Ειρήνη Χαραλαμπίδου: Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει λεηλατήσει την εθνική μας αξιοπρέπεια

Συνέντευξη στην Νίκη Κουλέρμου

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου διεκδικεί για τρίτη φορά βουλευτική έδρα με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στη Λευκωσία. Έχει συγκρουστεί μετωπικά με τη θεσμική σήψη και διαπλοκή και σαν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και σαν ειδικός αντιπρόσωπος της κυπριακής Βουλής στην Κ.Σ. του ΟΑΣΕ

Πώς είδατε την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τις Νέες Δυνάμεις από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ;

Με αυτή την κυβέρνηση δεν με εκπλήσσει τίποτα πλέον. Ούτε με αυτόν τον Εισαγγελέα! Παράδοξες αποφάσεις με δόσεις σκοπιμότητας λαμβάνονται σε καθημερινή βάση. Οι Νέες Δυνάμεις στο ΑΚΕΛ δεν αποτελούν ξεχωριστή νομική οντότητα. Άτομα είμαστε! Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα δύο για την ακρίβεια. Ο Αδάμος και εγώ. Με το «Νέες Δυνάμεις» στο όνομα του συνδυασμού μας ή χωρίς, προχωρούμε ακάθεκτοι.

Σειρά ευρημάτων της Ερευνητικής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τις Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως για τα διαβατήρια στους συνέταιρους του προεδρικού γαμπρού στη μαρίνα Αγίας Νάπας, για τις πολιτογραφήσεις για το καζίνο κ.α. Ωστόσο ο ΔΗΣΥ λέει «δεν δικαιώνει κανέναν», η δε κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για την ενορχηστρωμένη δυσφημιστική προσπάθεια της αντιπολίτευσης…

Και μετά τους φταίει ο Μ. Δρουσιώτης που μίλησε για «Συμμορία» και ο Γ. Μιτίδης που τους χαρακτήρισε «Κόζα Νόστρα» σε γελοιογραφία του. Θα έπεφτε η κυβέρνηση σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος με τέτοιες επιδόσεις σε ζητήματα διαφθοράς. Τόσα ψέματα που χάσαμε τον μπούσουλα. Αντιφατικές δηλώσεις δίνουν και παίρνουν ή σιωπούν παραβλέποντας πως μια κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί, να απαντά. Για τις πολιτογραφήσεις είναι άκρως επιβαρυντικό το ιστορικό για τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση. Η συγκάλυψη που επιχείρησαν στις προειδοποιήσεις της ΕΕ, της Νομικής Υπηρεσίας και τις δικές μας είναι εγκληματική για τον τόπο. Να θυμίσω ότι η φωτιά άναψε από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Στο εσωτερικό έκαναν διαχείριση σωπαίνοντας, λες και το μέγα αυτό σκάνδαλο ήταν γρίπη και θα περνούσε. Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει λεηλατήσει την εθνική μας αξιοπρέπεια. Όπως και με τη διάλυση του Συνεργατισμού, λεηλάτησαν δημόσιο πλούτο. Παροιμιώδης η αλαζονεία του Υπουργού Οικονομικών στις προειδοποιήσεις του Γ. Ελεγκτή, χαρακτηριστική της κουλτούρας αυτής της κυβέρνησης. Όσο για τον Γ. Εισαγγελέα, τι να πει κανείς; Οι μουντζούρες στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και η προσφυγή του στην απόφαση της Βουλής για το ασυμβίβαστο που έχει ο ίδιος για τη διαχείριση του πορίσματος μιλούν από μόνα τους.

Οι πολίτες σε ένα ποσοστό 91%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χρεώνουν με διαφθορά την κυβέρνηση…

Γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι σε κάθετη αντιπαράθεση με όσους θεσμούς δεν ελέγχει και κυρίως με αυτούς που την ελέγχουν, όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία. Διαμορφώθηκε κοινή γνώμη. Κατηγορούσαν τον Οδυσσέα ότι εργαλειοποιήθηκε από την αντιπολίτευση. Ο Γ. Ελεγκτής όμως επιβεβαιώθηκε πλήρως από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που απογυμνώθηκε εντελώς.

Ως ειδική αντιπρόσωπος του Κοινοβουλίου στην Κ.Σ. του ΟΑΣΕ, τι ακούτε επίσημα και ανεπίσημα για την Κύπρο και το θέμα της διαφθοράς;

Υποχρέωσή μας είναι να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και όχι τη διαφθορά αυτών που κυβερνούν τη χώρα μας. Σε όλες τις επαφές που είχα με θεσμούς που καταπολεμούν τη διαφθορά μετά την ολοκλήρωση των επαφών μού έθεταν το ζήτημα των «χρυσών» διαβατηρίων. Κάποια στιγμή ήταν πλέον ευρωπαϊκό σκάνδαλο, μην πω διεθνές.

Πώς απαντάτε στο «είναι όλοι το ίδιο»;

Με 10 χρόνια κοινοβουλευτικής δράσης και με δημιουργία νομοθετικού πλαισίου. Όπως η πρόταση νόμου για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, την οποία κατέθεσα το 2016 και ακόμα πάει κι έρχεται, παρά τις πιέσεις που ασκήσαμε. Η καλύτερη απάντηση σε αυτήν την ισοπεδωτική προσέγγιση είναι η πορεία του καθενός και οι επιλογές του. Ο ρόλος ενός πολιτικού δεν μπορεί να είναι απλά θεωρητικός. Ασκούσα ερευνητική δημοσιογραφία. Το ίδιο κάνω και τώρα στην πολιτική. Διερευνώ και τεκμηριώνω. Να υπενθυμίσω μια περίπτωση από τις πολλές: Την υπόθεση Commerzbank που σχετιζόταν με απάτες του Αντρέα Βγενόπουλου. Αποτέλεσμα εκείνης της έρευνας ήταν να έρθουν 650.000 ευρώ στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειρωνικά με αποκαλούσαν Ηρακλειδία Πουαρώ συνάδελφοι του ΔΗΣΥ! Τη διαφθορά δεν την καταπολεμάς μόνο με λεκτικές καταδίκες και αοριστίες, αλλά με τεκμηριωμένες αποκαλύψεις. Μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους, όμως τι να κάνουμε, σε όποιον αρέσουμε! Δική μου προσπάθεια είναι να μην απογοητεύσω αυτούς που με ψηφίζουν και να ανταποκρίνομαι σε αυτό που περιμένουν από μένα: την αλήθεια και τη διαφάνεια με μαχητικότητα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.