Τοποθετήσεις για την επικαιρότητα

Silvia Modig: Επείγουν τα µέτρα για την κλιµατική έκτακτη ανάγκη

Η Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC είναι ανησυχητική. Ωστόσο, πολλοί προσπαθούν να εκµεταλλευτούν την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη λέγοντας ότι η δράση για το κλίµα πρέπει να επιβραδυνθεί. ∆εν µπορούµε να ανεχτούµε αυτή τη µυωπική προσέγγιση. Κάθε Ευρωπαίος ηγέτης πρέπει να κατανοήσει ότι η κλιµατική έκτακτη ανάγκη είναι επίσης θέµα ασφάλειας και ότι υπάρχει ζωτική συνέργεια µεταξύ των στόχων για το κλίµα και της ενεργειακής πολιτικής.

Martin Schirdewan: Τιµές ενέργειας και ανεξαρτησία

Είναι η Ε.Ε. που έδωσε στον Πούτιν το µοχλό πίεσης για την ενέργεια που αξιοποιεί σήµερα. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά όµως δεν πρέπει να υποφέρουν από τις επικείµενες ελλείψεις ενέργειας. Οι πρόσθετες επενδύσεις που προορίζονται για όπλα και στρατούς πρέπει να διοχετευθούν προς µια µαζική επέκταση των υποδοµών ανανεώσιµων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας µε φιλικό προς το περιβάλλον και αυτάρκη τρόπο, ώστε να τερµατιστεί η εξάρτηση της Ε.Ε.

Özlem Demirel: Η ασφάλεια και η στρατηγική πορεία της Ε.Ε.

Σε µια εποχή αυξανόµενου ανταγωνισµού µεταξύ των µεγάλων δυνάµεων, η Ε.Ε. ήταν πρόθυµη να διακηρύξει: «Είµαστε µέσα! Είµαστε οπλισµένοι µέχρι τα δόντια και προετοιµασµένοι!» Ο γρήγορος τρόπος µε τον οποίο ενεργοποιήθηκαν οι στρατιωτικοί προϋπολογισµοί δεν έγινε τυχαία. Τα προγράµµατα στρατιωτικοποίησης ήταν έτοιµα να ξεκινήσουν. Η Ε.Ε. χρησιµοποιεί τον πόλεµο και τα δεινά του ουκρανικού λαού ως «παράθυρο ευκαιρίας». Αυτό είναι κυνικό και δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συµφέροντα του λαού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy