Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ηγείται αποστολής του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση εκλογών στο Καζακστάν

Άρχισαν χθες στην Αστάνα οι επαφές της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, στο πλαίσιο της αποστολής για την παρακολούθηση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Καζακστάν.

Η κα Χαραλαμπίδου, υπό την ιδιότητα της Ειδικής Συντονίστριας του ΟΑΣΕ απηύθυνε χαιρετισμό στους παρατηρητές βραχείας διάρκειας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR). Κατά την ομιλία της εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εμπειρογνώμονες και τους παρατηρητές που βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα και τόνισε ότι σε συνεργασία με τους παρατηρητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο ΟΑΣΕ είναι σε θέση να παρουσιάζει συμπεράσματα με αδιαμφησβήτητη αξιοπιστία.

Σημείωσε δε ότι η αποστολή αποτελεί ισχυρή ένδειξη του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων Κρατών για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις δημοκρατικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα πράξη αλληλεγγύης προς τον λαό του Καζακστάν.

Αναφερόμενη στα βίαια γεγονότα του Ιανουαρίου 2022, καθώς και στο συνταγματικό δημοψήφισμα και τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέρσι, η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι οι βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Πρόεδρος της χώρας, έπονται μιας χρονιάς με σημαντικές για το Καζακστάν εξελίξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να προσβλέπουν στη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών.

Υπενθύμισε ότι ο ΟΑΣΕ έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες και έχει διατυπώσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στο Καζακστάν. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο τις δηλώσεις των αρμόδιων αρχών ότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων μέσω του συνταγματικού δημοψηφίσματος και άλλων μεταρρυθμίσεων στην εκλογική νομοθεσία της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη απτής προόδου.

Τέλος, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε προς τους παρατηρητές τη σημασία της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της ακρίβειας στην καταγραφή των παρατηρήσεών τους, ώστε ο ΟΑΣΕ να είναι σε θέση να παρουσιάσει μία αξιόπιστη και λεπτομερή αξιολόγηση της συμμόρφωσης του Καζακστάν με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.