Η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Λ.Δ. Κίνας για το Ουκρανικό και η Δύση

Του Νίκου Ιωάννου*

Ο πόλεµος στην Ουκρανία προκαλεί οδύνη, φρίκη και καταστροφή στον λαό της Ουκρανίας, απώλειες ζωών σε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες και οικονοµικές επιπτώσεις στους λαούς της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα.

Για έναν και πλέον χρόνο καµιά σοβαρή και ουσιαστική ειρηνευτική πρωτοβουλία δεν αναλήφθηκε από κανέναν διεθνή περιφερειακό ή άλλον στρατιωτικό οργανισµό ή κράτος. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. στηρίζουν εξοπλιστικά και οικονοµικά την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η βοήθεια προς την Ουκρανία από τη ∆ύση είναι πρωτόγνωρη και συµποσούται σε πολλά δισεκατοµµύρια δολάρια τόσο σε εξοπλισµούς όσο και άλλως πως. Οι συνεχείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. δεν δείχνουν να επιφέρουν αλλαγή στη στάση της Μόσχας. Η αντίσταση των Ουκρανών έναντι της επίθεσης των Ρώσων αποδεικνύεται ισχυρή. Κάτω από αυτά τα δεδοµένα κανένας δεν γνωρίζει την έκβαση αυτού του πολέµου.

Η πρωτοβουλία της Λ.∆. Κίνας, που παρουσιάστηκε επίσηµα στις 24 Φεβρουαρίου 2023 µε αφορµή την πρώτη επέτειο της έναρξης του πολέµου στην Ουκρανία για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Ουκρανικό, φαίνεται να είναι η πλέον σοβαρή και αξιόπιστη. Πριν όµως τεθεί καν ενώπιον των αντιµαχόµενων πλευρών για συζήτηση, έγινε προσπάθεια εξοβελισµού της τόσο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όσο και από την Ε.Ε.

Η Λ.∆. της Κίνας, ως μόνιµο μέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας, διαθέτει την έξωθεν καλή µαρτυρία για το σεβασµό των αρχών του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, αφού δεν έχει στο ιστορικό της αποικιακές ή νεοαποικιακές επεµβάσεις σε βάρος άλλων χωρών. Είναι σήµερα, λαµβάνοντας υπόψη και την ισχυρή οικονοµική δύναµη που διαθέτει, µια χώρα που µπορεί να εγγυηθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας και ειρήνης. Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται από το ΝΑΤΟ και άλλους για αποστολή εξοπλισµού στη Ρωσία από πλευράς Κίνας γίνεται για να θολώσουν τα νερά, προφανώς επειδή αντιλαµβάνονται ότι πλέον δεν διαδραµατίζουν ηγεµονικό ρόλο στον κόσµο. Μέχρι σήµερα κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται.

Η Λ.∆. της Κίνας ανέλαβε το 2022 την ονοµαζόµενη Παγκόσµια Πρωτοβουλία Ασφάλειας. ∆ιπλωµατική επιτυχία σε αυτό το πλαίσιο είναι και η υπογραφή συµφωνίας µεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για επανέναρξη διπλωµατικών σχέσεων στις 10 του Μάρτη 2023.

Η πρωτοβουλία αυτή της Κίνας, όπως και η πρόταση για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Ουκρανικό µέσα σε αυτόν τον πολύ ταραγµένο κόσµο, θα έπρεπε να χαιρετιστεί από όλα τα φιλειρηνικά κράτη. Και όµως. Τη µέρα που η Λ.∆. της Κίνας κατέθετε την ειρηνευτική της πρόταση, οι ηγεσίες των ΗΠΑ και ΕΕ έστελναν µηνύµατα για την ανάγκη να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Η πρόταση της Κίνας περιέχει 12 σηµεία, τα οποία, αν στηριχθούν, µπορούν να οδηγήσουν σε πολιτική συµφωνία. Ανάµεσα στις προτάσεις είναι ο σεβασµός της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της κάθε χώρας. Η πρόταση επικεντρώνεται στην κατάπαυση του πυρός και τον ειρηνευτικό διάλογο για την επίλυση του προβλήµατος. Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στην πρόταση: «Ο διάλογος και οι διαπραγµατεύσεις είναι ο µόνος τρόπος για να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία. Όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν».

Τα πιο πάνω συνδυάζονται µε µια σειρά από άµεσα µέτρα που αφορούν τη διατήρηση της ασφάλειας των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, τη διασφάλιση των δικαιωµάτων των αµάχων και των αιχµαλώτων, τη διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και συνολικότερα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η θετική διάθεση που έδειξε ο Ζελένσκι για συζήτηση δηµιουργεί µια θετική προοπτική. Εάν η πρόθεσή του είναι ειλικρινής, τότε µπορεί να διαφανεί φως στη άκρη της σήραγγας πρώτα και πάνω από όλα προς όφελος του ουκρανικού λαού και κατ’ επέκταση της Ουκρανίας, αλλά και της ίδιας της υπόθεσης της ειρήνης και οµαλότητας στην περιοχή.

* Μέλος Π.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy