Εισαγγελέας: Έδωσε κάλυψη για τις παράτυπες πολιτογραφήσεις: «Μακάρι να έρχονταν κι άλλες επενδύσεις κι ας δίναμε κι άλλα διαβατήρια»!

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, έδωσε χθες πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση για τις παράτυπες πολιτογραφήσεις προσώπων οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια, δηλώνοντας μάλιστα ότι «μακάρι να έρχονταν και άλλες επενδύσεις κι ας δίναμε κι άλλα διαβατήρια»!

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων σε πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας και τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ο Γ. Σαββίδης επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση επενδύσεων». Επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει τη συζήτηση γύρω από το κατά πόσο τα πιο πάνω πρόσωπα πληρούσαν τα οικονομικά και άλλα κριτήρια του Επενδυτικού Προγράμματος, ενώ ανέφερε επί λέξει ότι «μακάρι να έρχονταν και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας και ας δίναμε κι άλλα διαβατήρια».

Ο Γ. Σαββίδης διευκρίνισε ότι οι πιο πάνω αναφορές του αποτελούν την προσωπική του άποψη, εννοώντας προφανώς ότι δεν μιλούσε με το καπέλο του Γενικού Εισαγγελέα. Διευκρίνισε επίσης ότι οι αναφορές του δεν αφορούν πρόσωπα τα οποία δεν έπρεπε να πάρουν «χρυσά» διαβατήρια για άλλους λόγους, όπως οι επενδυτές οι οποίοι ξεγέλασαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι παράδοξη για δύο λόγους: Πρώτο, γιατί εδράζεται σε πολιτικά αντί νομικά κριτήρια και δεύτερο, γιατί ο Γ. Σαββίδης ουσιαστικά έδωσε κάλυψη στην κυβέρνηση για τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία παραχωρήθηκαν παράτυπα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή την οποία διόρισε ο ίδιος, αλλά και διαδικασία επί παραβάσει η οποία κινήθηκε από την Κομισιόν εναντίον της Κύπρου.

Τα στοιχεία συμπληρώθηκαν από το ΥΠΟΙΚ!

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία αποκαλύφθηκαν νέες σκανδαλώδεις πτυχές για τις πολιτογραφήσεις προσώπων που συνδέονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας. Όπως επιβεβαιώθηκε, τα πιο πάνω πρόσωπα δεν πληρούσαν τα οικονομικά κριτήρια.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι όταν υπέβαλαν τις αιτήσεις τους δεν ήταν διευθυντές στη μαρίνα, αλλά έγιναν αργότερα.

Ακόμη, αποκαλύφθηκε ότι κατά την εξέταση των αιτήσεων δεν υπήρχαν τα αναγκαία στοιχεία και για να συμπληρωθεί ο φάκελος το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε και πήρε στοιχεία από τον Έφορο Εταιρειών.

Επιπρόσθετα, αποκαλύφθηκε ότι μετά την παραχώρηση των διαβατηρίων, τα τέσσερα από τα πέντε πρόσωπα αποχώρησαν από την εταιρεία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.