Είπε ψέματα ο Νουρής – Ξεσκεπάζει την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μετά την υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων και τη διαδικασία επί παραβάσει, η εγκατάσταση συρματοπλέγματος εξελίσσεται σε άλλη μία σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει επίσημα πως δεν έχει ενημερωθεί για τη σχετική ενέργεια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το έπραξε.

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε πως ενημερώθηκε η Κομισιόν, ενώ στη συνέχεια όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν ενημερώθηκε, είπε ότι της γνωστοποιήσαμε απλά την απόφασή μας και ότι δεν έγινε διαβούλευση γιατί είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να αποφασίζουμε όπως θέλουμε…

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βίβιαν Λούνελα ξεκαθάρισε χθες με γραπτή της ανακοίνωση ότι δεν ειδοποιήθηκε για την κατασκευή φράχτη στη νεκρή ζώνη, ενώ υπενθύμισε την καταστατική υποχρέωση των Αρχών. Συγκεκριμένα, κληθείσα να απαντήσει αφενός αν οι κυπριακές Αρχές είχαν ειδοποιήσει την Κομισιόν πριν από την απόφαση για κατασκευή του όποιου φράχτη και αν και κατά πόσο υπήρχε κάποια τέτοια καταστατική υποχρέωση, η Βίβιαν Λούνελα δήλωσε ότι, «μπορώ να σας πω ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει ειδοποίηση από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την κατασκευή της νέας περίφραξης ή αλλαγή της πολιτικής της γενικά σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής».

Η κα. Βίβιαν Λούνελα υπέδειξε επίσης ότι το άρθρο 10 του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, το οποίο ορίζει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη διέλευση προσώπων ή αγαθών μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την κοινοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών στην Κομισιόν και εφόσον η Κομισιόν δεν θα αντιταχθεί σε αυτές τις αλλαγές εντός ενός μήνα».

Η Βίβιαν Λούνελα σημείωσε επιπλέον ότι «το άρθρο 3 του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή προβλέπει ότι η αποτελεσματική επιτήρηση πραγματοποιείται από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά μήκος της γραμμής, κατά τρόπο που να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να παρακάμπτουν τους ελέγχους στα σημεία διέλευσης που αναφέρονται». Η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι εξετάζουν το ζήτημα και τη νέα κατάσταση επί του εδάφους και το συζητούν με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ σε συμβολική κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους κατέρχονται σήμερα οι αγρότες. Οι αγροτικές οργανώσεις καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά με την κινητοποίηση να ξεκινά στις 3 μ.μ. από το οδόφραγμα του Αστρομερίτη.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy