιας μορφής μετανάστευση, (αν και όπως προκύπτει η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο του προβλήματος).

Κυρίως μετά το 2008 και τη διάχυση της αμερικανικής οικονομικής κρίσης σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, αρχικά και στη συνέχεια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στον υπόλοιπο πλανήτη, τα «ξένα προβλήματα» μετατράπηκαν σε οικεία και αντίστοιχα τα οικεία σε ξένα. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει, αντιθέτως, είτε αρέσει είτε όχι, εξελίσσεται. Κλειδί, πάντα, η διαχείριση.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy